Doğalgazla elektrik üretiminde rekor...

TAKİP ET

-Doğalgazla elektrik üretimi, rekor kırdı. Resmi verilere göre 29 Aralık 2020 Pazar günü, Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 40'ı doğalgaz çevrim santrallerinde üretildi. Ve uzun bir aradan sonra Türkiye'de doğalgazla elektrik üretimi, ilk sıraya yerleşmiş oldu. 

HABERİN AYRINTILARI!
 

Doğalgazla elektrik üreten santraller, eski günlerine dönüyor. Bir dönem Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 55'ini karşılayan doğalgazın payı yaz döneminde yüzde 10'lara kadar düşmüştü. Bu durum doğalgaz santrallerini ciddi anlamda ekonomik darboğaza sokmuş ve bazı santraller ya üretimi durdurmuş yada faaliyetlerini sonlandırmıştı. Doğal gaz santrallerinin bu zor dönemi yaşadığı sıralarda yerli üretim kaynağı olan HES'lerde Hidroelektrik Santralleri) elektrik üretim rekoru kırılmıştı. HES'lerin payı bu dönemde yüzde 40 - 50'lere kadar çıkmıştı.

HES'LERİN ELEKTRİK ÜRETİMİMDE PAYI

HES'lerin (barajlı - akarsu) elektrik üretimindeki payı yüzde 5'e geriledi. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS) verilerine göre (29 Aralık Pazar), barajlı santrallerin elektrik üretimindeki payı yüzde 3 ve akarsu santrallerinin payı da yüzde 2 oldu. Aynı gün doğal gaz santrallerinin elektrik üretimindeki payı ise yüzde 40 oldu. Türkiye Elektrik üretiminde aynı gün ikinci en yüksek üretim ise yüzde 25 ile ithal taşkömürüne ait. Elektrik üretiminde geri kalan bölüm ise, rüzgar, jeotermal, linyit gibi diğer enerji kaynaklarından üretildi.

HAVALAR GÜNEŞLİ GİDİYOR


Türkiye'de son günlerde sıcak ve güneşli bir haba hakim. Sonbahar - kış döneminde yaşanan bu güneşli havalar nedeniyle yağışların az olması, barajlara gelen su miktarının azalmasına neden oluyor.

Eberji Ekonomisi

doğalgaz akarsu ithal taşkömürü