Doğalgazla elektrik üretiminde REKOR düşüş - Barajlarda ise REKOR artış!

TAKİP ET

Doğal gazla elektrik üretiminde rekor düşüş yaşandı. Resmi verilere göre pazar günü, Türkiye toplam elektrik üretiminde doğal gazın payı yüzde 5'e düştü. Barajların (HES'ler) elektrik üretimindeki payı ise yüzde 40'ı aştı.

- Türkiye elektrik üretiminde yeni bir rekor kırıldı. Bu sefer ki rekor, doğal gazla elektrik üretimindeki düşüşte yaşandı. Bir dönem Türkiye toplam elektriğinin yarısını karşılayan doğal gaz santrallerinin elektrik üretim payı dün yüzde 5'e düştü. Doğal gazla elektrik üretimindeki bu düşüş, son dönemlerin rekoru oldu.

 

Ayrıntılar...

HES'lerin eletrik üretimindeki payı artıyor

Öte yandan, bu kış yağan yoğun karların erimesiyle barajlara gelen su miktarı rekor seviyelerde artış gösteriyor. Bu durum ise, elektrik üretiminede yansıyor. TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim AŞ) YTBS (Yük Tevzi Bilgi Sistemi Başkanlığı) 1Mayıs 2022 Pazar günü üretim verilerine, Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 43'ü HES'lerde (Hidroelektrik santralleri) üretildi. Bu oranda son dönemin en yüksek rakamı oldu. Barajlardaki üretimin yüzde 17'si Aakarsu HES ve yüzde 26'sı Barajlı HES'lere ait. 
 

Rüzgarın payı da arttı

Bahar sıcakları ve karların erimesinin yanında bir diğer yerli enerji kaynağı olan RESlerde de (Rüzgar elektrik Santralleri), elektrik üretimi rekor kırdı. Bahar rüzgarları HES'ler gibi rüzgar pervanelerini de enerjiye dönüştürdü. 1 Mayıs pazar günü RES'lerin toplam elektrik üretimindeki payı da yüzde 21 gibi rekor saviyede oldu. 
RES'lerim bu rakamıda son dönemin en yüksek rakamlarından birisi.
Sektör kaynakları; Bahar rüzgarları nedeniyle 'Karların erimesi ve rüzgarın bolluğu' nedeniyle RES'ler ve HES'lerdeki elektrik üretim artışlarının devam edeceği tahmininde bulundu.
 

Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi

(1 Mayıs 2022 Pazar)


Veriler için kaynak:
Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS), 1 Mayıs 20220 Pazr Günü verileri. 

Enerji Ekonomisi

HESlerin elektrik üretimindeki oayı doğalgazın elektrik üretimindek payı kaynaklara göre elektrik üretimi Enerji Ekonomisi 1 Mayıs