Doğalgaz - Elektrik faturaları gelmeye başladı!

TAKİP ET

Aboneler, Ocak ayında gelen faturaları dikkatli incelemeleri gerekiyor. Çünkü indirimli tarifeler, fatura hesaplamasını bu ay zorlaştırdı, Nedeni ise, faturaların sarkması (Aralık-Ocak).

Doğal gaz elektrik faturaları

Ocak 2022 itibariyle elektrik ve doğal gaz yapılan zamlar, faturalara yansımaya başladı. BOTAŞ'ın doğal gaza yaptığı zam, 1 Ocak 31 Ocak 2022 dönemi geçerli olacak. EPDK'nın açıkladığı elektrik fiyatları ise, 1 Ocak - 31 Mart 2022 dönemi itibariyle geçerli olacak.

 

Faturalar : Yarısı eski - yarısı yeni tarife

Ocak ayı içerisinde abonelere gelen elektrik ve doğal gaz faturalarında; toplam fatura tutarının yarısı eski fiyattan, yarısı ise zamlı fiyattan hesaplanıyor. Abonelerin tam bu noktada çok dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü, eski-yeni fiyat hesaplaması ve elektrik faturalarında 150 kWh (kilowat) altı tüketimin düşük tarifeden ve 150 kWh üstü tüketimde yüksek tarifeden hesaplanıyor. Tabi, bu tüketimin eski fatura dönemi mi ya da yeni fatura dönemine mi denk geldiği hesaplaması zor ve karmaşık bir durum.

A'dan Z'ye Kademeli Elektrik Tarifesi - Nedir? Nasıl uygulanacak? Fazla elektrik tüketenler faturayı nasıl ödeyecek?


 

Uzmanlar - Şubat döneminde net faturalar

Uzmanlar, yeni tarife döneminin Aralık-Ocak aylarına bölünmesi nedeniyle fatura hesaplamalarında sorunlar yaşanabileceği uyarısı yapıyor. Uzmanlara göre, Şubat ayı faturaları çok dikkatli izlenmeli. Çünkü, Aralık 2022 - Ocak 2022 dönemi faturaları için şirketler hesaplamada karmaşıklık yaşayabilir. Çünkü, 150 kWh altı ve üstü tüketim tarifesi var. Bu tüketimin ne kadarı aralık ve ne kadarı ocak ayına ait ve indirimli, hesaplama zor bir işlem. Ayrıca şirketler zaman zaman uzaktan-tahmini okumada yapabiliyorlar (Yasal bir uygulama). Bu nedenle, tüketimin tamamanının yeni yıla ait olan faturalarda bütün ayrıntılarıyla net okumak mümkün olacak.
 

3 terimli - zamanlı elektrik aboneleri dikkat

Elektrik faturalarında yeni yılda 150 kWh altı tüketimlere indirim uygulaması, 3 zamanlı tarifelerin avantajını ortadan kaldırdı. Uzmanlara göre, 3 terimli aboneler mutlaka bağlı oldukları şirketle görüşüp bilgi alsınlar. Ve, 150 kWh indiriminden faydalanmak için hangi tarifenin kendileri için avantajlı olduğıunu sorsunlar. Tek terimli tarife daha avantajlı olabilir. 


Enerji Ekonomisi

doğalgaz faturası elektrik faturası tek terimli tarife 3 terimli tarife enerji ekonomisi