Doğalgaz abone sayısı - Kaç doğal gaz abonesi var? Ne kadar doğalgaz tüketiyoruz?

TAKİP ET

Doğalgaz abone sayısı - Kaç doğal gaz abonesi var? Aylara göre doğal gaz tüketimi nedir?

Konutlarda doğalgaz tüketimi: Türkiye'de konutlarda en çok doğal gaz Şubat ayında tüketiliyor. Doğal gazın en az tüketildiği ay ise Temmuz ayı. Aylara göre Türkiye doğal gaz tüketimi için aşağıdaki tabloya bakınız.

 

Ayrıntılar...

Konutlarda aylara göre doğal gaz tüketimi!

 Ay Tüketim (Milyon metreküp)
 Ocak  3.286
 Şubat  3.514
 Mart  3.217
 Nisan  2.329
 Mayıs   902
 Haziran    400
 Temmuz    251
 Ağustos   319
 Eylül    312
 Ekim    424
 Kasım  1.032
 Aralık  2.070

Kaynak: GAZBİR, 2022 Yılı Aylık Doğal Gaz Sektör Raporları

 

Doğal gaz nedir?

Doğalgazın içinde neler bulunur?

Doğal gaz; yanıcı, havadan daha hafif ve kokusuz bir gazdır. Doğalgazın içerisinde; büyük yoğunluğu oluşturan metan (CH4), etan (C2H6), gibi hafif moleküler hidrokarbonlardan oluşur. Ayrıca hafif hidrokarbonların yanında doğal gazda az miktarda ağır hidrokarbonlar , karbondioksit, azot, helyum ve hidrojen sülfürde içerir (Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı).

 

Doğal gaz zehirli mi?

Ya da doğalgaz zehirler mi?

Doğal gaz zehirlemez. Ya da, doğal gaz zehirsizdir. Ancak, doğal gaz ortamda fazla birikirse, oksijen azlığına neden olur. Bu nedenle de doğal gazlı ortamlar, mutlaka havalandırılmalıdır.

Doğal gaz kokusuz bir gazdır. Ancak, doğal gaz, sızıntı - kaçak vb durumlarda fark edilsin diye, doğalgaza tüketim öncesi sarmıkamsı bir koku eklenir. 

 

Doğal gaz ortamda, tavanda mı yoksa tabanda mı birikir?

Doğal gaz, havadan hafif olduğunda sızıntı vb durumlarda (ortamda) tabanda birikir. 

 

Doğalgaz abone sayısı...

Kaç doğal gaz abonesi var?

Türkiye'de toplam 19,8 milyon doğal gaz abonesi var (konut). Türkiye'de toplam 732,9 bin de doğal gaz serbest tüketici abonesi var (GAZBİR, Ocak 2023 verileri). 

 

Doğal gaz ilk ne zaman bulundu (Doğal gaz tarihi)?

Tarihde ilk doğal gaz Milat'tan Önce (MÖ) 900'lü yıllarda Çinliler tarafından kullanılmıştır. Doğal gazın yaygın kullanımı ise 1790'lı yıllarda İngiltere'de başlamıştır. Enerji sektöründe ilk doğalgaz kullanımı ise ABD'de başlamıştır. Bugün doğal gaz enerjiden endüstriye geniş bir kullanım alanı sözkonusu (Petrol Platformu Derneği).

 

(enerji ekonomisi - enerji haberleri)
 

aylık doğalgaz tüketimi doğalgaz tüketimi doğalgaz abone sayısı doğalgaz zehirlimi doğalgaz nedir doğal gaz tarihi doğal gaz zehirlimi konutlarda doğalgaz tüketimi