Doğal gazın payı artıyor: HES'ler...

TAKİP ET

Elektrik üretiminde doğal gazın payı artıyor. Pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminin yaklaşık 3'te 1'i doğal gaz santrallerinde üretildi.

Günlük elektrik üretiminde doğal gazın payı artıyor. Pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminin yaklaşık 3'te 1'i doğal gaz santrallerinde üretildi. 

 

Ayrıntılar...

Türkiye elektrik üretiminde doğal gazın payı artmaya başladı. Resmi verilere göre 28 Ağustos 2022 Pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 29'u doğal gaz santrallerinde üretildi. Aynı gün Türkiye toplam elektrik üretiminde HES'lerin payı yüzde 17 oldu.

Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi için habein sonundaki fotoğrafın üstüne tıklayınız...

 

YORUM

Emerji Ekonomisi

Bilindiği gibi Rusya, Avrupa ve ABD arasında; Ukrayna işgali nedeniyle 'doğal gaz krizi' yaşanıyor. Özellikle Avrupa, beklemediği bir doğal gaz kriziyle karşı karşıya. Yaz aylarının olması nedeniyle, doğalgaz krizi henüz tavan yapmadı. Ancak, kışın gelmesi ve doğal gaz tüketiminin artmasıyla birlikte krizin ağır etkileri hissedilmeye başlanacak.

 

HES'lere su toplanmalı

Türkiye, doğal gaz krizinde bugün itibariyle henüz ciddi bir sorun yaşamadı. Bir diğer ifadeyle, Rusya'nın Avrupa'nın doğal gazını kesmesine karşın Türkiye için böyle bir sorun yok; şimdilik. Tabi, kış aylarında ise krizin Türkiye'ye nasıl yansıyacağı ya da Türkiye'yi kesintilerin nasıl etkileyeceği net değil. Ancak, Türkiye, bütün riskleri hesaba katarak kışa hazırlanmalı. Bu nedenle de, doğal gaz akışında sorun yaşanmadığı bu günlerde daha fazla doğal gaz santralleri çalıştırılarak HES'lere (Hidroelektrik santraller) su toplanmalı. Bu toplanacak su, kış için adeta bir enerji deposu olacak.

 

Sadece HES'ler değil, Türkiye kış için ve özellikle konutlarda ısınma amaçlı doğal gaz ihtiyacının karşılanması için de şimdiden yeraltı doğal gaz depolarını ful dolu tutmalıdoldurmalı. Çünkü, kış için şimdiden kestirilmesi zor bir kriz ihtimali çok yüksek. 

Bu zor dönem; şimdiden alınacak önlemlerle, en az hasarla atlatılabilir. 

 

ENERJİ EKONOMİSİ


Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi (28 Ağustos 2022 Pazar, günlük üretim).

kaynaklara göre elektrik üretimi günlük elektrik üretimi enerji ekonomisi