Doğal gaz altyapısı yeterli ''Gazda sorun olmamalı - Analiz''

TAKİP ET

Rahat bir kış geçirmek için, yeterli doğal gazın hazır olması tek şart. Bunun içinde kışın ihtiyaç duyulacak doğalgazı sağlayacak adımlar, kış gelmeden atılmalı.

Dikkat - Havalar soğuyor!

Evet dikkat, havalar soğuyor. Son baharı yaşıyoruz. Ve tahminler de gekçekleşirse, zor bir kış yaşanabilir. Ve tabi, kış deyince akla ilk gelen ısınma oluyor. 

Türkiye son dönemde ısınma amaçlı, doğal gazı tercih etti. 1990'lı yıllarda kullanılmaya başlanan doğal gaz (İstanbul, Ankara gibi şehirlerde hava kirliğini önleme amaçlı) 2000'li yıllar sonrası bütün Türkiye'de yaygınlaştı. Halen Türkiye'nin tamamında 20 milyona yakın doğal gaz abonesi gaz tüketiyor. Tabi, gazın yaygınlaşmasında ''diğer yakıtlara göre avantajlı olması ve temizliği'' ayrı bir ilgi odağı yaptı, doğal gazı.

 

Türkiye'nin tamamı doğal gaz kullanıyor olsada, Türkiye doğal gazın tamama yakınını yurtdışından temin ediyor (an itibariyle). Hal böyle olunca da, doğal gaz arzı önem arzediyor. Bir diğer ifadeyle, ihtiyaç duyulan doğal gaz; yurt dışından kesintisiz (boru hatları, LNG vb) karşılanması gerekiyor. Ve özellikle de kış aylarında. 

Aslında Türkiye, bugüne kadar bir kaç marjınal gelişme hariç (Rusy-Ukrayna krizi -eski ve yeni- ticari-siyasi ilişkiler kaynaklı) önemli bir gaz kesintisi- krizi yaşamadı. Fakat, bu sefer durum farklı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonrası yaşanan savaş, doğal gazıda etkiledi. İki ülke arasında kriz sonrası kartşılıklı gaz akışı kesildi. Bu na ilave ve daha da önemlisi, başta Avrupa (AB) ve ABD olmak üzere dünyada çok sayıda ülke, Rusya'ya ambargo koydu. Ambargo konulan ülke, yani Rusya dünyanın en önemli petrol ve doğal gaz üreticisi ve rezervine sahip ülke. Geçen yıl bu durum başta avrupa olmak üzere dünyayı çok ciddi etkiledi. Ve kriz-savaş halen devam ediyıor. Bu da gösteriyor ki, doğal gaz krizi bu yılda yaşanacak.

Bu nedenle de, havalar tam soğumadan ve doğal gaz tüketimi artışa geçmeden; doğal gaz depoları doldurulmalı, sıvı doğalgaz (LNG) anlaşmaları tamamlanmalı.

 

Türkiye'nin doğal gaz giriş noktalarının fazlalığı ve kapasite yüksekliği (günlük 300 milyon metreküp üzeri doğal gaz arzına izin veriyor) önemli bir avantaj. Yoğun tüketimlerin yaşandığı günlerde günlük tüketiminin 250-300 milyon metreküp olduğu dikkate alındığında, gaz iletimi-taşınması konusunda herhangi bir sorun gözükmüyor. Ancak, ihtiyaç duyulacak doğal gazın şebekeye zamanında verilmesi çok önemli. 

Bunun için, kışın ihtiyaç duyulacak doğalgazı sağlayacak adımlar kış gelmeden atılmalı. Rahat bir kış geçirmek için, yeterli doğal gazın hazır olması tek şart.  

 

(enerji analizleri / ismail altunsoy - enerji ekonomisi)

 

 

enerji analizleri ismail altunsoy enerji ekonomisi