Rusya'nın doğal gaz tehdidi 'KÖMÜR ve nükleerin' önemini artıracak'

TAKİP ET

Rusya ilk kez doğal gazı, açıktan ve net bir şekilde silah olarak kullanmaya başladı... Bunun olası sonuçları; Enerjide kömür ve nükleerin önemi artacak, Rusya'nın doğalgazda 'Güvenilir kaynak ülke konumu' ağır darbe almıştır, İran öne çıkabilir, Yerli enerji kaynakları daha çok önem kazanacak. Ayrıntılar, yazının içinde...

- Kömür ve nükleere ilgi artacak.

- İran, kaynak ülke olarak öne çıkabilir.

-Türkiye, yerli enerji kaynaklarını çok hızlı değerlendirmeli.


Rusya ilk kez doğal gazı, açıktan ve net bir şekilde silah olarak kullanmaya başladı. Bu tehdit yakın gelecekte, kömür ve nükleer gibi yerli enerji kaynaklarına ilgiyi artıracaktır. Ayrıca Rusya’nın bu tavrı, gelecek dönemler için ‘güvenilir doğal gaz kaynak ülkesi’ unvanına da ağır darbe vuracaktır.
 

Doğal gaz

Doğal gaz son yıllarda, Türkiye dahil Avrupa ülkelerine en çok ve hızlı kullanılan bir enerji kaynağı oldu (Ve tabi, diğer ülkeler içinde). Doğal gazın en önemli enerji kaynağı olması ‘konuyu rakamlara boğmadan’ Rusya’yı tam bu noktada, yine  Avrupa ülkeleri ve Türkiye için önemli bir doğal gaz kaynak ülkesi yaptı. Rusya’da; hem kaynak zenginliği ve hem de tedarikteki hızı ve hemde güvenilir kaynak ülke özelliği ile öne çıkan kaynak ülkesi oldu. 
Aslında Rusya geçmişte de yani, dünyanın iki blok olduğu dönemde de (Doğu-Batı Soğuk Savaş Dönemi) doğal gaz konusunda güvenilir bir kaynak ülke görüntüsü verdi. Bir diğere ifadeyle; Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dönemimde bile Rusya, güvenilir-kaynak ülke konumunu bozmadı. Ve ilk kez Rusya, son Ukrayna krizi ile ‘Doğal gazı’ silah olarak kullandı ve masaya koydu (Batı'ya karşı).
Bilindiği gibi, Rusya eski Başbakanı Dmitry Medvedev 'Ukrayna krizi nedeniyle' Avrupa’yı, 'pahalı gaz kullanmakla (Bin metreküpü 2.000 euro gibi)' tehdit etti.

Rusya'nın,
-Doğal gazda 'güvenilir ülke' konumu ağır darbe aldı!

Son doğal gaz tehdidiyle Rusya'nın,
doğal gazda güvenilir kaynak ülke olma konumu ağır darbe almıştır.
Yeni durum, 4 ana başlıkta toparlayabilir...
 

'Artık Rusya ilk kaynak ülke değil'

1- Rusya’nın siyasi bir krizde doğal gazı; krizin muhatabı ülke (Ukrayna) yanında Avrupa gibi gelişimiş ülkelere karşı da tehdit olarak kullanması, ‘Rusya’nın güvenilir kaynak ülke’ konumuna ağır darbe vurmuştur. Artık Rusya ile gaz anlaşması yapan ülkeler, mutlaka masada ya da arka planda ‘kriz durumlarında gazı silah olarak kullanabilir2 şıkkını canlı tutacaklardır. Bu ise, Rusya’nın dışında diğer kaynak ülkelere ilgili artıracaktır. Artık doğal gaz için ilk kaynak ülke Rusya değil, Rusya diğer ülkeler arasında 'bir kaynak ülke olarak’ anılacaktır


'Doğal gaz yani ENERJİ tehdit olarak kullanılabilir'

2- Artık Türkiye dahil Avrupa ülkeleri, bundan sonraki süreçlerde 'gazın (Enerjinin) silah ya da tehdit olarak kullanılabileceği’ riskini sürekli masada tutacaklardır. vede öncelikle, kendi ülke enerji kaynaklarını maksimum değerlendirmeye' yöneletecektir. Bu kynaklar rüzgar, güneş, biyokütle, HES (Hidroelektrik) olarak sıralanabilir. Ve fakat en önemlisi ise, Paris İklim Anlaşması ile kullanımı sonlandırılması (Bazı ülkeler için azaltılması) karara bağlanan KÖMÜR, yeniden öne çıkacaktır. Bu ise, İklim krizi – Paris İklim Anlaşması sürecini sekteye uğratacaktır. Uzun vadede olmasa da Rusya-Ukrayna krizi, bir sürede daha kömürün enerji kaynağı olarak kullanılmasına neden olması yüksek bir ihtimal olarak öne çıkmaktadır. 


Nükleer Santraller

3- Dünyada nükleer  enerji temiz enerji olarak anılsa da (tartışılan bir konu); son dönemde yaşanan nükleer kazalarla birlikte 'insan ve çevre sağlığına verdiği ağır zararlar' sonrası, ‘nükleer santrallerin inşasının durdurulması ve hatta eski santrallerin sökülmesi’ gündeme gelmişti. Ancak Rusya’nın doğal gaz resti, artık nükleer santralleri de enerji kaynağı olarak bir süre daha ayakta tutacağı yüksek bir ihtimal görülebilir. 


İran öne çıkabilir

4- İran, dünyanın en önemli doğal gaz zengini ülkelerinden birisi. Ancak nükleer santrali (Silah amaçlı kullanabileceği) nedeniyle dünyayla kavgalı. İran; bu imajını düzeltir ya da dünyaya güven verirse, doğal gaz tedarikçisi ülkeler olabilir. Yine diğer Ortadoğu ev Afrika ülkeleri de, doğal gaz için daha da önem kazanacaktır.

Sonuç olarak artık Rusya'nın son tehdidi ile birlikte, 'doğal gazda güvenilir kaynak ülke' konumu ağır darbe almıştır. Rusya'nın artık doğal gaz için sadece, bir kaynak ülkesi konumuna gerilemesi kuvvetle muhtemeldir.
 

Türkiye - Yerli enerji kaynaklarını hızlandırmalı

Türkiye, doğal gaz ihtiyacının tamama yakınını yurtdışında ithal ediyor (Ağırlık Rusya). Son Rusya-Ukrayna krizi ile birlikte, ivedi olarak yeni bir durum değerlendirmesi ile rüzgar güneş, jeotermal, biyokütle ve HES enerji kaynakları çok hızlı ve verimli bir süreçle tam kapasite kullanılabilir hale getirilmeli. 
Ve tabi Türkiye,
kömür rezervlerini t'emiz teknolojilerle' ivedi olarak değerlendirmelidir.

 

En fazla doğalgaza sahip ülke sıralamasında,
Rusya ve İran liste başı.


Rusya-Ukrayna krizi ayrıca; 'dünya enerji kaynakları ve kullanımı' konusunda yeni bir sayfa açmıştır. Türkiye dahil bütün ülkeler; enerji üretimi ve temini politikalarını artık, bu yeni döneme göre belirleme durumundadır. 


Analiz - İsmail Altunsoy

 

Rusya Ukrayna krizi doğal gaz krizi Medvedev İran doğal gazı nükleer enerji Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği SSCB Kömür