Doğal gaz ve elektriğe kaç lira destek verilecek? 2023!

TAKİP ET

Rusya ile Avrupa arasında yaşanan krizle birlikte doğal gaz fiyatları tavan yaptı. Hükümetler, tüketicileri yüksek gaz fiyatlarından korumak için sübvansiyonlara başvurdu. Türkiye'de de tüketicileri korunmak için, elektrik ve doğal gaz destekleri verildi. Peki, 2023 yılında bu destekler devam edecek mi? Devam edecekse, elektrik ve doğal gaza ne kadar destek verilecek?

Rusya ile Avrupa arasında yaşanan krizle birlikte doğal gaz fiyatları tavan yaptı. Hükümetler, tüketicileri yüksek gaz fiyatlarından korumak için sübvansiyonlara başvurdu. Türkiye'de de tüketicileri korunmak için, elektrik ve doğal gaz destekleri verildi. Peki, 2023 yılında bu destekler devam edecek mi? Devam edecekse, elektrik ve doğal gaza ne kadar destek verilecek?

 

''Doğalgaz ve elektrik fiyatları açıklanacak - Peki, kaç doğalgaz ve elektrik abonesini ilgilendiriyor?

 

Elektrik ve doğal gaza 530 milyar lira destek

Türkiye, 2023 yılında elektrik ve doğal gaz destekleri için bütçesine 530 milyar TL (530.000.000.000 lira) koydu. Bu rakamla, yaklaşık 18 milyom doğal gaz ve 48 milyon elektrik abonesini desteklenmiş olacak; ihtiyaç durumlarına göre (Rakamı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM bütçe sunumunda açıkladı). Tabii, Rusya ve Avrupa (AB) ülkeleri arasındaki krizin artması halinde ve de devamı halinde, doğal gaz fiyatlarının da bunda etklienmesi çok yüksek ihtimal. Bu durum ise, devletlerin yeniden gaz ve elektrik desteklerini gözden geçirmesine neden olacak.

 

Elektrik ve doğal gaz aboneleri tasarruf etmeli

Doğal gaz ve elektrik fiyatları kadar, doğal gaz ve elektriği kullanırken tasarruf etmekte o derece önemli. Cep telefonu şarjından kapı ve pencere aralarındaki hava sızıntılarının önlenlemesine kadar geniş bir tasarruf imkanı söz konusu. Uygulanacak tasarruf önlemleri ile de, yüzde 50'leri bulan oranlarda tasarruf etmek mümkün. Bir diğer ifadeyle, elektrik ve doğalgaza ödenecek parayı, yarı yarıya düşürmek mümkün. Tam bu noktada, elektrik ve doğal gaz şirketlerinin tasarruf için çok önemli ve pratik hatırlatmalar yaptığına da hatırlatmak gerekir.  

 

Türkiye ve Avrupa doğal gaza ne ödüyor?

Kış ve elektrik - doğal gaz tüketimi sürekli artıyor. Özellikle havaların soğuması nedeniyle doğal gaz tüketimi daha hızlı artıyor (Özellikle ısınma amaçlı). Peki, doğal gaz tüketiminin arttığı ve buna paralel doğal gaz faturalarının şiştiği bu dönemde, Türkiye ve Avrupa ülkelerindeki tüketiciler; doğal gaz ve elektriğe ne ödüyor? Bir diğer ifadeyle Türkiye ve Avrupa'da doğal gaz fiyatları nedir? Ya da türkiye ve Avrupa'da doğal gaz hangi fiyatlardan satılıyor? (Ayrıntılar için aşağıdaki tabloya bakınız). 

 

Türkiye ve Avrupa ülkeleri doğal gaz birim fiyatları!

(Başkentler, Konut fiyatları)

 Ülke - Şehir Birim fiyat (TL/Matreküp)
 Amsterdam 81,8569
 Roma  58,6693
 Berlin  41,7454
 Sofya 31,7662
 Londra  21,4174
 Ankara 5,7152

Kaynak: BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ), Aralık 2022 (Ekim fiyatları baz alınmıştır). 

 

Türkiye'de doğal gaz ucuz ama...

Resmi verielere göre (BOTAŞ), Türkiye'de doğal gaz fiyatları (konut) çok ucuz. Amsterdam'da 1 metreküp doğal gaza 81,85 liranın üzerinde ödeme yapılırken bu rakam Türkiye'de 5,7 lira. Tabi ucuzluk cazip gelse de, doğal gazın ithalat yoluyla yani yurtdışından alındığı gerçeği unutulmamalı. Ve tabi bunu alırkende çok ciddi döviz ödemeleri yapıldığıda akılda tutulmalı. Ve de bu yıl için 530 milyar liralık destek dikkate alınırsa, (bu para da Hazine'den yani vergilerden karşılanacak) mutlaka israfdan kaçınılması gerekiyor. Tüketirken tasarruf şart. Tasarrufu hem kendi bütçemiz ve hemde ülke bütçesi olarak düşünmeliyiz. 

 

Kış henüz tam olarak gelmese de (Havalar sıcak gidiyor. Tam kış soğukları başlamadı), Ocak ayı itibariyle aşırı soğukların ve kar yağışının başlaması yüksek ihtimal. Zaten MGM'de (Meteoroloji Genel Müdürlüğü), bazı iller için şimdiden kar yağışı uyarısı yaptı. Yeni yılda ve yılın ilk ilk 2-3 ayında soğular artacak. Buna paralel enerji tüketimi de (elektrik - doğal gaz) artacak. Bu zor dönemi; 'en az tüketim ve en fazla tasarufla' geçirmek için ve hem kendimiz ve hemde ülkemiz için büyük maddi-manevi fayda sağlayacaktır.

Soğuk havalarda, hasta olmamak için ısınmak gerekiyor. Tek şart, tasarruflı ısınmak.   

 

Kriz devam edecek - IEA

Bilindiği gibi Rusya'nın Ukrayna'yı işagliyle başlayan Rusya Avrupa-ABD gerginliği, enerji sektörüne de yansımış ve Ülkeler karşılıklı olarak enerji konusunda birbirlerine ambargolar uygulamaya başlamıştı. Bu durum, bir yandan ithalatçı ülkeler için enerji darlığına neden olurken diğer taraftanda enerji fiyatlarının hızla artmasına neden olmuştur. Kriz dönemi halen devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), enerjide yaşanan kriz için 'Gelecek yılda (2023) devam edeceği' tahminini; yeni açıkladı. IEA, ayrıca tasarruf çağrısını da yeniledi. 

 

Haber Analiz - enerji Ekonomisi

doğalgaz ve elektrk destekleri doğalgaz desteği elektrik desteği Türkie Avrupa gaz fiyatları Türkiye doğalgaz fiyatları Avrupa gaz fiyatları