Doğal gaz tüketimi - En fazla doğalgaz hangi ay tüketiliyor?

TAKİP ET

Kış ve havalar soğudu. Kombi ve kazanlar daha fazla yanmaya başladı. Peki, kışın en fazla doğal gaz hangi ay tüketiliyor? Doğal gaz faturaları için önemli, bu sorunun cevabı haberin içinde okuyabilirsiniz.

Doğal gaz tüketimi: Kış ve havalar soğudu. Kombi ve kazanlar daha fazla yanmaya başladı. Peki, kış döneminde en fazla doğal gaz hangi ay tüketiliyor? Doğal gaz faturaları için önemli, bu sorunun cevabı haberin içinde okuyabilirsiniz.  

 

ayrıntılar...

Günlük - aylık doğal gaz tüketimi: Havalar soğudu. Ve doğal gaz faturaları artmaya başladı. Ancak, soğuk havada olsa Türkiye en fazla doğal gazı, Ocak - Şubat aylarında tüketiyor. Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) raporuna göre Türkiye'de geçen yıl konutlarda aylık 3,5 milyar metreküp (m3) ile tüketim Şubat ayında zirve yaptı. Şubat ayını 3,2 milyar metreküp ile ocak ayı izledi. Resmi verilerde gödteriyor ki, doğal gaz abonelerine en yüksek doğal gaz faturaları Ocak - Şubat aylarında gelecek. Öte yandan Türkiye en az doğal gazı yaz aylarında tüketiyor. Yazın ylık 251 metreküp (m3) tüketimle temmuz ayı; en az doğal gaz tüketilen ay oldu. 

Doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır?: Doğal gaz aboneleri, havalar soğuması nedeniyle mecburen ''doğal gazı'' tüketiyor. Tüketilen doğal gazın da parasını ödüyor. Ancak, doğal gaz aboneleri; basit adımlarla doğal gazı verimli kullanıp ''fatura tutarını düşürülebilirler.''. Mesela, kapı-pencerelerin hava szıdırmasını önlemek, havalandırma menfezlerini kapatmamak (verimli gaz yanması), peter arkalarına yalıtım yapmak, kullanılmayan odalarda petekleri kapatmak, dışarı çıkıldığında kombileri tamamen kapama yerine kombiyi kısılı tutmak, peteklerin önünü kapatmamak, gündüzleri güneşten en fazla yararlanmak için perdeleri açmak. Ve tabi kombi-petek bakımı-temizliği de doğal gaz faturalarını düşüren diğer tasarruf önmlemlerinin başında yer alıyor. . 

 

Aylara göre doğalgaz tüketimi!

(ETKB - EPDK - GAZBİR, 2022)

- Ocak 3286

- Şubat 3514

- Mart 3217

- Nisan 2329

- Mayıs 902

- Haziran 400

- Temmuz 251

- Ağustos 319

- Eylül 312

- Ekim 424

- Kasım 1032

- Aralık 2070

 

Günlük - Aylık - Yıllık doğal gaz tüketimi!

Günlük - aylık - yıllık doğal gaz tüketimi: Enerji Bakanlığı, EPDK ve BOTAŞ verilerine göre Türkiye günlük toplam (15 Aralık 2023) 171,3 milyon metreküp, aylık (eylül 2023) toplam 3 milyar metreküp ve yıllık doğal gaz tüketimi de (2022 yılı) 53,5 milyar metreküp oldu. 

 

..kışın önemli gündem maddelerinde birisini de ''doğal gaz ödemeleri' oluşturuyor. 

YORUM 

(enerji ekonomisi)

Türkiye doğal gaz kullanımına 1986'lı yıllarda başladı. 1990'lı yıllarda ağırlıklı olarak, hava kirliliğini önleme amaçlı kullanıldı, doğal gaz. Ve 2000'li yılların başında da (özellikle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun kurulması ile) Türkiye doğal gazı, hava kirliliğinin yanında bir konfor ürünü olarak yaygınlaştırdı. Bugün, Türkiye'nin tamamında doğal gaz kulanımı söz konusu. 

Doğal gaz yaygınlaşsa da doğalgaz faturaları, her zaman gündemin 1 numaralı konusu oldu. Ve, özellikle kışın; ''havaların soğuması ve tüketimin artmasıyla'' doğal gaz faturaları gündem oluyor (Yaz aylarında doğal gaz faturaları çok düşük geldiğinden, pek konuşulmuyor).  Tabi, bu konunun 2 ayağı var. Birincisi doğal gazın tamamaı ithalat yoluyla sağlanıyor. Yani, döviz kuruna ve yurtdışı piyasalara bağlı fiyatı. Diğer yandan da, tasarruf. Doğal gazın tasarruflu kullanımı, faturaları ciddi olarak düşürme potansiyeline sahip.

Ancak, toplumun tasarruf bilincinin zayıf olması, yapıların (iş, konutlar) ısı yalıtımına uygun olmaması, ister istemez doğal gaz tüketimini artırıyor. Ve bu durumda, faturaları şişiriyor. Bunun yanında birde Türkiye'de ve özellikle konutlarda kombi ağırlıklı (bireysel ısınma - sıcak su) bir kullanım söz konusu. Kombilerde teknolojik yenilikler olsa da, merkezi ısıtmalara göre verim düşük ve pahala gaz tüketimine neden oluyor. 

Doğal gaz artık hayatımızın bir parçası. GAZBİR verilerine göre abone sayısı 20 milyon civarı. Bu nedenle, kopmak mümkün değil. Ancak, tasarruflu-verimli kullanmak bizim elimizde. Bunun içinde kısa ve uzun vadede yapılacaklar var. Kısa vade de yapılacakları (tasarrufu), öncelikle yapmalıyız. Uzun vadeli yapılacakları da (daha çok merkezi sistem kullanmak, ısı yalıtımı vb), birey ve toplum olarak bir an önce gündeme almalıyız. 

Bu hem aile bütçemiz ve hemde ülke bütçemiz için çok önemli. 

 

doğalgaz tüketimi haberleri - enerji ekonomisi

doğalgaz tüketimi günlük aylık yıllık doğalgaz tüketimi en fazla doğalgaz hangi ay tüketiliyor