Doğal gaz santralleri için...

TAKİP ET

Doğal gaz santralleri için ümit doğdu!

ANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİ

Termik santrallerin baca sistemlerini yenilemeleri (Filtre takılıp çevreye zararsız hale getirilmeleri) için geçen hafta TBMM'de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) yeni yasa çıktı.Yeni yasa ile, çevreyi kirleten termik santrallerine filtre takmaları için 2 yıl ek süre verildi. Sivil toplum kuruluşları ve  yöre halkı, yasaya tepki gösterdi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da kamuoyu tepkilerini dikkate alarak yasayı veto etti. Bu termik santrallerin , yıl sonuna kadar filtre sistemini kurmaları gerekiyor.  

DOĞAL GAZ SANTRALLERİ ÜRETİR
Termik santrallerle ilgili yasayı veto eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji açığı doğması halinde, bu açığın doğal gaz santralleriyle karşılanabileceğini açıkladı. Hemen belirtmekte fayda var; doğal gaz santralleri kömür-termik santrallere göre çevreye karşı çok daha az zarar veriyor. Ve bu santrallerde uzun bir süredir de HES'lere atıl durumdaydılar (Elektrik üretiminde HES - Hidroelektrik ve kömüre ağırlık verildiğinden). 

ÜRETİME GEÇEBİLİRLER
Türkiye elektrik üretiminde son aylarda kömürün payı yüzde 50'lerin üzerine çıktı (Yerli, ithal). Bu santrallerin bazıları ise, veto edilen yasanın kapsamına giriyor. Teknik yatırımları yapamazsa, bu santrallerin elektrik üretimi duracak. Doğal olarakta bir enerji açığının doğası söz konusu. Ancak muhtemel bu açık, uzun süredir üretim yapamayan doğal gaz santralleri için bir ümit yani üretim demek. Bir diğer ifadeyle bu artış, enerji sektöründe uzun zamandır kriz yaşayan doğal gaz santralleri için nefes olacak. Çünkü, elektrik arz-talep dengesi için en hızlı çözüm olarak kısa vadede doğal gaz santralleri öne çıkıyor. Ve kış etkisini göstermeye başladı, elekrik tüketimide hızla artıyor.

DOĞAL GAZ MI, KÖMÜR MÜ?
Enerji yani elektrik enerjisi, anında karşılanması gereken bir ürün-ihtiyaç. Günlük yaşam ve sanayinin can damarı. Bunun da, çevreye zarar vermeden veya en az zarar veren kaynaklardan üretilip tüketime sunulması gerekiyor. Doğal gaz bu anlamda avantajlı bir kaynak, ancak ithal bir ürün. Buna karşın yerli kömürle elektrik üretimi önemli. Bunun için yeni teknolojilerle yerli kömüre dayalı termik santraller kurularak elektrik üretimi yapılması stratejik bakımdan da önemli. Ve de en mantıklı ve ekonomik üretim aynı zamanda. Ama, çevreye uyumlu üretim en az yerli kömürle elektrik üretimi kadar ve hatta daha fazla önemli. Bu denge dikkate alıraka yerli kaynak üretimi geliştirilmeli.  

GAZ SANTRALLERİ
Tabi, kısa dönemde de doğal gaz santralleriyle elektrik açığı kapatılacak olsa da uzun dönemde gaz santrallerinin elektrik üretiminde payı yine düşecektir. Burada yapılması gereken iş, gaz santralleri mutlaka ekonomiye (Yurtiçi ve dışı) kazandırılmalı. Atıl durumda kalmaları, her türlü zarar olacaktır. Bunun yoluda, şimdiden araştırılmaya başlanmalı.
 

elektrik doğal gaz kömür filtre çevre zarar