Doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor? En ucuz yakıt hangisi?

TAKİP ET

Kış geldi. Ve, en çok konuşulan konuların başında doğal gaz fiyatları ilk sırada yer alıyor. Peki, doğal gaz birim fiyatı nedir ve doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor?

Doğal gaz la ilgili merak edilenler:

- Doğal gaz fiyatları.
- En ucuz yakıt hangisi?
- Doğal gaz birimleri nelerdir?
- Doğal gazın sektörel tüketimi nedir?
- Doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor?


AYRINTILAR!

Doğal gaz fiyatları, son aylarda çok hızlı arttı. Özellikle Avrupa'da yaşanan fiyat artışı, bazı fabrikaların ve elektrik santrallerinin üretime ara vermesine neden oldu. Avrupa'da yaşanan fiyat artışlarının faturalara da yansıması, doğal gaz abonelerini zora soktu (Avrupa'da 2020 Yılı başında 115 dolar olan doğal gaz fiyatları bu yıl itibariyle 1.500 dolar rakamlarına yükseldi). 
Türkiye'de ise; Enerji, Hazine ve Maliye Yönetimleri, Avrupa'nın aksine doğal gaz fiyatlarındaki artışı konut fiyatlarına yansıtmadı. Bu uygulamayla Türkiye'de doğal gaz aboneleri, konutlarda Avrupa'dan çok daha ucuza gaz kullanır konuma geldi.  

(Sanayi ve elektrik üreten ticari santrallere verilen doğal gaz fiyatında ise Kasım 2021 itibariyle yüzde 48,40 oranında bir artış yapıldı, BOTAŞ).
 


Peki; Türkiye'de konutlara doğal gaz kaç liraya satılıyor?
 

Doğal gaz fiyatları (Kasım 2021)

1 metreküp doğal gaz fiyatı*1,488094
İstanbul**1,923279
*BOTAŞ, konut (Serbest olmayan tüketici). ÖTV-KDV hariç.
** İGDAŞ, aboneye satış. KDV hariç.


En ucuz yakıt doğal gaz - En pahalı yakıt Tüpgaz 

Enerji fiyatları, son aylarda sürekli artıyor. Bu artışlar sonrası konutlar için ısınmakta pahalılaştı. İstanbul'un doğal gaz dağıtım şirketi İGDAŞ'ın yaptığı hesaplamaya göre, ısınma amaçlı en ucuz yakıt açık farkla doğal gaz. Doğalgazı ikinci sırada ithal linyit kömür ve üçüncü sırada da Foeal oil (4 numara kalorifer yakıtı) iziliyor.
Isınmak için en ucuz yakıt sıralaması ve birim fiyatlar için aşağıdaki tobloya bakınız. 

En Ucuz Yakıt Hangisi?

 Yakıt TürüTL/1000 kcal
1Doğal gaz (Konut)0,2145
2Linyit ithal0,5166
3Fuel Oil (Kalorifer Yakıtı)0,5322
4Elektrik0,7565
5Motorin0,7767
6LPG Propan0,8636
7Tüpgaz0,8902
Açıklama: İGDAŞ, Kasım 2021


Doğal gaz FATURASI nasıl düşer?


 

 

Doğal Gaz Vergileri *
ÖTV(TL/1000 sm³23 TL
KDVYüzde 18
*Kasım 2021
ÖTV - Özel Tüketim Vergisi), KDV - Katma Değer Vergisi


Doğalgaz Vergileri - Doğal Gaz Fiyatlarında VERGİLER'in Tarihçesi!




Doğal Gaz nerelerde tüketiliyor?
(Toplam Tüketim 47,7 milyar metreküp)

SektörPayı(Yüzde)
Konutlar32
Elektrik Santralleri28,6
Sanayi26,7
Hizmet8,8
Enerji3,3
Kaynak: GAZBİR, Doğal Gaz Sektör Raporu 2020
 
Doğal Gaz Birimleri
1 metreküp (m³)10,64 kwh
1 kWh860,42 kcal

 


Doğal gaz nedir? ya da Doğal gaz ne demek?

Doğal Gaz: Yerden çıkarılan veya çıkarılabilen gaz halindeki doğal hidrokarbonlar ile bu gazların piyasaya sunulmak üzere çeşitli yöntemlerle sıvılaştırılmış, basınçlandırılmış, veya fiziksel işlemlere tabi tutulmuş (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı - LPG hariç) diğer halleri.
(Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu -  EPDK, Enerji Mevzuat)

Doğal Gaz: Yer kabuğunun içinde bulunan, yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırada yer alan ve petrolün bir cinsi olan yanıcı gaz.
(Türk Dil Kurumu - TDK)
 

Doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor?

Doğal gazın ithalat fiyatı için, özel bir formül uygulanıyor. 'Ticari sır' gerekçesiyle formül kamuoyuna açıklanmıyor. Ancak, formülle ilgili genel hatlar kamuoyu ile paylaşılıyor. Buna göre ithal edilen doğal gazın fiyatı; Doğal gaz ithalat fiyatları 3'er aylık dönemler halinde belirleniyor. Fiyat Formülüne; fiyatın hesaplandığı dönem öncesi 6 ve 9 aylık petrol ve petrol ürün fiyatları baz alınarak belirlenmektedir. 
Fiyat formülünde; Doğalgazın güncel alım fiyatı, Doğal gaz anlaşmasının yapıldığı dönem alım baz fiyatı, formülde yer alan ürünlerin geçmiş 6 ya da 9 aylık ortalamaları, formülde yer alan ürünlerin anlaşma sağlandığı dönemdeki sabit fiyatlar. 

Ancak son dönemde; doğal gaz fiyatları için anlaşmalarda yer alan eski formüller terk edilerek, piyasadaki gelişmelere pğaralel yeni alım fiyatları uygulanmaya başlandı.   
 

Özel Haber - Enerji Ekonomisi

Doğalgaz fiyatları doğalgaz nerelerde kullanılıyor doğalgaz birimleri en ucuz yakıt hangisi doğal gaz fiyatı nasıl belirleniyor enerji ekonomisi