Doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor?

TAKİP ET

Doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor? Doğalgaz ithalat fiyatları nasıl belirleniyor? Doğal gaz fiyatlarının belirlenmesinde hangi girdiler dikkate alınıyor? Ayrıntılar!

Doğalgaz satış fiyatları nasıl belirleniyor?

Doğalgaz fiyatlarını kamu şirketi Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), belirliyor. 
BOTAŞ iç pazar doğal gaz satış fiyatlarını (Dağıtım şirketleri, elektrik santralleri, sanayi vb); gazın ithalat maliyeti (Doğal gaz, ham petrol fiyatları dahil), döviz kuru, enflasyon, iletim, vergiler (ÖTV, KDV) gibi  girdi maliyetlerindeki değişimlere göre belirleyip kamuoyuna açıklıyor.
BOTAŞ, mevzuat gereği doğal gaz fiyatlarını her ay başı yeniden belirleyip açıklıyor (Zam, indirim ya da aynı fiyatların devamı).

 

Doğal gaz ithalat fiyatları nasıl belirleniyor?

BOTAŞ ve özel şirketlerin doğal gaz ithalat fiyatları, ikili doğal gaz alım anlaşmalarında yer verilen özel formüle göre belirleniyor. Bu formüllerde yer alan kalemler birebir ve fiyat formülüne etki payları, 'Ticari Sır' gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmıyor. Ancak, formülde yer alan kalemler, zaman zaman kamuoyuyla paylaşılıyor. 

Doğal gaz fiyat formülü: 'Doğal gaz alım fiyatları 3'er aylık dönemler halinde belirlenmekte olup, fiyatın hesaplandığı dönemden önceki 6 ve 9 aylık petrol ve petrol ürünleri fiyatları ortalamasına baz edilerek
 

Doğal gaz fiyat formülünde yer alan kalemler:

- Doğal gazın güncel alım fiyatı.
- Doğal gazın anlaşmanın sağlandığı dönemdeki alım fiyatı (Baz fiyat).
- Formülde kullanılan ürünlerin geçmiş 6 ya da 9 aylık ortalamaları. 
- Formülde kullanılan ürünlerin anlaşma sağlandığı dönemdeki sabit fiyatlar.

Açıklama: 
Yukardaki veriler, özel bir formüle eklenerek doğal gaz ithalat fiyatı belirleniyor. Doğal gaz fiyat formülleri, ikili anlaşmalar ve gizlilik gereği kamouyuna açıklanmıyor (Kamu şirketi BOTAŞ ve Özel İthalat Şirketleri dahil)..  
 

ENERJİ EKONOMİSİ

Doğalgaz fiyatları nasıl belirleniyor Doğal gaz ithalat fiyatları nasıl belirleniyor doğal gaz fiyatları enerji ekonomisi Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ BOTAŞ Doğal gaz fiyat formülü nedir Ticari sır ne demek