Doğal gaz eski günlere dönüyor!

TAKİP ET

Doğal gazla elektrik üretimi artışa geçti. Ve Türkiye günlük elektrik üretiminde doğal gazın payı, yüzde 30'lara çıktı. Bu rakam, zor günler yaşayan doğal gaz santralleri için sevindirici oldu. Çünkü kısa bir süre öncesine kadar doğal gazla elektrik üretimi, Türkiye üretimindeki payı yüzde 10'ların altına düşmüştü. Son dönemde; doğal gaz çevrim santrallerinin tekrar üretime geçmesi, yatırımcılar açısından da sevindirici bir gelişme.

DOLAR VE PETROL ARTIYOR
Doğal gazın ithal ürün olması ve döviz - ham petrol fiyatlarından doğrudan etkilenmesi, elektrik üretim maliyetleri açısından bir risk. Çünkü son günlerde döviz kuru ve ham petrol fiyatları da artışa geçti. Döviz kuru (TL/Dolar) 7,50 TL seviyelerinde ve ham petrol fiyatları da 40-46 dolar rakamları arasında hareket ediyor. Bu artış, doğal gazın elektrik üretimdeki payının mevcut oranları koruması (Yüzde 30'lar seviyesi) ya da doğal gazın payını daha da artırması halinde elektrik üretim maliyetlerine baskıyı artırmış olacak. 1 Ekim'de yılın son çeyrek dönemi için elektrik fiyatları açıklanacak (EPDK'nın açıklayacağı yeni elektrik birim fiyatlar, 1 Ekim - 31 Aralık dönemi için geçerli olacak). Doğal gazın elektrik üretimindeki oayının artışı, yeni dönem elektrik birim fiyatları için bir risk olarak öne çıkıyor. 

HES'LERİM PAYI...
Elektrik birim maliyetlerini en hızlı düşüren kaynak, HES'lerdeki (Hidroelektrik Santralleri) üretim. HES'lerde birim üretim maliyetinin çok düşük olması ve toplam elektrik üretimindeki payının yüksekliği, elektrik birim maliyetlerini de düşürüyor. Bu da, elektrik birim fiyatları için indirim anlamına geliyor. Resmi verilere göre HES'lerin elektrik üretimindeki payı (19 Eylül için) yüzde 27 oldu (Barajlı - akarsu). Ancak bu oran son günlerde zaman zaman yüzde 10'lar seviyelerine gerileyebiliyor. Bu nedenle de, 1 Ekim açıklanacak elektrik birim fiyatları için ana belirleyici iki kaynak, HES'ler ve doğal gaz olacak.   

DOĞAL GAZIN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYI 
Eylül               Pay (Yüzde)
Haziran

1....................: 13
Temmuz
1....................: 21
Ağustos
1....................: 24
Eylül
1....................: 30
5....................: 27
10..................: 29
15..................: 29
16..................: 30
17..................: 32
18..................: 31
19..................: 30

KAYNAKLARA GÖRE TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİMİ

Veriler için kaynak: Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS). 

ANALİZ ENERJİ EKONOMİSİ
 

elektrik doğal gaz hes