Doğal gaz elektrik faturaları ertelenmeli: AMA...

TAKİP ET

 

Doğal gaz elektrik faturaları ertelenmeli: AMA...

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Koronavirüs salgını hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Koronaviürs, sağlığımız kadar ekonomik hayatımızı da olumsuz etkiledi. İş yerleri, sanayi tesisleri kapandı. Yüz binlerce insan işini kayıp etti veya işine ara verdi. Bir diğer ifadeyle, yüz binler aylık düzenli gelirlerini kayıp etti. Ve tabi, üreticilerde müşterilerini kayıp etti. 

FATURALAR ERTELENMELİ
Tabi koronavirüs sonrası en fazla etkilenen kesimlerin başında çalışanlar geliyor, düzenli gelirlerini kayıp ettiler (Ekonomik olarak baktığımızda). Ama, aylık düzenli ödemeleri devam ediyor. Çünkü, elektrik, doğal gaz, su, telefon faturaları her ay geliyor. Ama, çalışanlar ya maaşlarını kayıp etti ya da düzenli, maaşının çok azını alabiliyor (İşsizlik maaşı, Destek Ödemeleri vb). Bu nedenle, çalışanların aylık elektrik, doğal gaz, su, telefon faturaları mutlaka ertelenmeli (Bankalar, ek faiz işleterek kredi, kredi kartı ödemelerini 3 ay erteliyor. Ki, bu da düzeltilmeli, faiz yansıtılmadan).

AMA ŞİRKETLERİN DURUMU DA ÖNEMLİ
Evet, zorda olan çalışanları rahatlatmak için elektrik su, doğal gaz, telefon gibi zorunlu harcamalar ertelenmeli. Ancak, bu yapılırken şirketleri suçlayıcı, zan altına bırakan ifadelerden de kaçınılması gerekiyor. Çünkü, bu şirketler nihayetinde bu ülkenin şirketleri (Ki, yabancı da olabilir). Doğal olarak amaçları ürün - hizmet satmak ve kar etmek. Koronavirüs onları da vurdu. Ve tabi, onlarda geçmişte bugünkü gelirlerine bakarak planlama  - borçlanma - yatırımlar yaptı. Onlarda, bu ödemelerini yapmaları gerekiyor. Yani, şirketlerde zorda. Bununda dikkate alınması gerekiyor. 

YAPILMASI GEREKEN
Yapılması gereken, öncelikle çalışanların fatura yükleri 3 ay süreyle ek maliyet oluşturmadan üzerlerinden alınmalı. Sonra, şirketleri ayakta tutmak için gerekli destekler verilmeli (Uygun kredi, vergi ertelemeleri vb). Tabi bütüm bunlarda, Kamu Otoritesi ile bir araya gelerek ve Kamu Mali gücünü kullanarak yapılmalı. Çünkü, çalışan da, şirketlerde bu ülkede yaşıyor. Ve yaşayacaklar. Her iki kesiminde ayakta kalması zorunlu. Çünkü, salgın mutlaka sona erecek. Yine şirketler yatırım yapacak, üretim yapacak ve bu şekilde de eski çalışanlarını istihdam edecek ve de yeni iş alanları oluşturacaklar. Ve tabi, şirketlerde çalışanlarını ayakta tutacak. Çünkü, sonrası üretim dönemlerinde ayakta kalmak için. 


Sonuç olarak, mevcut soruna bir bütün olarak bakarak ve hiç bir kesimi - tarafı yok etmeden koronavirüs sonrası döneme toplum olarak hazırlanmalıyız (Kaynak: www.tuketicitv.com)

 
 

fatura