''Doğal gaz depoları ve Barajlar'' ivedi doldurulmalı - Nedeni?

TAKİP ET

Dünya, karmaşık bir dönem yaşıyor. Ve bu dönemin yakın zamanda sonlanacağı da gözükmüyor. Geçen yıl Ukrayna'ya saldıran ve dünya enerji piyasalarını altüst eden Rusya, devam eden savaşın ortasında 'iç savaş - isyan' tehlikesi yaşadı (Rus paralı askerleri Wagner olayı). Olayın siyası boyutu bir yana, enerji (petrol - doğalgaz) açısından önemi ve riski çok büyük. Çünkü, Rusya dünya enerji piyasaları için dolaylı-dolaysız belirleyici bir ülke. İsyanın barışçıl yoldan sona ermesi -şimdilik- tek sevindirici gelişme.

 

Enerji Yönetimi hızlı hareket etmeli

Son olay gösteriyor ki, dünyadaki sürpriz huzursuzluklar devam edecek. Direk olmasa da endirekt olarak Türkiye için çok önemli krizler ya da riskler söz konusu. Çünkü Türkiye, enerji ihtiyacının büyük bir kısmını (petrolde yüzde 90-95'ler, doğal gaz da yüzde 99'lar, toplamda ise yüzde 70'ler civarı) yurtdışı kaynaklardan sağlıyor. Bu trafiğe zarar verecek her türlü dış etkenin Türkiye'yi etkileyeceği çok net. Ve özellikle, doğal gaz gibi enerji kaynaklarında bir ülkeye bağımlılık ayrı bir risk olarak öne çıkıyor (Rusya gibi). Burada yapılacak ilk iş, son krizde dikkate alınarak Enerji Yönetimi'nin 'doğal gaz depoları ve HES'leri' dolduracak adımları bir an önce atmasıdır.

 

Doğal gaz fiyatları da- tüketimi de düştü

Evet, yaz aylarıyla birlikte doğal gaz tüketimi önemli oranda düştü. Tüketim düşüş Türkiye'de olduğu gibi diğer ülkelerde de paralel bir durum izliyor. Tüketimdeki düşüş fiyatları etkiliyor (Düşüş yönünde).

 

Yapılması gerek iki iş

Yapılması gereken ilk iş gaz fazlasının olduğu ve fiyatların düştüğü bu dönemde bütün doğal gaz depoları ivedi olarak tam kapasite hazır - dolu hale getirilmeli. İkinci iş ise, gaz bol ve ucuz (Geçen yıl fiyatlara göre). Elektrik üretimi doğal gaza kaydırılarak barajlardaki su miktarı artırılmalı (kış dönemi ve özellikle kriz durumlar elektrik ihtiyacının karşılanması için stok enerji). Hatta, risk hesaplaması yapılarak pahalıda alsa doğal gaz santralleri, barajlardaki su seviyesi belirli bir noktaya gelene kadar (Ulusal ihtiyaç ya göre) devrede tutulabilir.

Çünkü, Ukrayna savaşı devam ediyor. Ve savaşın seyri ile ilgilin henüz net bir durum yok. Bilindiği gibi bu savaş, ''dünya enerji kaynak ülke ve dünya enerji geçiş trafiğini'' de etkileyen bir savaş (Rusya kaynak, Ukrayna geçiş ülkesi) ollarak dünya tarihinde yerini alan bir savaş.

Evet zor bir dönem ve Türkiye, dünyada bu zorlukların-savaşların yaşandığı bölgenin tam ortasında; hem siyasi ve hem de enerji anlamında. Bu nedenle de hızlı hareket etmeli. Çünkü bölgedeki savaş gibi huzursuzlukların Türkiye'ye ilk etkisi de ENERJİ üzerinden olacaktır.

Bu risk şimdiden hesaplanıp 'Doğal gaz ve barajlar' gaz ve elektrikle doldurulmalı.

 

Analiz - İsmail Altunsoy - Enerji Ekonomisi

wggner krizi ve enerji doğalgaz depolama su enerji depolama stok enerji