Doğal gaz da öncelikle ISINMA!

TAKİP ET

Rusya ile Avrupa arasında doğal gaz krizi artarak devam ediyor. Her ne kadar doğal gaz için Türkiye bugün kriz noktasında değilse de, kış ve hele hele 'aşırı soğuk' bir kış olursa, doğal gaz krizi Türkiye'nin de önüne gelecek. 

Rusya ile Avrupa arasında doğal gaz krizi artarak devam ediyor. Her ne kadar doğal gaz için Türkiye bugün kriz noktasında değilse de, kış ve hele hele 'aşırı soğuk' bir kış olursa, doğal gaz krizi Türkiye'nin de önüne gelecek. 

 

Sektörel doğal gaz tüketmi

 Sekrör Tüketim (Yüzde)
 Konut 28
 Elektrik 36
 Sanayi 26
 Enerji 3
 Hizmet  7

Kaynak: GAZBİR (Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği) Doüğal Gaz Sektör Raporu 2021

Türkiye doğal gaz tüketimi

Türkiye'nin aşırı soğuklarda doğal gaz tüketimi 250- 200 milyon metreküp civarında. Nadirde olsa tüketim 300 milyon metreküpü aşıyor, bazı zamanlar (Aşırı soğuk dönemlerde). Tabi, bu toplam tüketim. Yani; konutlar, sanayi, elektrik santralleri, gübre sanayi, ulaşım vb bütün sektörlerin doğal gaz tüketim toplamı. Yazın ise bu rakam 100-150 milyon metreküp rakamlarında seyrediyor.

 

Doğal gaz abone sayısı 18 milyonu aştı

Türkiye'de doğal gaz abone sayısı, 18 milyonu aştı. Ve bunun büyük çoğunluğu konut - mesken doğal gaz abonesi.  Bu da demektir ki, evinde , mutfakta, ısınmak ve sıcak su amaçlı doğal gaz kullanan milyonlar var. Rusya - Avrupa doğal gaz krizi de tam bu noktada önem arzediyor. Çünkü, krizin muhtemel Türkiye'ye yansıması halinde ve de muhtemel doğal gaz kesintisi halinde mutfaktan ısınmaya ciddi kriz söz konusu olabilir. Buna şimdiden hazırlanmak gerekiyor. 

 

Türkiye Doğal Gaz Raporu: İthalat - İhracat - Üretim - Tüketim - Abone sayısı

Türkiye krizi yaşamayabilir

Türkiye doğal gaz altyapısını tamamlamış bir ülke. yeraltı depolamasından LNG (Sıvılaştırılmış doğal gaz), CNG (Sıkıştırılmış doğal gaz), FSRU (Denzi dönüşüm sistemleri) gibi değişik gaz taşıma - depolama imkanlarına sahip. Ve tabi 4 ana doğal gaz boru hattı sahbi bir ülke (İran, Rusya, Azerbaycan doğal gaz buru harları). Bütün bu altyapı şimdiden planlanıp değerlendirilirse, Türkiye kışın muhtemel bir doğal gaz krizi yaşamaz. ya da en az kriz yaşayan ülkelerden birisi olur. 

 

Doğal gaz depoları

Avrupa hazırlıklara başladı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, kışın Avrupa'nın muhtemel doğal gaz krizine şimdiden hazırlanması uyarısı yaptı. Bunun içinde çözümlerden biri, yazın doğal gaz tüketimini tasarrufla azaltıp, azalan tüketimin kış için depolanması. Bu kriter Türkiyen içinde önemli. Doğal gaz sıkıntısının yaşanmadığı bu dönemde depolar (Yeraltı doğal gaz depoları) yüzde 100 dolu tutulmalı; kış için. 

 

Sanayi çift yakıta hazırlanmalı

Tabi, doğal gaz konutla için önemli olduğu kadar sanayi için de önemli bir enerji kaynağı. Özellikle elektrik üretiminde en önemli kaynaklardan birisi, doğal gaz. Muhtemel doğal gaz krizinden en çok etkleenecek serktörlerden birisi de sanayi-elektrik sektörleridir (iç içe girmiş sektörler). Sanayi sektörü de şimdiden bu krize hazırlanmalı. Ve mümkünn olan çift yakıt sistemine hazır hale gelmeli. Muhtemel doğal gaz kesintilerinde diğer yakıtlar devreye alınmalı. Çünkü; krizlerde sanayinin durması, hemen ekonomiyi vuruyor. Bu da yaşanmamalı.    

Sonuç olarak,  Avrupa başta olmak üzere (Türkiye kismen dahil) ciddi bir doğal gaz krizi yaşanması kuvvetle muhtemel. Krize şimdiden hazırlanan, önlem alan ülkeler; krizi en en az zararla atlatmış olacaklar. 

 

Analiz - Enerji Ekonomisi

sektörel doğal gaz tüketimi konutlarda tüketilen doğal gaz sanayide tüketilen doğal gaz doğal gaz tüketimi doğal gaz abone sayısı