DOĞAL GAZ 'Bitişik mi yazılır - ayrı mı yazılır?' Türk Dil Kurumu...

TAKİP ET

- Doğal gaz, günlük hayatın bir parçası oldu. Ulaşımdan ısınmaya kadar artık hayatın içinde, doğal gaz. Ancak, Doğal gaz 'ın yazım dilinde kelime olarak yazılışı kamuoyunda farklılık arzediyor. Şöyle ki, bazıları bitişik yazıyor 'doğalgaz' şeklinde, bazıları ise ayrı ayrı 'doğal gaz' şeklinde yazımı tercih ediyor.
 

Peki, doğrusu ne?.

Doğalgaz olarak mı yazılmalı (Bitişik) ya da doğal gaz mı (Ayrı ayrı) yazılmalı? Doğrusu, konunun otoritesi olan Türk Dil Kurumu'nu (TDK) ve yazımını dikkate almak.
 

Türk Dil Kurumu: Doğal gaz ...

Türk Dil Kurumu'na göre; 'Doğal Gaz', yani ayrı yazılış doğru olan. Bir diğer ifadeyla, 'doğal' ve 'gaz' kelimelerinin ayrı ayrı yazılması gerekiyor (Türk Dil Kurumu - Güncel Türkçe Sözlük). 
 

Türk Dil Kurumu'na göre doğal gazın tanımı:


doğal gaz

1. isim Yer kabuğunun içinde bulunan, yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alan ve petrolün bir cinsi olan yanıcı gaz.

2. isim Hidrokarbon biriken alanlarda açılan kuyulardan elde edilen, esas itibarıyla metan gazı ile az miktarda propan, bütan vb. daha ağır moleküllü hidrokarbon gazları ve eser miktarda su buharı, hidrojen, karbondioksit ve azot karışımı gaz.

3. isim Konutlarda ve iş yerlerinde ısınma, üretim ve enerji amacıyla belli bir merkezden kontrollü olarak bir şebeke sistemiyle dağıtılan yanıcı gaz.

Enerji Ekonomisi

doğal gaz nasıl yazılır doğal gaz birişik mi yazılır ayrı mı yazılır türk dil kurumu tdk