Deniz Üstü RES ne demek? Türkiye'nin deniz üstü Rüzgar Enerjisi potansiyeli nedir?

TAKİP ET

Deniz Üstü RES ne demek? Türkiye'nin deniz üstü Rüzgar Enerjisi potansiyeli nedir? Ayrıntılar...

- Türkiye’de rüzgar enerjisi üretimi (RES) 1998 yılında İzmir’de kurulmuş ve 1,5 megavat (MW) kurulu güce sahip Germiyan Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) ile başladı. 

- Türkiye’de ilk Deniz Rüzgar Enerjisi Santrali (DRES) ihalesi duyurusu, Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete de yapılmış olup, kurulu güç 1.200 MW olarak belirlendi. Ancak ihaleye yeter başvuru olmadı. Halen Türkiye'de faaliyette olan DRES santrali bulunmuyor. 

 

Teknik Açıdan Deniz Üstü RES’ler

Karasal RES’lerin kurulumundan deniz üstünde kurulacak santrallere geçişi destekleyen çeşitli teknik ve sosyal faktörler bulunmaktadır. Teknik açıdan en önemli faktörler arasında ortalama rüzgâr hızlarının deniz üstünde daha yüksek ve türbinlerin maruz kaldığı türbülansların daha düşük olması sayılabilir. Üretilecek enerji, rüzgâr hızıyla doğrudan ilintili olduğu için, denizlerde daha yüksek bir enerji potansiyeli bulunmaktadır. DRES’lerin yerleşik alanlardan uzak olması nedeniyle görsel etkinin azalmasında etkisi vardır. Ayrıca santrallerin kurulumu ve işletmesi sırasında limanların kullanımında artışa ve istihdam yaratımına katkı sağlanmaktadır.

RES projelerinin yaşam döngüsü genel olarak 5 ana başlıkta toplanabilir. Bu başlıklar; projenin fizibilitesi (geliştirme öncesi), proje geliştirme, inşaat, işletme ve devreden çıkarma (decommissioning) olarak özetlenebilir. Bu bölümde, özellikle DRES’lerin konumuna ve saha için uygun türbin ve temel tipine karar verilmesindeki en önemli etmenler olan teknik ölçümler, analizler (nümerik modeller) ve gerekli teknolojiler (örneğin kurulum gemileri) ele alınacaktır.
 

Türkiye,
Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Santrali (DRES) Potansiyel Haritası

Deniz Üstü RES’lerde Kullanılan Temel Tipleri


Kaynak: TSKB Deniz Üstü (Off-Shore) Rüzgar Santralleri (2021)

 


Enerji Ekonomisi

Karasal RES Deniz RES Deniz Üstü RESler Türkiye Deniz Üstü Rüzgar Santrali Potansiyel Teknik Açıdan Deniz Üstü RES’ler Deniz Üstü RES ne demek Deniz üstü rüzgar santrali ne demek