Daha az para ödemek için nasıl araba kullanılır?

TAKİP ET

Ani durkalk yapmamak, ani-gaz-frenden kaçınmak, yoğun klima kullanmamak, kısa mesafe sürüşlerden kaçınmak ödeyeceğiniz benzin-mazot parasını ciddi oranda düşürüyor.

Benzin-motorin fiyatları sürekli artıyor. Sürücüler bunu engelleyemez. Ancak sürücüler, dikkatli araç kullanımı ile benzin ve motorine daha az para ödeyebilirler. Bunun için yapılacak iş arabayı kuralına göre sürmek. Nasıl mı? En önemli petrol şirketlerinden BP’nin hazırladığı öneriler dikkate alınmaya değer. Mesela, ani dur kalk yapmamak, ani-gaz-frenden kaçınmak, yoğun klima kullanmamak, ödeyeceğiniz benzin-mazot parasını ciddi oranda düşürüyor. İşte o öneriler:

- Dur kalkları azaltın

Motor ivme oluştururken daha çok çalışmak zorundadır ve frene her basıldığında bu enerji ısıya dönüşerek kaybolur. Daha yumuşak bir hızlanma ve gaza daha zamana yaygın olarak basmak yakıt tasarrufunu destekleyecektir.

- Rölantiden uzak durun!

Gereksiz rölanti araç sabitken yakıt tüketimine sebep olur. Birkaç dakika ya da daha fazla süreyle aracınızı hareket ettirmeyecekseniz motoru durdurmak ve böylece yakıt tüketimi ile emisyon miktarını sıfırda tutmak daha iyidir.

- Ani hızlanmalardan kaçının

Ani ve yüksek motor hızlarında ivme kazanmak motorun daha fazla yakıt tüketmesine yol açar. Yüksek yükler ve yüksek hızlar altında motor daha az verimli çalışır. Daha aşamalı bir şekilde hızlanmak ve yüksek motor devirlerini yüksek vites tercihleri ile azaltmak yakıt tüketimini azaltacaktır.

- Kısa mesafelerden kaçının

Motor soğukken yapılan kısa sürüşlerde motor optimum çalışma sıcaklığına erişene dek normal seviyeden daha fazla yakıt tüketimi gerçekleşir. Soğuk motorla başlanılan kısa sürüşler, ısınmış bir motor performansına kıyasla, sürüşün başlamasından sonraki birkaç dakika içinde daha fazla emisyon ve yakıt tüketimi gerçekleştirmektedir.

- Klimayı fazla kullanmayın

80 km ve üzerindeki hızlarda camları açık tutmak sürüş yönünüzün aksine etki eden aerodinamik direnci artırır. Motorun yükünü ve yakıt tüketimini azaltmak için camlarınızı kapatın ve fanı çalıştırın. Klimayı ise sadece çok gerekli olduğunda kullanın.

-Lastik basıncını yol şartlarına uygun ayarlayın

Olması gerekenden  daha az basınca sahip lastikler potansiyel birer tehlike kaynağı olduğu  gibi aracın lastiği ile yol arasındaki sürtünmeyi de artırır. Yani motorun daha fazla güç harcamasına ve böylelikle daha fazla yakıt tüketimine sebep olur.

- Aracınızı iyi durumda tutun

Bakımı eksik ya da uygun prosedürde yapılmamış araçlar tasarlandıkları amaçları zorlukla yerine getirecektir. Kısmen tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, kötü yağ performansı ve iyi çalışmayan emisyon kontrol sistemleri motorunuzun olması gerektiği gibi çalışmasına engel olur. Bu da daha yüksek yakıt tüketimianlamına gelecektir.

- Araç üstü port bagajı çıkarın

Port bagaj rayları, bisiklet taşıyıcı gibi dış aparatlar kullanılmadıklarında çıkarılmalıdır. Bu aparatlar aracın dışındaki hava akışını etkiler ve aerodinamik direncin artmasına sebep olur. Bu da motorunuzun daha fazla güç harcayıp daha fazla yakıt tüketmesine sebep olur.

- Gereksiz ağırlıkları yok edin

Aracın bagajında ya da içinde gereksiz ağırlıklar taşımak motorun ivmelenme hareketini daha zorlanarak gerçekleştirmesine sebep olur. Bu da özellikle durma kalkma anlarında daha fazla güç tüketimi anlamına gelir. Gereksiz yükleri ortadan kaldırırsanız yakıt tüketiminizi azaltmış olursunuz.

-Yüksek kaliteli akaryakıt kullanın

Yüksek kaliteli akaryakıt kullanın. BP Ultimate gibi yüksek kaliteli yakıtlar, motorun daha verimli çalışmasına ve daha az yakıt tüketerek daha fazla yol gitmenize imkan verir. Örneğin, geliştirilmiş temizleme formülü ile BP Ultimate Euro Diesel, enjektörler üzerinde tortu oluşumunu engelleyerek motorun daha verimli çalışmasını sağlar ve depo başına 42 km’ye kadar daha fazla yol gitmenize yardımcı olur.

Kaynak: BP

enerji verimlilik