ÇOK ÇOK ÖNEMLİ: Depreme bireysel olarak da hazır değiliz

TAKİP ET

ÇOK ÇOK ÖNEMLİ: Depreme bireysel olarak da hazır değiliz

ANALİZ HABER

Afet Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Deprem hissedildiği an yapılması gereken ani refleksle ÇÖK – KAPAN – TUTUN hareketi olmalı. ( (Elazığ depreminde TV programında yakalanan kişiler için değerlendirmesi. Ekran görüntülerine göre, katılımcılar sabit durarak depremin bitişini beklediler).

YAZININ AYRINTILARI: ÇÖK – KAPAN – TUTUN

Evet; dün Elazığ merkezli çok üzücü bir deprem yaşadı ülkemiz. Can kaybı ve yaralılarımız var. Allah (cc) ölenlere rahmet, yaralılara ise acil şifalar versin. Ancak, ülkemiz deprem ülkesi ve yine her an bir yeni deprem olabilir-yaşayabiliriz. Kişi ve kurum olarak hazırlık şart. Ama, son üzücü depremde gösterdi ki, kurumların yanında bireysel olarak da depreme hazır değiliz.

BİREYSEL OLARAK HAZIR DEĞİLİZ

Elazığ merkezli ve diğer illerimizi de etkileyen deprem can ve mal kaybı neden oldu, yaralılar var. Arama-kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Son derece üzücü bir durum. Ancak, son depremin ortaya koyduğu bir diğer üzüntü ve gerçek daha var. o da ‘Bireysel olarak depreme hazır olmadığımız’

HAZIR OLMAK ŞART

Evet, depremlere bireysel hazırlığımız yok (Daha önce hep kamu kurumları eleştirildi). Bu sefer bireysel hazırlığımızın olmadığı çok net ortaya çıktı. Peki nasıl depreme hazır değiliz: Elazığ depremi, bazı kişileri canlı yayında – programlarda yakaladı. Tabi, korku-panik verici bir durum. Ama, şiddetli deprem oluyor ve kimse yerinden hareket etmiyor. Sadece, sakin olun deniyor. Yine, evlerde, kütüphaneler yıkılıyor (Deprem bölgesi yerlerde dolap, kütüphane vb duvara monte edilmesi gerekiyor).

Oysa İstanbul depremi sonrası, bu konuda çok önemli hatırlatmalar yapıldı: Hem kamu, hem sivil toplum ve hemde özel kurum ve kuruluşlar tarafından. Bunlar Deprem Öncesi, Deprem Anında ve Deprem Sonrası yapılması gerekenler, başlıklarında toplandı. Duyuruldu. Kampanyalar yapıldı. Ama ve demek ki ya iyi anlatılamamış, ya iyi anlaşılamamış ve bu üzüntü verici ve hazırlıklı olmadığımız görüntüleri ortaya çıktı.

PROF. DR. KADIOĞLU: DEPREM ANINDA ÇÖK – KAPAN – TUTUN

Canlı yayındaki görüntülere dönersek; Elazığ depremini yaşayanlar (TV’lere yansıyan görüntüler), depremi hissettikleri an hemen ÇÖK – KAPAN – TUTUN pozisyonu almalıydılar. Oysa sabit durmaları veya sakin olun denmesi, muhtemel bir felakete karşı hiç bir koruma vasfı olmayan tedbirlerdir. Oysa, bu depremde insanlar deprem-şiddetli sarsıntı bitene kadar salon veya masa başında beklediler. Bu önemli hatırlatmayı ve detayı Afet Uzmanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof Dr. Mikdat Kadıoğlu yaptı (Prof. Kadıoğlu bu hatırlatmayı, Elazığ depremi hemen sonrasında sosyal medya üzerinden yaptı).

Ve yine çok önemli hatırlatma, bu. Afet Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na göre deprem anında yapılması gereken’ ÇÖK – KAPAN – TUTUN’ hareketi olmalı.

Evet, Elazığ depremi can ve mal kaybına neden oldu. İnşaallah, can ve mal kaybı artmaz.

Ancak, buradan bir ders çıkararak depreme karşı mutlaka bireysel hazırlıklı olmalıyız. Bunun için bir an önce, bireysel hazırlıklara başlamalıyız. Özellikle deprem bölgelerinde yaşayan insanlarımız, bunu yapmalı.

BİREYSEL – KURUMSAL HAZIRLIK

Bizi hayata ancak, depreme karşı yapacağımız kurumsal ve bireysel hazırlık tutar. Çünkü, deprem ülkesiyiz ve depremle yaşamak zorunda olduğumuz, kaçınılmaz bir gerçek.

Kaynak: Tüketici TTV

deprem