Çevre ve iş güvenliği için büyük adım

TAKİP ET

THBB'nin bugüne kadar kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, eğitim ve sürdürülebilirlik konularında hazır beton ve ilgili sektörlere öncülük ettiğini ifade eden THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan, THBB'nin son olarak, hazır beton sektörüne özgü çevre ile iş sağlığı ve güvenliği belgelendirmeleri için çalışma başlattığını söyledi.

Hazır beton sektöründe çevre ve iş güvenliği için büyük adım

THBB’nin bugüne kadar kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, eğitim ve sürdürülebilirlik konularında hazır beton ve ilgili sektörlere öncülük ettiğini ifade eden THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan, THBB’nin son olarak, hazır beton sektörüne özgü çevre ile iş sağlığı ve güvenliği belgelendirmeleri için çalışma başlattığını söyledi. THBB’nin çevre ve iş güvenliğine verdiği önemin bir göstergesi olarak, 1998 yılından bu yana “Yeşil Nokta Çevre Yarışması”nı; 2010 yılından bu yana da “Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması”nı düzenlediğini belirten Aslı Özbora Tarhan, “Son olarak hazır beton sektörüne özgü çevre ile iş sağlığı ve güvenliği belgelendirmeleri için çalışma başlattık. KGS’ye başvurup denetimleri başarıyla geçen hazır beton firmaları “KGS Çevre Belgesi” ile “KGS İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi” alacak. Bu iki yeni belgelendirme hazır beton tesislerinin çevre ve iş güvenliği yönünden gelişmesine büyük katkı sağlayacak. THBB’nin düzenlediği ‘Yeşil Nokta Çevre Yarışması’ ile ‘Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması’ düzenlenmeye devam edecek. ‘KGS Çevre’ ve ‘KGS İş Sağlığı ve Güvenliği’ belgesi alan hazır beton firmaları bu yarışmalara başvurabilecek.” dedi.

İTÜ İnşaat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir Seminerde, beton bileşenleri, betonun üretimi, yerleştirilmesi ve bakımı ile ilgili bilgiler vererek “Günümüzde beton alıcısı sadece basınç dayanımını ve işlenebilirliği değil betonun daha ileri düzey teknik özelliklerini bildirerek hazır beton talebinde bulunabilir.” dedi.

Betonun üretim aşamasından şantiyelerde kullanımına kadar kalite denetimlerinin nasıl yapılacağı konusunda bilgi veren THBB Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar, kentsel dönüşüm mevzuatıyla gündeme gelen mevcut yapılardaki beton kalitesinin ölçümü konularına değindi. Konuşmasında Kalite Güvence Sisteminin önemine vurgu yapan Selçuk Uçar, “Beton kalitesindeki en önemli unsur, beton üretim yerinin ve sisteminin uygun olmasıdır. Bu nedenle beton alırken, betonun KGS denetiminden geçmiş olması aranmalıdır.” dedi.

Konuşmasında KGS’nin çevre ve iş güvenliği konusundaki yeni belgelendirmeleri hakkında bilgi veren KGS Direktörü Selçuk Uçar, “KGS Çevre Belgelendirmesi’ ile ‘KGS İş Sağlığı ve Güvenliği Belgelendirmesi’ için başvuru yapan hazır beton tesisleri, bağımsız ve etkin bir denetimden geçerek çevre ve iş güvenliği konularında üstünlüklerini ve kalitelerini tescil ettirmiş olacak. Belgelendirme süreçlerinde hazır beton tesislerinin çevre ve iş güvenliği konularında mevzuatın son haline tam uyumlu olup olmadığının denetlenmesi ön şart olarak yer almaktadır. Böylece tesisler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak çevre denetimlerine ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılacak iş teftişlerine de tam hazırlık sağlayarak eksikliklerini giderme yolunda hizmet almış olacak. Denetimler, mevzuata uyumun yanı sıra hazır beton sektörüne özgü iyi uygulamaları teşvik edecek unsurları da içeriyor. Böylece tesisler, denetimler sonrası iyileştirme yapılabileceği konularda bilgi sahibi olacak.” dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Mersin’de “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” düzenlendi. Kaliteli beton üretimi ve beton uygulamasının doğru yapılması amacıyla düzenlenen Seminere, Mersin ve çevre illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar, yapı denetim kuruluşlarının temsilcileri ve hazır beton tesislerinin yetkilileri katıldı.

Kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli çabalar gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konulu seminerler düzenliyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen bu seminerler ile müteahhitler, mimarlar, mühendisler başta olmak üzere beton kullanıcılarına; betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine; yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine betonun doğru uygulamalarının anlatılması hedefleniyor.

 

kar ankara başkent neyaz