Çevre Endüstrisi alanında yaptığı çalışmaları açıkladı!

TAKİP ET

Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı HEPA Türkiye, bünyesindeki firmalarla Türkiye'deki çevre ve enerji alanındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’deki ilk ofisini genel merkez olarak 2015 yılında İstanbul’da açan HEPA Türkiye, çevre ve enerji alanında Türkiye ile iş birliği çalışmalarına devam ediyor. Sektör ve ürün bazında pazar araştırma raporlarının hazırlanması, yerel şirketlere Macar tedarikçi bulunması, Macar firmalara Türkiye’de distribütör bulunması gibi çalışmaların yanı sıra konferans, seminer, eğitim, sektör ve ülke günleri düzenleyerek iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesini destekleyen HEPA Türkiye, Macaristan’da çevre sektöründeki deneyimini paylaşabilecek firmalarla bir araya gelmeyi hedefliyor.

 

 

Macaristan, hem yüzey tatlı suları hem de yer altı jeotermal suları bakımından Avrupa'nın en zengin ülkelerinden biri. Çevre sektörü içerisinde öne çıkan bir diğer alan ise yenilenebilir ve çevre dostu enerji üretimi. Son on yılda yenilenebilir enerji sektörünü geliştirmeye önemli kaynaklar ayıran Macaristan, en büyük gelişmeleri biyokütle ve güneşe dayalı enerji üretim sektörlerinde uyguladı.   Yenilenebilir enerji kaynakları, Macaristan'ın enerji üretiminin %13-14'ünü sağlarken bazı dönemlerde ise enerji üretiminin %20'den fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyor. 

 

Çağdaş teknolojik çözümler

Macaristan, son yıllarda atık su arıtımından atık geri dönüşümüne ve ülke yerleşimlerindeki kamu hizmetlerinin kapsamına kadar çevre endüstrisinin diğer alanlarında çeşitli çağdaş teknolojik çözümler uyguluyor. Macar şirketleri, yatırımların ve gelişmelerin bir sonucu olarak, yabancı ortaklarına en yüksek çevresel gereklilikleri karşılayan sürdürülebilir, modern ve karmaşık sistemler sunuyor. Çevre endüstrisinin öne çıkan alanları: inşaat atıklarının geri dönüşümü, karmaşık taşkın koruma sistemleri, su ve atık su arıtımı, evler ve belediyeler için yenilenebilir enerji üretim çözümleri, jeodezi, balneolojik araştırma ve kuyu sondajı, karmaşık akıllı şehir çözümleri ve doğal afet yönetimi uzmanlığıdır. 

Macar çevre endüstrisinin ve çözümlerinin artan rekabet gücü ve uluslararası tanınırlığı, prestijli uluslararası ödüllerle (örneğin Etnografya Müzesi) kanıtlanmaktadır. Macaristan, aynı zamanda ülkenin uluslararası çevre bilgi tabanı ağı için bir merkez olma yolunda olduğunu gösteren dünya standartlarında birçok uluslararası sergi ve etkinlik (örneğin Budapeşte Su Zirvesi) düzenlemeyi de başarmıştır. Bugünlerde Macar şirketleri, kendi karmaşık çevre çözümlerini sunabilmekte ve hem kentsel alanlarda hem de kırsal alanlarda 21. yüzyılın çevresel zorluklarına göre söz konusu teknik-teknolojik çözümlerin uyarlanmasını sağlamaktadır. Macar yüksek öğrenimi, lisansüstü eğitim programları ve ülkenin çevre endüstrisi alanındaki Ar-Ge faaliyetleri de Macaristan'ın küresel lider konumuna katkıda bulunmaktadır.

 

Birincil ihracat hedef pazarları

Lojistik ve tarihi nedenlerden dolayı, Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkeleri hala Macar çevre endüstrisi için birincil ihracat hedef pazarları olarak kabul edilmektedir. Son zamanlarda, ekonomik olarak gelişmekte olan ve orta derecede gelişmiş bölgelerin de (örneğin Asya ve Afrika) verimli ve benzersiz 

çevre teknolojilerine ve bilgi birikimine ihtiyaç duyması nedeniyle, endüstrinin coğrafi perspektifleri genişledi. Ancak bu pazarlarda, gelişme fırsatlarına ek olarak daha düşük ücret seviyeleri ve kaliteli işe alım da dikkate alınmalıdır. Şirketler bu bölgelerde entegre bir yaklaşım izlemelidir. Bu nedenle Macar şirketleri, kendileri özel uzmanlık gerektiren katma değerli faaliyetleri gerçekleştirirken, mümkünse, emek-yoğun faaliyetleri yerel girişimcilere yaptırmalıdır.

Enerji Ekonomisi

Çevre Endüstrisi HEPA Türkiye Enerji Ekonomisi