Doğal gaz -petrol arama ve çevre dostu ENERJİ kaynakları teşviği de var - Limanlar Yönetmeliği güncellendi!

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü: 'Limanlar Yönetmeliği sektörümüzden gelen talepler doğrultusunda, günün şartlarına uygun olarak gelişen deniz ticaretinden azami faydayı sağlamak için güncellenmiştir.''

''Ülkemizdeki denizcilik ile ilgili en önemli mevzuat olan Limanlar Yönetmeliği sektörümüzden gelen talepler doğrultusunda, günün şartlarına uygun olarak gelişen deniz ticaretinden azami faydayı sağlamak için güncellenmiştir.''

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü

 

ayrıntılar...

Doğal gaz, petrol arama-üretim ve çevre dostu enerji kaynaklarıda var...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü duyurusu şöyle: ''Yakıt ikmal sektörünün yabancı ülkelerle rekabet gücünün artırılmasına destek olunması ile sevk sistemlerinde alternatif çevre dostu enerji kaynaklarının kullanımın teşvik edilmesi amacıyla, yakıt ikmak gemilerinin klavuz kaptan ve römokör alma muafiyetlerinin kapsamı 2000 GT'den 3000 GT'a, çevre dostu yakıt kullananlar ise 5000 GT'a genişletilmiştir.''

Limanlar Yönetmeliğ - Yeni!


LİMANLAR YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER...
17/01/2020 tarihli ve 31011 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 56
sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 07/04/2022 tarihli ve 31802 sayılı Resmî Gazetede
yayımlanarak yürürlüğe giren 98 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile merkez ve
taşra teşkilatına ilişkin yeni düzenlemeler getirilmiştir. Söz konusu değişiklikler nedeniyle Liman Başkanlıklarının idari sahalarının düzenlendiği, iş ve işlemlerine ilişkin kuralların belirlendiği Limanlar Yönetmeliğinde değişiklik yapılması gereği ortaya çıkmıştır.
Bununla birlikte teknolojik gelişmelere uyum sağlanması, uygulamada ortaya çıkan bazı
sorunların giderilmesi, deniz emniyetinin artırılması ve deniz ticaretimizin
desteklenmesi amacıyla Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 14.04.20223 tarih ve 32163 sayılı Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanmıştır.
Yapılan değişiklikler ile yeni düzenlemelerin başlıcaları şunlardır.
Birecik Baraj Gölü, Burdur Gölü, Eğirdir Gölü ve Beyşehir Gölü gibi iç sularımız bu
alanlardaki emniyet ve güvenliğin arttırılabilmesi amacıyla liman idari sınırları
kapsamına dahil edilmiştir.


•Limanlarımıza gelen gemilerin yanaşma ve ayrılmalarına ilişkin kamu kurumlarına
yapılması gereken bildirimlerin tek noktadan gerçekleştirildiği Liman Tek Pencere (LTP)
Sistemi ile LTP Sistemi kullanılarak gerçekleştirilen bildirimlerin liman başkanlığınca
kontrol edildiği, ordino ve liman çıkış belgesinin düzenlendiği Liman Yönetimi Bilgi
Sistemi ile ilgili değişiklikler/ilaveler yapılmıştır. "Tehlikeli Yük" tanımı, can ve mal kaybı ile çevre felaketleri gibi önemli riskler göz önünde bulundurularak taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere uygun olarak değiştirilmiş, bu doğrultuda Yönetmelik genelinde tehlikeli yük taşıyan gemiler ile ilgili kurallara uyması gereken gemi cinsleri güncellenerek, kapsamı genişletilmiştir.


• Ülkemizin yakıt ikmal sektörünün yabancı ülkelerle rekabet gücünün artırılmasına destek olunması ile sevk sistemlerinde alternatif çevre dostu enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi amacıyla, yakıt ikmal gemilerinin kılavuz kaptan ve römorkör alma muafiyetlerinin kapsamı 2000 GT'dan 3000 GT'a, çevre dostu yakıt kullananlar ise 5000 GT'a genişletilmiştir.


• Deniz ticaretinin geliştirilmesi amacıyla, kıyı tesislerimiz ile diğer ülkeler arasında düzenli sefer yapmak için İdareden uygunluk yazısı alınmış olan Ro-Ro yolcu ve Ro-Ro kargo gemilerine yönelik kılavuzluk hizmetleri ile ilgili muafiyet sağlanması mümkün hale getirilmiştir.

•Yerli ve milli politikalarımız çerçevesinde deniz yetki alanlarımız dahilinde doğalgaz ve petrol arama ve üretim faaliyetleri yürütmekte olan ve aynı noktada uzun zaman arama ve çalışma yapma gibi özelliklere sahip olan gemilere kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinden muafiyet tanınabilmesine ilişkin hüküm eklenmiştir. Gemilerde kullanılan yakıtların kontrolü ve bu durumlarda uygulanacak idari yaptırımlara yönelik hükümler eklenerek, Mavi Vatan'da hava kirliliğini önlemeye katkı sağlanmıştır.


• Adalara yapılan kısa mesafe deniz taşımacılığında IMDG Kod kapsamındaki yükleri taşıyan gemilerin, taşıtana yüksek maliyetini önlemek için diğer taşınan araç sahiplerinin yolculuk yapmalarında 12 kişiye kadar olanak sağlanmıştır. Limanlarımızdan kalkış yapan gemilerin kapasitelerinden fazla yük alarak seyir, can, mal ve çevre emniyeti ve güvenliğini riske atmalarını engellemek amacıyla kılavuz kaptanlarımıza kalkış öncesi yükleme sınırını kontrol etme yetkisi verilmiştir.


•Demir yerlerinde veya açıkta elleçleme yapılabilmesine olanak sağlayan hüküm, seyir, can, mal ve çevre emniyeti ve güvenliği hususları göz önünde bulundurularak revize edilmiştir. İlave edilen hükümlere yönelik idari yaptırım hükümleri eklenmiştir.
Bazı liman başkanlıklarının liman idari sınırları, demir yerleri veya kılavuz kaptan alma/verme yerlerinde ihtiyaçlar doğrultusunda değişiklik/ilaveler yapılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.''

 

Enerji Ekonomisi - Enerji Haberleri

Enerji Haberleri Limanlar Yönetmeliği değişti yeni Limanlar ymnetmeliği çevre dostu enerji Limanlar Yönetmeliği güncellemesi Mavi Vatan