Büyük tonajlı araçlar ve otomobiller ''ŞEHİR merkezlerinde'' bazı bölgelere giremeyecek - Uygulama BU yıl başlayacak!

TAKİP ET

Enerji Bakanlığı, ''II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'' yayınlandı. Plana göre çevre kirliliği, azaltılacak. Bunun için şehir merkezlerinde belirlenecek bölgelere ağır tonajlı araç ve otomobiller giremeyecek. Plana göre uygulama, bu yıl başlayacak.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), ''II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'' yayınlandı. Plana göre şehirlerde ''kirlilik'', azaltılacak. Bunun için şehir merkezlerinde belirlenecek bölgelere ağır tonajlı araç ve otomobiller giremeyecek. Plana göre uygulama, 2024 yılında başlayacak. 

 

ayrıntılar...

 

Karayolu Yük Taşımacılığında Enerji Verimliliğinin Artırılması!

Yürütülecek Faaliyetler:

• Yol ömrünün uzatılması ve yol kalitesinin korunması amacıyla yük taşımacılığında tonaj aşımına yönelik düzenlemeler güçlendirilerek uygulamaların etkinliği artırılacaktır.

• Filoların yenilenmesi (kargo, lojistik, nakliye) ve alternatif yakıtlı araçların belirli bir oranda zorunlu hale getirilmesi için yasal düzenlemeler yapılacaktır.

• Kamu kurumlarının öncü rol üstlenerek kendi araç filolarını hibrit veya elektrikli araç ile değiştirmesi için bir program yürütülecektir. Yürütülecek programa ilişkin bilgiler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile paylaşılacaktır.

Çıktılar ve Göstergeler: Alternatif yakıtlı araçların toplam araç stoku içindeki oranı Sorumlu Kurum: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

İlgili Kurum-Kuruluş: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı.

Zaman Planı: 2024-2026 döneminde mevzuat çalışmaları gerçekleştirilecek, 2027 yılı itibarıyla uygulamaya alınacaktır.

 

Kent İçi Ulaşımda Enerji Verimliliğini Artıracak Mobilite Önlemlerinin Geliştirilmesi!

Yürütülecek Faaliyetler:

• Şehirlerde düşük karbon emisyonlu bölgeler oluşturularak bu bölgelere büyük tonajlı araçların ve-veya otomobillerin girmesini sınırlayan caydırıcı önlemler alınacaktır.

• Büyükşehir Belediyelerinin bünyesinde bulunan ulaşım yönetim birimlerinin akıllı ulaşım sistemleri ile desteklenerek trafik yoğunluğunun etkin bir şekilde yönetilmesi sağlanacaktır.

• Belediyeler için şehirlerde enerji verimli mobilitenin yaygınlaştırılmasına yönelik en iyi uygulama örneklerini içeren rehberler hazırlanacaktır.

• Toplu taşıma araçlarının kat ettikleri yolların uzunluğu ve yakıt tüketimleri ile ulaşım talepleri izlenerek yol güzergahları optimize edilecektir.

• E-skuter, bisiklet ve elektrikli bisikletlerin kullanımını artırmaya yönelik farkındalık ve eğitim faaliyetleri yürütülecektir.

• Kart okuma cihazlarının (validatörlerin) ulaşım araçlarına entegrasyonu sağlanarak şehirlerdeki ulaşım modlarının ve toplu taşıma araçlarının bir mobil uygulama üzerinden tek bir kart ile sağlanacaktır.

Çıktılar ve Göstergeler: Trafik yoğunluğunda iyileşme, planlama ve fiziksel düzenleme çalışmaları

Sorumlu Kurum: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Belediyeler

İlgili Kurum -Kuruluş: İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, PTT

Zaman Planı: 2024 yılı itibarıyla uygulamaya geçilecektir.

 

'' II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'' tamamını okumak için habere tıklayın...

'' II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'' yayınlandı - ÖNEMLİ!

 

(güncel önemli haberler)

güncel önemli haberler Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı