Bütün akaryakıt ürünleri aynı kalite midir?

TAKİP ET

En çok merak edilen konu, Türkiye'de istasyonlarda satışa sunulan akaryakıt ürünleri (Benzin, motorin) aynı kalitede midir? Katkılı-katkısız ürünler arasında fark var mıdır?

Türkiye'de istasyonlarda satışa sunulan akaryakıt ürünleri (Benzin, motorin) aynı kalitede midir? Ya da, İstasyonlarda satılan benzin ve motorin, bütün araçlarda güvenle kullanılabilir mi?

 


Bütün akaryakıtlar aynı kalite midir?

- Türkiye'de lisanslı faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarında satılan benzin ve motorin aynı kalitede olup, bütün araçlarda güvenle kullanılabilirler. 

Katkılı ürünlere yönelik herhangi bir kontrol ya da denetim yok
- Benzin - motorinde katkılı ürünler ise; ilgili şirketlerin geliştirdiği ürünler olup, bunlara yönelik herhangi bir kalite kontrolü yapılmamaktadır.  

Çok merak edilen bu konuyla ilgili, EPDK'nın hazırladığı 'Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu'nda yer verilen bilgileri aynen yayınlıyoruz. Aşağıda okuyabilirsiniz. 

 

Bütün benzin ve motorinler aynı kalite midir?

(Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) - Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu)

- 'Akaryakıt istasyonlarında satılan benzin türleri “K. Benzin 95 Oktan” ve “K. Benzin 95 Oktan (Diğer)” başlığı altında yer almakta olup, diğer başlığı altında satılan ürünler şirketten şirkete farklı isimler alabilmektedir. Diğer taraftan ülkemizde piyasaya akaryakıt olarak arz edilen veya dolaşımda bulunan benzin türlerinin, Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan, "TS EN 228 Otomotiv Yakıtları - Kurşunsuz Benzin - Özelikler ve Deney Yöntemleri" standardına uygun olması zorunludur. Dolayısıyla teknik düzenlemeler açısından K. Benzin 95 Oktan ve K.Benzin 95 Oktan (Diğer) arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır ve ikisi de her türlü benzinli araçta güvenle kullanılabilir. - Akaryakıt istasyonlarında satılan motorin türleri, “Motorin” ve “Motorin (Diğer)” başlığı altında yer almakta ve diğer ürün kategorisinde satılan motorin için farklı şirketler farklı markalar kullanabilmektedir.'

- 'Akaryakıt istasyonlarında satılan motorin türlerinin tamamı Avrupa standartlarında (eurodizel) ürünlerdir ve her türlü araçta güvenle kullanılabilir. Mevzuat açısından ülkemizde tek bir motorin standardı bulunmakta olup, motorin ürünlerinin Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan, "TS EN 590 Otomotiv Yakıtları-Dizel (Motorin)-Gerekler ve Deney Yöntemleri" standardına uygun olması gerekir. Standartlar gereği bütün motorin türlerinde azami kükürt miktarının 10 mg/kg olması zorunludur. Motorin (Diğer) başlığı altında farklı markalarla satılan motorinin bazı katkı maddeleriyle ilave özellik kazandırıldığı ifade edilmektedir; ancak, bu ürünlerin standartlara uygunluğa ilave olarak, ifade edilen özellikleri taşıyıp taşımadığına dair herhangi bir kontrol ya da denetim bulunmamaktadır. Dolayısıyla teknik düzenlemeler açısından Motorin ve Motorin (Diğer) arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır ve ikisi de dizel araçlarda güvenle kullanılabilir.'
Kaynak: EPDK, Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu - Kasım 2021

 

Enerji Ekonomisi

Bütün akaryakıtlar aynı kalitemidir bütün benzin motorin aynı kalite midir benzin ve motorin kalitesi enerji ekonomisi bütün benzinler aynımıdır bütün motorinler aynımıdır bütün motorinler aynıdır katkılı ürünler