Bu İNDİRİMİ hemen yansıtmalı - Rafineri ve akaryakıt şirketleri...

TAKİP ET

Hafta sonu, ham petrolde sürpriz bir gelişme yaşandı. Ve ham petrolün varil fiyatı, yaklaşık 10 dolar düştü. Bu rekor bir düşüştü... Ayrıntılar...

- Hafta sonu, ham petrolde sürpriz bir gelişme yaşandı. Ve ham petrolün varil fiyatı, yaklaşık 10 dolar düştü. Bu rekor bir düşüştü. Düşüş hafta sonuna denk geldiği için, rafineri ve akaryakıt şirketleri, yeni fiyat hesaplaması yapmadı. Pazartesi ve haftanın ilk ş günü. Piyasalar açıldı.
 

Büyük indirim geciktirilmeden tüketicilere-sürücülere yansıtılmalı

Evet, son dönemde sürücüler akaryakıtı (benzin, motorin) ve LPG'yi yüksel fiyattan almak zorunda kaldı. Bunun en önemli nedeni, ham petrol fiyatlarının artması oldu. Tabi, Döviz kurundaki hareketlilikte iç pazarda fiyatları etkiledi. Ancak en önemli gerekçe, ham petroldeki fiyat artışları oldu.

Fakat ham petrol, beklentilerin aksine sürpriz bir şekilde rekor düzeyde ve beklenmeyen bir tutarda ve beklenmeyen bir kısa sürede geriledi (Varil fiyatta 10 dolar). Rafineri ve akaryakıt dağıtım şirketleri, 'Tek taraflı hiç bir stok maliyet hesabı yapmadan (Zamlarda olduğu gibi, piyasa fiyat oluşumlarının aynen yansıtılması) bu düşüşü tüketicilere bir diğer ifadeyle sürücülere İNDİRİM olara yansıtılmalıdır.  Rafineri şirketleri burada; ucuz stoklama dönemlerinde gelen zamları yansıttığı gibi, yüksek fiyatlı stoklardaki indirimide aynen yansıtmalıdır.

Burada; piyasa denetleyici kurumların bu süreci çok iyi izlemeleri, denetlemeleri ve varsa sürücüleri mağdur eden durumlar, ivedilikle gerekli işlemleri yapmalıdırlar. 

Tüketiciler; yüksek petrol fiyatlı dönemlerde faturayı ödediği gibi, yüksek fiyat düşüşlerinde de faydasını görmelidir. 
 

'Kesin zaruret olmadıkça piyasalara müdahale edilemez. Bununla birlikte, hiçbir piyasa da başıboş değildir.'

Gazi Mustafa Kemel Atatürk

 

Ham petrol 114 dolar

Hafta sonu son iş günlerine 123 dolarla giren ve haftasonunu 113 dolar civarı bir rakamla kapatan ham petrol fiyatı, haftanın ilk iş gününe 114 dolar civarı bir fiyattan işlem görüyor. 

Bugünkü benzin ve motorin fiyatları için tıklayın...

GÜNLÜK 'Benzin - Motorin - Otogaz' fiyatları: TIKLAYIN

ham petrol fiyatları günlük benzin motorin fiyatları akaryakıta büyük indirim enerji ekonomisi