Bu GES kurak araziler için!

TAKİP ET

Arizona'nın Sonoran Çölü'ndeki kurak arazilerde, güneş panellerinin gölgesinde yemyeşil domates fideleri, biberler, havuçlar, pazı ve bezelyeler yetişiyor. Güneş panelleri aynı zamanda topraktaki nemin korunmasına da yardımcı oluyor.

Görece basit olan bu teknoloji, tüm zamanların en temel iki problemine çözüm öneriyor: Birincisi; gıda üretiminin artması ki 2050 yılında 9.8 milyar insanın nüfusunun beslenmesi gerekiyor. İkincisi ise; fosil yakıtlardan temiz enerjiye geçiş yapılması.

 

ayrıntılar...

Güneş panellerinin altında ürün yetiştirmek aynı zamanda sudan tasarruf edilmesine, kuru ve sıcak bölgelerde üretim yapılmasına olanak sağlıyor.

Güneş panelleri ve bitkilerin bir araya getirilmesi, gıda üretiminin yanı sıra yenilenebilir enerji üretimini de olumlu yönde etkileyebilir. Normalde 25 derece ve daha üzeri bir sıcaklığa ulaştığında güneş panellerinin verimi düşmektedir. Fakat Sonoran Çölü’ndeki projenin liderliğini yapan ve aynı zamanda Arizona Üniversitesi’nde biyo-coğrafya üzerine çalışmalar yapan Greg Barron-Gafford’un aktardığı bulgulara göre panellerin altında yetişen bitkiler ‘buharlaştırarak soğutma etkisi’ yaratıyor ve ısıyı düşürerek verimliliği artırıyor.

 

Yenilenebilir enerjinin artışı

Güneş panellerinin kurulu olduğu arazilerdeki bitki florasına katkı sağlamasına bir örnek de Kalyon Karapınar GES’ten… 2020’den bugüne Kalyon PV’nin güneş panellerinin kullanıldığı ve çöl niteliği taşıyan bu arazide, panellerin gölgelemesi sayesinde bitki oluşumları başladı.Bu etki, yenilenebilir enerjinin artışında bir kaldıraç görevi görürken, eko-çeşitliliğe ve gıda arzına da önemli katkılar sunacak.

enerji haberleri - enerji ekonomisi

GES kurak araziler