British Council'ın Raporu - Türkiye'de GENÇLERİN yüzde 85'i İKLİM için göreve hazır!

TAKİP ET

- British Council'ın gerçekleştirdiği ‘Küresel Gençlik Mektubu’, 23 ülkeden 8 bin gencin iklim tartışmasında sesinin duyulmasını sağladı. Araştırmaya Türkiye’den katılan gençlerin yüzde 85’i iklim hareketi alanında kilit bir rol oynayabileceğini ve aksiyon almaya hazır olduğunu belirtti.

 

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı - COP26

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) kapsamında British Council’ın gerçekleştirdiği araştırma sonucunda ortaya çıkan ‘Küresel Gençlik Mektubu’, 23 ülkeden 8 bin gencin iklim tartışmasında sesinin duyulmasını, beklenti ve isteklerinin ortaya konulmasını sağladı. Araştırmaya Türkiye’den katılan gençlerin yüzde 85’i iklim hareketi alanında kilit bir rol oynayabileceğini ve gerekli becerilere sahip olduğunu belirtiyor.

1-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) kapsamında British Council, 23 ülkeden 8 bin gencin görüş, beklenti ve isteklerini ortaya koyan bir araştırma sonucunda Küresel Gençlik Mektubu’nu yayınladı. İklim tartışmasında kendilerini ifade etme olanağı bulamayan gençlerin sesinin daha iyi duyulmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen araştırma, gençlerin iklim değişikliğini gezegenin karşı karşıya olduğu en büyük tehdit olarak gördüğünü, ancak birçoğunun aktif eylemlerde bulunmak veya sesini duyurmak için zorlandığını ortaya koydu.
 

Küresel Gençlik Mektubu

Küresel Gençlik Mektubu, aralarında Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Hindistan ve Kenya’nın da bulunduğu 23 ülkeden 18-25 yaşları arasındaki 8 bin gencin iklim değişikliğine dair bakış açılarını, görüşlerini, deneyimlerini ve isteklerini toplamak üzere gerçekleştirildi. Mektup aynı zamanda,  liderlerin ve politika yapıcıların iklim hareketini hayata geçirirken gençlerin benzersiz potansiyelinden nasıl faydalanabileceğini anlamalarına da ışık tutuyor. Ocak-Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya katılan gençlerin yüzde 25'i, ulaşılması daha zor olabilecek kırsal alanlardan, yüzde 75'i kentsel alanlardan seçildi ve katılımcıların yüzde 55'i kadındı.

Araştırmada gençler, iklim değişikliğiyle mücadele için yenilikçi fikirler sağlayabileceklerini ve daha geniş ve etkili bir erişime sahip olduklarını öne sürdü. Dünyanın dört bir yanındaki gençlerin yüzde 75’i, kendi topluluklarında iklim değişikliğiyle başa çıkma becerilerine sahip olduklarını ve anlamlı bir katkıda bulunmaya istekli ve hevesli olduklarını ancak bunu yapma fırsatlarından yoksun olduklarını belirtti. Mektupta aynı zamanda, iklim değişikliğiyle mücadelede bir araç olarak dijital kanalların rolü ve potansiyeli de vurgulandı.

 

Türkiye’deki gençlerin yüzde 85’i iklim değişikliği için adım atmaya hazır

Türkiye özelinde 529 gençle gerçekleştirilen araştırmanın bulgularında, gençlerin yüzde 95'inin iklim değişikliğinin ülkelerinin karşı karşıya bulunduğu en önemli tehlikelerden biri olduğuna inandığı görülüyor. İklim değişikliğinin en önemli etkileri arasında ise su kaynaklarındaki azalma, kuraklık/sıcak hava dalgaları, yağış oranındaki ciddi düşüş ve gıda güvenliği konuları dikkat çekiyor. İklim değişikliğinin herkesin hayatını etkileyen bir sorun olduğu göz önüne alındığında, karar alıcıların toplumun tüm kesimlerini sürece dâhil etmeden bu sorunla başa çıkmasının mümkün olmadığı ortaya çıkıyor. Bu nedenle de Türkiye’deki gençlerin yüzde 85'i, iklim hareketi alanında kilit bir rol oynayabileceğine inanıyor. Buna rağmen yüzde 71’i bu alanda yürütülen herhangi bir farkındalık etkinliğine veya faaliyetine katılmadığını belirtiyor ancak bunun değişmesini istiyor.

 

Gençler sürece dahil olmak istiyor

Türkiye’den araştırmaya katılan gençler, liderlerin ve politika yapıcıların iklim değişikliği ile mücadele süreçlerine kendilerini dahil etmelerini arzuluyor ve bu alanda sürdürülebilir çözümleri hep birlikte geliştirebilmeyi umut ediyor. Bu küresel soruna çözüm bulmak için devletlerin, halkla işbirliği içerisinde çalışmasını öneren katılımcılar, aynı zamanda iklim değişikliğinin Türkiye'de ne gibi etkiler yarattığını daha iyi anlayabilmek için eğitimin de önemini vurguluyor.

 

British Council Türkiye Ülke Direktörü Cherry Gough: “İklim acil durumu gezegenimizin karşı karşıya olduğu en büyük krizdir, dolayısıyla British Council araştırmasının bunun tüm dünyadaki gençler için bir numaralı öncelik olduğunu bulması şaşırtıcı değil. Küresel Gençlik Mektubu’muza şimdiye kadar imza atan ve dünya liderlerini acil eyleme çağıran gençlerle gurur duyuyorum. Umarım bu, gençlerin seslerini iklim değişikliği görüşmelerine dahil etmenin önemi hakkında güçlü bir mesaj verir.”

 

British Council İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Kate Ewart-Biggs: “Raporumuz, dünyanın dört bir yanındaki gençlerin iklim değişikliğine karşı eyleme katkıda bulunma potansiyelini ortaya koyuyor. Gençler yarının liderleri ve etkileyicileridir ve seslerinin hükümet liderlerine ulaşması ve geleceklerini etkileyecek politika kararlarına dahil edilmesi için fırsatlar sağlamamız çok önemlidir. British Council'ın Climate Connection programı aracılığıyla, gençlerin karşılaştığımız en büyük küresel acil duruma yenilikçi çözümler bulmasına yardımcı olmak için eğitim, sanat, kültür ve İngilizce dilindeki uzmanlığımızdan yararlanıyoruz".

23 ülkeden elde edilen bulgular, gençlerin iklim değişikliği konusundaki isteklerini ve önerilerini ortaya koyan bir eylem planı olan Küresel Gençlik Mektubu yazmak için kullanıldı. Mektup, Kasım ayında 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) katılacak politika yapıcılara ve dünya liderlerine doğrudan hitap ediyor.


İklim hareketine ilişkin Küresel Gençlik Mektubu - Okumak ve kampanyaya katılmak için link: 

 https://www.britishcouncil.org.tr/programmes/climate-connection/youth-letter 


Enerji Ekonomisi

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP26 iklim gençler enerji Küresel Gençlik Mektubu