''Bosch 'elektrik motoru ve yakıt hücresinde karbon nötr güç aktarma çözümleri' için kuantum hesaplama simülasyonunu...''

TAKİP ET

Bosch'un hedefi, önümüzdeki on yıl içinde, elektrik motorunda ve yakıt hücresinde karbon nötr güç aktarma çözümlerinde değerli metaller ve nadir toprak elementlerinin yerini alacak malzemeler bulmak için kuantum hesaplama simülasyonunu kullanmaktır.

Bosch Connected World 2022

Dijitalleşme kampanyası: Bosch, gelecekteki dijital büyüme alanlarına milyarlarca dolar daha yatırım yapıyor

Bosch, kuantum hesaplama konusunda IBM ile iş ortaklığı kuruyor

Dr. Stefan Hartung: “Bosch açısından dijitalleşme, tüm iş alanlarında büyük fırsatlar sunuyor.”

2025 yılına kadar: Dijitalleşme ve bağlanabilirliğe 10 milyar Euro yatırım.

Eğitim ve öğretime de odaklanılıyor.

Elektromobilite: Kuantum tabanlı malzeme simülasyonu, karbon nötr güç aktarma çözümlerine de odaklanıyor.

Sürdürülebilirlik: Bosch startup’ı Decarbonize Industries, dekarbonizasyon isteyen şirketler için çözümler sunuyor.

Yazılım işvereni olarak Bosch: Şirkette 40.000 IT uzmanı çalışıyor.

Berlin, Almanya – Küresel teknoloji ve servis tedarikçisi Bosch, dijital dönüşümünde atağa devam ederek, 2025 yılına kadar dijitalleşme ve bağlanabilirliğe 10 milyar Euro yatırım yapmayı hedefliyor. Bu yatırımın üçte ikisi, sürdürülebilirlik, mobilite ve Endüstri 4.0'a odaklanarak gelecek vaat eden yeni teknolojilerin geliştirilmesine ve genişletilmesine ayrılacak. Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stefan Hartung, bu yıl Berlin'de düzenlenen Bosch Connected World (BCW) AIoT endüstri konferansında, “Bosch açısından dijitalleşme, tüm iş alanlarında büyük fırsatlar sunuyor. Ümit vadeden yeni teknolojilerin yanı sıra hem bugün hem de yarın 'Yaşam için teknoloji'nin anahtarı olduklarından, çalışanlarımızın mesleki eğitim ve mesleki gelişimine de yatırım yapacağız” dedi. Hartung, daha uzak geleceğin teknolojisi için, Bosch'un kuantum hesaplama alanında ABD merkezli bir teknoloji şirketi olan IBM ile iş ortaklığı kurduğunu da duyurdu. Bosch'un hedefi, önümüzdeki on yıl içinde, elektrik motorunda ve yakıt hücresinde karbon nötr güç aktarma çözümlerinde değerli metaller ve nadir toprak elementlerinin yerini alacak malzemeler bulmak için kuantum hesaplama simülasyonunu kullanmaktır.

Sürdürülebilir çözüm arayışları hız kazanıyor

Bosch, özellikle endüstriyel uygulamalar için önemli olan malzemelerin simülasyonunda uzun yıllara dayanan deneyimini iş birliğine taşıyor. Buna karşılık şirket, IBM'in IBM bulutu üzerinden sağlanan yirmiden fazla gelişmiş kuantum bilgisayardan oluşan filosuna erişim elde edecek. Gelecek nesil kuantum bilgisayarların yardımıyla Bosch, yeni malzemelerin özelliklerini zaman veya karmaşıklık açısından geleneksel bilgisayarlarda pratik olmayacak şekilde hesaplamayı hedefliyor. Kuantum bilgisayar performansı daha uzak bir gelecekte geliştikçe, geleneksel bilgisayarlarda ihtiyaç duyulan zamanın çok küçük bir bölümünde yeni malzemelerin belirli özellikleri hakkında sonuçlar çıkarmak mümkün olabilir. İlgilenilen kullanım örneklerini keşfetmek için kuantum algoritmaları üzerindeki çalışma hem Bosch hem de IBM'den uzmanların araştırmalarını içerecek. Hartung, “Çok özel uygulama alanları için malzemeleri simüle etme konusundaki deneyimimizi IBM ile paylaşıyoruz ve karşılığında donanım da dahil olmak üzere kuantum hesaplamanın gücü ve uygulanabilirliği hakkında daha derin öngörüler elde ediyoruz. Birlikte, kuantum simülasyonunu bir sonraki seviyeye taşıyoruz ve uluslararası rekabet avantajı elde ediyoruz” dedi. Yakıt hücrelerine yönelik yeni malzemelere ek olarak Bosch, daha hafif, daha kompakt, daha verimli ve daha kolay bulunabilen elektrik motorları için yeni mıknatıslarla da ilgileniyor. Söz konusu bu yeni malzemeler, nadir toprak elementlerinden daha çevre dostu olmayı vaat ediyor. 

 

Kuantum teknolojileri, teknolojik egemenlik açısından çok önemli

Kuantum bilgisayarlarına ilişkin yazılım söz konusu olduğunda, Almanya'daki bilim ve endüstri, ABD ve Çin ile küresel rekabette güçlü bir konuma sahip. Pazar araştırma enstitüleri teknolojide büyük potansiyel görüyor. Boston Consulting Group, yeni ürünler ve hizmetler de dahil olmak üzere kuantum hesaplama pazarının önümüzdeki 15 ila 30 yıl içinde 850 milyar dolar değerinde olacağını tahmin ediyor. Kuantum sensör teknolojisi alanındaki tahminler de umut verici: McKinsey, bu pazarın önümüzdeki yıllarda 7 milyar dolara kadar büyümesini bekliyor. Hartung, “Kuantum teknolojisi, Avrupa’nın teknolojik egemenliği açısından çok önemli. Bunu diğer bölgelerin kendi başlarına geliştirmesine bırakmamamız, bunun yerine endüstriyel uygulama alanlarını açmamız ve gecikmeden iş modelleri geliştirmemiz önemli” dedi. 

Bosch'un halihazırda kuantum sensör teknolojisi ve kuantum hesaplama alanlarında çalışan yaklaşık 30 uzmanı var. Bu yılın başından bu yana bir Bosch startup'ı, kuantum sensörlerinin ticarileştirilmesini hızlandırmak için çaba gösteriyor. Bosch, yıllardır bu alanda araştırmalar yapıyor ve uluslararası alanda lider bir rol oynuyor. Kuantum bilgisayarları gibi, kuantum sensörleri de muazzam bir potansiyele sahip. Geleneksel MEMS (mikroelektromekanik sistem) sensörlerine kıyasla benzeri görülmemiş bir hassasiyet elde ediyorlar. Öngörülebilir gelecekte, 1.000 kat daha yüksek bir ölçüm doğruluğu elde etmek için bunları kullanmak mümkün olacak. Örneğin tıpta, kuantum sensörleri Alzheimer gibi nörolojik durumların daha doğru ve kolay bir şekilde teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca bu sensörler, sinir uyarılarını algılayabilecek ve bu şekilde tıbbi protezleri hareket ettirebilecek ve sanal gerçekliklerde tamamen düşünceyle kontrol sağlayabilecek. Hartung, “Kuantum sensörlerindeki faaliyetlerimiz ve araştırmamızda IBM ile iş ortaklığı kurarak, en iyi anlamıyla 'yaşam için teknoloji' yaratıyoruz” dedi. 

 

Sürdürülebilirlik sadece bir fare tıklaması uzağınızda

IBM ile kurulan iş ortaklığı, ittifakların Bosch'un dijital dönüşümü açısından sahip olduğu önemi vurguluyor. Bu ittifaklar, gelecek vaat eden alanların hızlı ve başarılı bir şekilde geliştirilmesi için gereken güçleri bir araya getirmenin bir yoludur. Bosch, dijitalleşme fırsatlarından yararlanmak ve bağlantılı dünyanın şekillendirilmesinde aktif bir rol oynamak için sistematik olarak derinlemesine IT ve yazılım uzmanlığına sahip çalışanları da işe alıyor. Şu anda şirketin, gelecekte önemli olacak birçok alanda çalışan yaklaşık 40.000 yazılım uzmanı var. Örneğin, Bosch'un yeni startup’ı Decarbonize Industries'in çalışanları, endüstriyel işletmelerin karbon nötrlüğü elde etmesine yardımcı olan bir yazılım çözümü geliştiriyor. Çözüm, Bosch ve enerji tedarikçisi EWE AG tarafından ortaklaşa geliştirilen ve şirketlere daha fazla sürdürülebilirlik için optimum rotayı göstermek için enerji piyasası, mevzuat ve diğer kaynaklardan gelen güncel verilerden yararlanacak bir platform olacak. Devlet sübvansiyonları veya enerji fiyatları gibi parametreler değişirse, önerilen önlemler otomatik olarak ayarlanıyor. Sonuç olarak, daha sürdürülebilir bir gelecek için bir yol haritası sadece bir fare tıklaması uzağınızda.

 

ENERJİ EKONOMİSİ

kuantum hesaplama simülasyonu bosch elektrikli motorlar