Bir rekor daha kırdı - İşte son akaryakıt fiyatları!

TAKİP ET

-Ham petrol fiyatları, yeni bir rekor kırdı ve 55 doları aştı.

AYRINTILAR!

Ham petrol fiyatı 55 doları geçti. Uluslararası piyasalarda akşam saatlerine doğru 1 varil brent türü ham petrolün varil fiyatı 55 dolarıda geçerek 55,21 dolardan işlem görmeye başladı. 

Petrol, son aylarda rekor üstüne rekor kırıyor. 40 dolarla başlayan yükseliş sonrası petrol 50 doları test etti. Ve son günlerde fiyatlar, 50 doları da geçti. Ve petrol bugün (8 Ocak 2020 Cuma) akşam saatlerinde 55 dolar rakamınıda geçti.

Akaryakıt fiyatları...

Ham petroldeki artış, Türkiye iç pazarı için zam anlamına geliyor. Çünkü Türkiye ham petrol ve akaryakıt ihtiyacının yüzde 90 - 95'ini ithalat yoluyla karşılıyor. Bu nedenle, petrol fiyatlarındaki artış ve azalış iç pazarda benzin ve motorin türü akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyor. Petrolün 55 dolara çıkması, gelecek hafta için akaryakıt ürünlerine zam baskısını artırdı. 

Döviz kuru

Akaryakıt fiyatlarını, ham petrolün yanında belirleyen en önemli bir diğer girdi maliyete TL/Dolar (döviz) kuru. Döviz kurunun son günlerde düşüşe geçmesi, ham petrolün akaryakıta oluşturduğu zam baskısını azda olsa düşürüyor. Halen serbest piyasada 1 ABD Doları 7,35 TL rakamlarından işlem görüyor. 

Akaryakıt fiyatları

EPDK Akaryakıt Fiyat duyurusuna göre 1 Ocak 2021 tarihi geçerli akaryakıt fiyatları şöyle (TL/LT): Benzin 7,19 ve Motorin 6,58.

Kaynak: EPDK En Yüksek Hacimli 8 Akaryakıt Şirketi Ortalama Tavan Satış Fiyatı

Enerji Ekonomisi
 

akaryakıt fiyatları ham petrol fiyatları