Benzinin fiyatı 7 liraya çıktı!

TAKİP ET

Ham petrol fiyatlarının 48 dolara çıkması, akaryakıt (Benzi, motorin) ürünlerine zam olarak yansımaya başladı. Ve ilk zam bezine geldi. 26 Kasım 2020 Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litresine 37 kuruş zam geldi. Zam gece saat 00.00 itibariyle geçerli olacak. 

BENZİNİN LİTRESİ 7 LİRAYA ÇIKTI

Son zamla birlikte benzinin litre fiyatı 7 liraya çıktı (26 Kasım 2020 itibariyle). Halen İstanbul'un Anadolu yakasında litresi 6,64 litya cıvarı satılan 1 litre benzin (95 oktan) litrede 37 kuruşluk yeni zam ile birlikte 7,01 liraya yükseldi. Maliye Yönetimi, akaryakıt fiyatlarındaki anormal artış durumlarında Eşel Mobil Sistemini (EŞM) devreye sokuyor. EŞM ile, akaryakıta gelen zamlar ÖTV'den (Özel Tüketim Vergisi) karşılanarak nihai pompa fiyatına yansıtılmıyor. Ham petroldeki artış devam ederse akaryakıta Eşel Mobil Sistemi'nin devreye alınması yüksek bir ihtimal. 

PETROL 50 DOLARA DOĞRU İLERLİYOR

Ham petrolün varil fiyatı 50 dolara doğru yükseliyor. Halen uluslararası piyasalarda 48 doların üzerinde işlem gören brent türü ham petrolün varil fiyatı, kısa süre öncesine kadar 40 dolarında altında düşmüştü. Petroldeki bu ani yükseliş, 2020 yılı için 50 dolar / varil fiyat (Brent) tahminlerini kuvvetlendiriyor. 

Bilindiği gibi ham petrolün varil fiyatı, Yeni koronavirüs vakasının ilk görüldüğü Aralık 2019 sonrası (Çin -Wuhan) hızlı bir düşüş yaşamıştı. Ve ham petrolün varil fiyatı, koronavirüs yasaklarının  başladığı Mart Nisan dönemlerin 20 dolarında altına düşmüştü. Petroldeki bu düşüş, benzin - motorin türü akaryakıt ürünlerine seri indirimler olarak yansıdı.  
Ancak petrol Yeni Normal Hayatın başlaması ile (Haziran 2020), yükselişe geçmeye başladı. Zaman zaman 40 daların üstü rakamlara yükselen petrol varil fiyatı, bir ara 37 - 38 dolar bandına kadar gerilemişti. Petroldeki son ani yükseliş ise, piyasaları tedirgin etti. 

akaryakıta zam benzine zam eşel mobil sistemi