Benzin ve motorine indirim...

TAKİP ET

Benzin ve motorine indirim gözüktü. Nedeni ham petrol fiyatlarındaki düşüş. Çünkü ham petrol, 96 dolar rakamlarından 90 dolar rakamlarına geriledi (Enerji Ekonomisi).

Ham petrol fiyatları yine ters köşe yaptı ve rekor düşüş gösterdi. Bu düşüş sonrası, benzin ve motorinde önemli bir indirim beklentisi oluşdu (Brent petrol)
Ayrıntılar...
Ham petrol fiyatları yeni bir ters köşe yaraparak 96 dolar varil fiyat (Brent) rakamlarından 90 dolar varil rakamlarına geriledi. An itibariyle ham petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 91 doların biraz altyında işlem görüyor. Petroldeki bu rekor düşüş (Yaklaşık varil fiyatta 6 dolar) benzin, motorin ve LPG otogaza indirim beklentileri oluşturdu. Bu rakamlardaki petrol sonrası akaryakıt ürünlerine önemli bir indirim gelmesi yüksek ihtimal. 
 

Petrol sürpriz yaptı

Ham petrol fiyatları 96 dolara çıkarak son yılların rekorunu kırmıştı. Bu rakamlar sonrası petrol analistlerinin varil fiyat için daha önce yaptığı '100 dolar ve 100 dolar üzeri fiyat yorumları' petrol piyasalarında tekrar konuşulmaya başlandı. Ancak ham petrol 100 dolarların konuşulmaya (3'lü fiyat rakamları) başlandığı bir dönemde ters bir hareketle, hızlı bir düşüşe geçti ve ilk 0larak 95 dolar varil fiyatı gördü. Şimdilerde ise petrol varil fiyatı 91 dolarında altına inerek 90 dolarlı rakamlardan işlem görüyor. Petorlün 90-92 dolar arası fiyat aralığı ise, Türkiye gibi akaryakıti thalatı yapan ülkeler için indirim anlamına geliyor. Çünkü, pettrol ithalatçısı ülkelerin, petrolün aşağı ya da yukarı yönlü hareketlerinden iç pazarda akaryakıt ürünlerine zam ya da indirim olarak etklenmesi söz konusu. 

 

Akaryakıt fiyatları (10 Ocak 2022)

10 Ocak 2022 Cuma günü itibariyle akaryakıt istasyonlarında 1 litre benzin 15,18 liradan, 1 litre motorin 15,40 liradan ve LPG otogaz da 9,80 liradan satılıyor (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - EPDK, En Yüksek İşlem Hacimli 8 Akaryakıt firması ortalaması).
 

TŞOF - Eşel Mobil Sistemi istemişti

Son aylarda ham petrol fiyatlarının 96 dolar rakamlarına çıkması, akaryakıta zam olarak yansıdı. Bu durum ise nakliyeci, servis, dolmuş, taksi esnafını zora soktu. TŞOF, zora giren esnafı rahatlatmak için akaryakıttan alınan KDV'nin (Katma Değer vergisi)'nin kaldırılmasını ve de Eşel Mobil Sistemi'nin (EŞM) tekrar uygulamaya konulmasını istemişti.
EŞM sitemi, 'akaryak ürünlerine gelen yüksek zamların yine akaryakıttan alınan ÖTV'den (Özel Tüketim Vergisi) düşülerek istasyonlarda benzin, motorin ve LPG otogaza zam olarak yansıtılmaması' olarak uygulamaya konmuştu. 


Enerji Ekonomisi


 

akaryakıt fiyatları ham petrol fiyatları benzin ve motorine indirim LPG otogaz petrol enerji ekonomisi Eşel Mobil Sistemi EŞM KDV ÖTV