Benzin ve motorin fiyatları ne olacak? ve Ne yapmalı?

TAKİP ET

- Öncelikle yazmakta fayda var: Varil fiyatı 76 doları da aşan ham petrol fiyatları, 74 dolar rakamlarına geriledi. Halen ham petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 75 doların biraz altına işlem görüyor. Petroldeki bu düşüş, son günlerin en önemli ve sevindirici gelişmelerinden birisi oldu.
 

Petrol fiyatları ne olacak?

Ham petrol fiyatları yaklaşık 1 yıl önce (2020 yılı) 20 dolarında altına gerilemişti (Brent türü ham petrol). Bu düşüş benzin - motorin türü akaryakıt fiyatlarına da yansımıştı. Ancak petrol fiyatları, tahminlerin aksine 70 dolar rakamlarını da aştı. Ve 80 dolar rakamlarına doğru ilerliyor, petrol fiyatları. Bu yükseliş, ham petrol için gelecek fiyat tahminleri arasında yer alan 100 dolar rakamları yani 3'lü fiyat rakamlarını kuvvetlendiriyor. Petrol bu rakamları görürse, sürücüler başta olmak üzere ekonomiyi zor günler bekliyor. Nedeni ise, ham petrol fiyat artışları ile birlikte üretim maliyetlerinin de artacak olması.
 

Benzin - motorin fiyatları ne olacak?


Benzin - motorin ne demek?

Benzin ne demek? - Motorin ne demek? - Akaryakıt ne demek?


Benzin ve motorin fiyatları, son petrol fiyat artışı ile birlikte 7 doların üzerine çıktı. Halen 1 litre motorin istasyonlarda 7,21753 liradan satılırken benzin ise 7,73856 liradan satılıyor (EPDK, En Fazla Satış Yapan 8 Şirket Ortalama Bayi Tavan Fiyatları). Aslında benzin ve motorin fiyatları, petroldeki artışa paralel daha da artması gerekiyor. Ancak, akaryakıt fiyatları için uygulana Eşel Mobil Sistemi, bu artışın önünü kesiyor. Nedeni ise, petrol kaynaklı akaryakıt zamları, Eşel Mobil Sistemi ile akaryakıttan alınan ÖTV'den düşülüyor. Ancak, petrol fiyatları 80 - 90 ve de 100 dolar rakamlarını aşarsa, akaryakıttan alınan ÖTV'de artış yapma ihtimali de yüksek bir ihtimal olarak öne çıkacak. Çünkü, zamların ÖTV'den karşılacak olması ÖTV tutarında ciddi düşüş yapacak.
 

Benzin - Motorin fiyatları!

Ürün                           Fiyat (TL/Litre)

Benzin  (95 Oktan)     7,73856
Benzin diğer               7,76000
Motorin                         7,21753
Motorin diğer             7,24628
En yüskek satış hacimli 8 firma

En güzeli ise, ham petrol fiyatlarının gerileme sürecine girmesi. Fakat, kovid salgınının (COVID-19) kontrol altına alınmasına paralel başlayan normal hayat petrol tüketimini arırdı. Bu artış yaz dönemi ile birlikte daha da hızlanacak. Talepteki artış ise, ham petrol fiyatlarını yukarı çeken en önemli etken.
 

Ne yapmalı?

Akaryakıta gelen zamların olumsuz etkilerinden kurtulmak için yapılacak iş, TASARRUF. Yani; yakın mesafelere yürüyerek gitmek. Arabayı sert sürmemek (Ani gaz - fren yapmamak), gereksiz klima kullanmamak gibi.
Sadece arabaları hızlı sürmek, yakıt tüketimini yüzde 23 artırıyor. İşte tasarrufun önemi, bu.
 

Haber Yorum - Enerji Ekonomisi

benzin - otorin fiyatları ne olacak ne yapmalı benzin - motorin ne demek