Başta ''DOĞALGAZ kargo trafiği var'' - Rekor kırdı!

TAKİP ET

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, dünya ticaretinin en önemli rotalarından biri haline gelen Kuzey Deniz Rotası'ndaki kargo trafiğinin 2023 yılında rekor kırdığını açıkladı.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev: “Kuzey Deniz Rotası, kargo trafiğinde rekor kırdı”

 

ayrıntılar...

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, dünya ticaretinin en önemli rotalarından biri haline gelen Kuzey Deniz Rotası’ndaki kargo trafiğinin 2023 yılında rekor kırdığını açıkladı.

 

Başta sıvılaştırılmış doğal gazı kargo trafiği...

Yıl boyunca rotada 36 milyon tonu geçen ağırlıkta yük taşındığını belirten Likhachev, “Başta sıvılaştırılmış doğal gazı kargo trafiğinin yarısından fazlasını oluşturduğu NOVATEK olmak üzere, kargoyu batıdan doğuya yönlendirme fırsatı bulan GAZPROM NEFT, LUKOIL ve NORNİKEL gibi ortak şirketler sayesinde yılsonundan önce rekor kargo trafiği rakamlarına ulaşıldı” diye konuştu.

 

Kuzey Deniz Rotası

Kuzey Deniz Rotası boyunca 2023 yılında gerçekleşen kargo trafiği, Rosatom Devlet Kuruluşu tarafından denetlenen “Kuzey Deniz Rotasının Geliştirilmesi” federal projesinin hedefini 250.000 tondan fazla aşmış oldu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rosatom Arktik Kalkınma Konularından Sorumlu Özel Temsilcisi Vladimir Panov da, “Transit kargo trafiği Kuzey Deniz Rotasına olan talebin bir göstergesi olması nedeniyle deniz lojistiği açısından büyümesi en önemli sonuçtur” ifadelerini kullandı.  2023 yılında, Rosatom’un parçası olan Federal Devlet Bütçe Kurumu GlavSevmorput'un Denizcilik Operasyonları Genel Merkezi, Rusya ile Çin arasındaki Kuzey Denizi Rotası üzerinden düzenli konteyner nakliye hizmetleri için uçuşlara eşlik etti. 2023 yılı boyunca, 115'i yabancı şirketlere olmak üzere, Kuzey Deniz Rotası sularında toplam 1.218 seyrüsefer izni verilmiş oldu.

 

BİLGİ

Kuzey Deniz Rotası nedir?

''Kuzey Deniz Rotası, Batı Avrasya ile Asya-Pasifik bölgesi arasındaki en kısa nakliye rotasıdır. "Kuzey Deniz Rotasının Geliştirilmesi" federal projesinin amacı, kargo trafiğini arttırmak için altyapı oluşturmak ve limanların toplam kapasitesini arttırmaktır. "Kuzey Deniz Rotasının Geliştirilmesi" federal projesinin pasaportuna göre, 36 milyon tonluk hedefe 2023 yılı sonuna kadar ulaşılması gerekiyordu. "Kuzey Deniz Rotasının Geliştirilmesi" federal projesinin yöneticisi Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’dur. Rosatom, 2018 yılından Kuzey Deniz Rotası'nın altyapı operatörü olarak belirlenmiştir ve Kuzey Deniz Rotası'nda seyrüseferin organize edilmesinden, altyapı tesislerinin inşasından, seyrüsefer ve hidrografik destekten ve Arktik koşullarda seyrüsefer güvenliği sisteminden sorumludur. Kuzey Deniz Rotası'nın uluslararası bir lojistik koridora dönüştürülmesi, düzenli kargo trafiğinin sağlanması, yeni nükleer enerjili buz kırıcıların inşa edilmesi ve ilgili altyapının modernize edilmesiyle sağlanacaktır. Rosatom’un işletmeleri bu çalışmada aktif rol almaktadır.

 

(nükleer haberler)

kuzey deniz rotası nedir nükleer haberler doğal gazı kargo trafiği