Barajlarda yeni üretim rekoru!

TAKİP ET

Suların bollaşmasıyla barajlarda elektrik üretim kırıldı. Ve barajların toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 30'u geçti. Kaynaklara göre elektrik üretimi ayrıntıları için haberin sonundaki tabloya bakınız.

Suların bollaşmasıyla barajlarda (HES Barajlı-HES Akarsu) elektrik üretim kırıldı. Ve barajların toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 30'u geçti.

Ayrıntılar...
Son kar yağışları, barajlara gelen su miktarını artırdı. Bu artışla birlikte barajlarda üretilen elektrikte arttı. Ve resmi verilere göre 27 Mart 2022 Pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 31'i barajlarda üretildi. Bu rakam, son ayların en yüksek rakamlarından birisi oldu. Üretimde Barajlı HES'lerin payı yüzde 24 ve Akarsu HES'lerin payı da yüzde 7 oldu. Aynı gün ithal doğal gazın payı ise toplam elektrik üretimi içinde 16'da kaldı.

Bildiği gibi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Türkiye dahil ülkelerin ile doğal gaz ithalatı tartışma konusu olmuştu. Çünkü, Rusya halen dünyanın en önemli doğal gaz üreticisi ve satıcısı ülke konumunda bulunuyor. Türkiye dahil bir çok gelişmiş ülke doğal gaz ihtiyacını Rusya'dan karşılıyor. Bu konu hala dünya kamouyunda en çok konuşulan konu başlıklarından birisini oluşturuyor. 

 

KAYNAKLARA GÖRE TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİMİ

(27 Mart 2022 Pazar)


ENERJİ EKONOMİSİ