Barajlarda su seviyesi artıyor - Bu iyi değerlendirilmeli!

TAKİP ET

Barajlarda su seviyesi artıyor - Bu iyi değerlendirilmeli!

Bilindiği gibi Türkiye, Aralık 2020'de ciddi bir kuraklık yaşadı. Kış ortası yağmur - kar yağmadı. Elektrik üreten ve şehirlere su veren barajlarda su seviyesi, çok riskli seviyelere geriledi. Ve kuraklık ciddi bir şekilde konuşulmaya başlandı, kamuoyunda. 
 

2021 yağışlı başladı

2020 yılı sonrası kendini hissetteiren kuraklık, 2021 başı itibariyle yerini bol yağışlı havalara bıraktı (Hem yağmur ve hemde kar olarak). Kar ve yağmurlarla birlikte gerek içme suyu-tarımsal sulama ve gerekse elektrik üreten barajlarda su seviyesi artışa geçti. 
Kuraklık için ilk sırada konuşulan İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 50'lere yaklaşıyor (İSKİ - 3 Ocak 2021 verileri: Doluluk oranı yüzde yüzde 43,45).

Benzer şekilde elektrik üreten barajlarda da su seviyesi hızlı bir artışa geçti. Buna paralelde suyla elektrik üretimi arttı. Daha önce yüzde 10'larında altına gerileyen barajlardaki elektrik üretimi yüzde 20'lere yaklaştı (TEİAŞ - YTBS 2 Ocak 2021: Barajların toplam elektrik üretimindeki patı yüzde 17.)
 

Bu iyi değerlendirilmeli

Hem içme - tarımsal sulama ve hemde elektrik üreten barajlarda su seviyelerinin artması, olumlu bir gelişme. Önümüzde Nisan yağmurları ve buna sıcaklarla birlikte dağlardaki karların erimesi de eklenince suda bollaşma daha da artmış olacak. Ancak, suyun artışı, 'Kuraklığın bittiği' olarak algılanmamalı.

Uzmanlar, sürekli Türkiye için 'kuraklık' uyarısı yapıyor. Meteorolojik verilerde bu yönde. Barajlara dolan sular, mutlaka çok planlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Muhtemel kuraklık için, şimdiden hazırlanılmalı.

Su, önemli bir konu ve kıtlığı bütün hayatın akşını etkiler.

Su hem yaşamdır ve hemde kalkınmanın anahtarıdır.

Ve mutlaka SU tasarrufu.

ANALİZ HABER - ENERJİ EKONOMİSİ

barajlarda su seviyesi enerji ekonomisi