Barajlarda su artıyor: Fakat 'Kuraklık riski' hala devam ediyor

TAKİP ET

Barajlarda su artıyor: Fakat 'Kuraklık riski' hala devam ediyor!

ANALİZ HABER - ENERJİ EKONOMİSİ

Türkiye, kış ortası ciddi bir kuraklık yaşadı. O kadar ki, başta İstanbul olmak üzere Türkiye geneli için içme suyu sıkıntı -yaz gelmeden- şimdiden konuşulmaya başlandı. Ayrıca, elektrik üreten barajlarda da (HES'ler) sular azalınca, üretim ciddi anlamda düştü. Türkiye; kış ortası kuraklığı yaşarken bir anda başlayan son yağmur ve karlar ile,  hem içme suyu barajların da ve hem de elektrik üreten barajlardaki su seviyesi artı. Bu durum sevinçle karşılanırken, bugünden yaz için yaşanabilecek muhtemel su sorununu da (İçme - elektrik kullanımı amaçlı) ortadan kaldırmış oldu (Nisan yağmur ve kar sularıyla, barajlarda su miktarı biraz daha artmış olacak).

Ama KURAKLIK riski devam ediyor

İçme suyu ve elektrik üreten barajlarda, son günlerde artan su miktarı sevindirici bir gelişme. Ancak, bu kalıcı bir çözüm ya da gelişme değil. Çünkü, gerek içme suyu barajlarında ve gerekse elektrik üreten barajlardaki su seviyesi ya da miktarları, geçmiş yılların çok gerisinde. Ve bu barajlara gelen su miktarları da, geçmiş dönemlere göre çok az. Bu nedenle, yağmur olsa da su için zor durum devam ediyor. Yani, kuraklık riski geçmiş ya da sonlanmış değil.
 

İstanbul'un barajları su seviyesi son 7 yılın en düşük seviyesinde

İstanbul'a su veren İSKİ'nin verilerine göre (26 Ocak 2021 itibariyle), İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 33,37 (Bu rakam kısa bir süre önce yüzde 19'lara gerilemişti). Ancak, barajlardaki su seviyesi sevindirici gözükse de bu seviye, son 7 yılın en düşük seviyesi. Çünü, İstanbul'un barajlarında su seviyesi en son 26 Ocak 2021 tarihinde bu rakamın altına düşmüştü (Yüzde 32,67). Verilerden de anlaşılacağı gibi, İstanbul'un su ihtiyacının karşılanması için risk hala devam ediyor. Ki, diğer iller içinde benzer bir durum söz konusu.

En son 2021 yılında su seviyesi bu kadar düşmüştü


Kaynak: İSKİ (26 Ocak 2021 verileri).


HES'lere gelen su azalıyor

İçme suyu yanında, elektrik üreten barajlara (HES - Hidroelektrik Santrali) gelen su miktarı da azalıyor. TEİAŞ'in verilerine göre (26 Ocak 2021), elektrik üreten barajlara gelen günlük su miktarı (Ocak 2021) toplam 2.181.636 bin metreküp oldu (m3). Bu rakam geçen yıl aynı ayda ise 2.614.556 bin metreküptü. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere, barajlara gelen su miktarında da ciddi azalma var. Kısa süreli sorun gözükmese de 'orta ve uzun vadede' bir kuraklık sorunu sözkonusu.

Barajlara gelen su azaldı


Kaynak: TEİAŞ (26 Ocak 2021 itivariyle).
 

Ne yapılmalı?

Tabi, kuraklık denilince, ilk akla gelen tasarruf. Evlerde - işlerde muslukların kısılması, arabaların şebeke sularıyla yıkanmaması, elektrik üretiminin mümkün olduğunca diğer kaynaklara kaydırılması vb. Bunlar, doğru ve gerekli adımlar. Ancak, Türkiye'de en fazla su israfı, tarımsal sulamada yapılıyor. Bu nedenle tarımsal sulamanın da içinde olduğu, 'evsel tüketimden sanayi tüketimine kadar' planlı bir su yönetimi ile kurak dönemlere hazırlanılmalı ya da kurak dönemleri en az zarar ve zorlukla atlatılmanın yolları şimdiden aranmalı - belirlenmeli.

Çünkü; bütün tahminler, bu ve gelecek yıllar için kuraklığa dikkat çekiyor. Birde buna, Türkiye'nin 'Su Azlığı Çeken' bir ülke olduğu da eklenmeli.
 

içne suyu barajları elektrik üreten barajlar kuraklık enerji ekonomisi