Barajlarda rekor üretim - Bu iyi haber!

TAKİP ET

Kar yağmurlar, barajlarda elektrik üretimine rekor kırdırdı. Ve toplam elektriği yaklaşık 3'te1' barajlarda (HES) üretilmeye başlandı.

- Son aylarda yağan kar ve yağmurlar, barajlara gelen su miktarını artırdı. Bu artış elektrik üretimine yansıdı. Ve Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 28'se barajlarda (Akarsu HES, Barajlı HES) üretildi.

 

Ayrıntılar...

Türkiye elektrik ihtiyacının karşılanmasında barajlar öne geçti. Ve 6 Mart 2022 Pazar günü Türkiye toplam elektriğini yaklaşık 3'te 1'ini barajlardan üretti. Barajlarda elektrik üretimin artması, hem elektrik birim maliyetlerinin düşmesi ve hemde ithal enerji kaynağının azaltılması bakımından önemli. Barajlardaki elektrik üretiminin yüzde 11'ini Akarsu HES'ler (Hidroelektrik santralleri) ve yüzde 17'sini de Baraylı HES'ler üretti. 
Barajların elektrik üretimindeki payı (6 Marat pazar) yüzde 28 oldu.
 

Doğal gazın payı düştü

Elektrik üretiminde doğalgazın payı düştü. Rusya-Ukrayna savaşı ile konuşulumaya başlanılan doğal gazın Türkiye toplam elektrik üretiminde payı yüzde 19 oldu. 
Bilindiği gibi Türkiye doğal gazını ağırlıklı olarak Rusya'dan ithal ediyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya Rus doğal gazını alıp-almama tartışması yapıyor. 

- 6 Mart 2022 Türkiye kaynaklara göre elektrik üretimi ayrıntıları için aşağıdaki tabloya bakınız.

 

Türkiye Kaynaklara Göre Elektrik Üretimi

(07.03.2022)

Veriler için kaynak:
TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim AŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi Başkanlığı (YTBS), 06.03.2022

Enerji Ekonomisi
 

Barajlarda elektrik üretimi HESler elektrik enerji enerji birim fiyatları ithal enerji