Barajlara gelen su miktarı geçen yılın gerisinde - İşte Son veriler!

TAKİP ET


Barajlara gelen su miktarı geçen yılın gerisinde...

- İşte Son veriler!

Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanılması çok önemli. Bunun iki nedeni var. Birincisi, suyun yerli ve yenilenebilir enerji kaynağı olması. İkinci neden ise, üretim maliyetinin çok düşük olması. Bu da, elektrik üretim birim maliyetlerini düşürüyor. Bir diğer ifadeyle HES'lerdeki üretim elektrik fiyatını ucuzlatıyor
 

HES'lere gelen su azalıyor

Türkiye, Aralık 2020 döneminde ciddi su kıtlığı yaşadı. Kış ortasında, baharı yaşandı. Yağmur ve kar yağmadı. Bu durum, elektrik üreten barajlara gelen su miktarını ciddi oranda azalttı. Ve barajların toplam elektrik üretimindeki payını yüzde 5-10'lar seviyesine düşürdü (Bu rakam 2020 yaz ortalarında yüzde 40-50 civarında idi). 

Ancak, Ocak 2021 döneminde ani bastıran kar ve yağmurlar, azda olsa barajları doldurmaya başladı. Ve baajların toplam elektrik retimindeki payı yüzde 10-15 oranlarına yükseltti. Yine de bu rakam gerek su mevcutu ve gerekse elektrik üretimindeki payı açısında geçen yılın çok gerisinde. Türkiye Elektrik Üretim AŞ (TEİAŞ) verileri de, bu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor (Aşağıdaki tablıya bakınız).
 

Barajlara Gelen Su Miktarı*

Ay                2020                  2021
Ocak           3.299.630          3.117.172

Şubat          5.409.010          3.732.771

Mart**          5.342.295          2.347.216

**Birim 10³ m³  **18 Mart 2021 itibariyle
Kaynak: TEİAŞ
 

Nisan kar erimeleri ve yağmurlar

Yaz dönemi, aşırı sıcaklar ve klima kullanımı nedeniyle elektrik tüketimi tavan yapıyor. Bu nedenle, yaz dönemine elektrik üreten barajların (HES'ler) suyla dolu olması gerekiyor. Bu ise, Nisan yağmurları ve kar erimelerine bağlı. Ve Nisan kar ve yağmurları, HES'lerin yaz dönemi elektrik üretimine yapacakları katkılar için belirleyici olacak. 
 

İstanbu'da  barajlar doluyor

HES'lerin yanında İstanbul'da, Aralık döneminde yaşanan kuraklıktan en fazla etkilenen illerin başında geliyordu. İstanbul'un, en fazla nüfusu barındıran il olması (15 milyon civarı) ve de ticaret - sanayinin merkezi olması, susuzluk konusunu daha bir önemli kılıyor. Ancak; metropol şehir İstanbul'da, Ocak 2021 itibariyle yağan kar ve yağmurlardan payını aldı. Ve yüzde 20'lere gerileyen İstanbul barajlarının doluluk oranı yüzde 60'ları aştı (İSKİ verilerine göre, 20 Mart 2021 itibariyle barajların doluluk oranı yüzde 63,74 oranına çıktı). İstanbul, barajlarındaki bu doluluk oranı ile 2021 yaz ayları için susuzluk riski ortadan kalkmış oldu.
 

Kuraklık önemli

Türkiye'ye Aralık 2021 döneminde yaşanan yağışsız havalar (Mevsim normallerinin dışında hava sıcaklıkları), 'Kuraklığı' yeniden harırlattı. Ve o dönemde kuraklık -susuzluk kamuoyunun gündeminde ilk sıralarda yer aldı. Ancak, Ocak 2021 itibariyle yağışların başlaması (kar - yağmur) ile, kuraklık unutulur gibi oldu. Oysa, Türkiye için kuraklık çok önemli ve sürekli olarakta güdemde tutulması gereken çok önemli bir konu.
 

22 Mart Dünya Su Günü

22 Mart Dünya Su Günü. Ve kuraklık; Dünya Su Günü nedeniyle, daha bir önemli gündemde tutulmalı ve çözüm üretilen konular arasında ilk sıralarda olmalı.

Enerji Ekonomisi


 

hesler istanbul barajları 22 mart dünya su günü