Barajlara gelen su miktarı arttı - Şubat'ta REKOR kırıldı!

TAKİP ET

Ocak - Şubat 2022 dönemlerinde elektrik üreten barajlara gelen su bolluğu devam ederse, 1 Nisan itibariyle açıklanacak 'yılın 2. elektrik tarife dönemi - elektrik birim fiyatları' için ciddi maliyet avantajı sağlayabilecek. 

Ocak 2022 tarihinden bu yana yağan yoğun kar ve yağmurlar, barajları doldurmaya başladı. Kar ve yağmur suları, hem elektrik üreten barajlar (HES'ler) ve hem de sulama-içme suyu amaçlı barajlardaki su miktarını artırdı. Bahar yağmurları ve karların erimesiyle de, barajlardaki su miktarlarının daha da artacağı tahmin ediliyor. 
Ayrıntılar...
 

Şubat'ta barajlara gelen su miktarında rekor artış

Resmi verilere göre Şubat ayında barajlara gelen su miktarında hem geçen yılın aynı dönemi ve hem de yıl ortalamasına göre rekor kırdı. Geçen yıl Şubat ayında barajlı santrallere gelen su miktarı 319,8 milyon metreküp iken bu rakam 2022 Şubat ayında 823 milyon m3 gibi rekor düzeye çıktı. Bu rakam, yıl ortalaması olan 795 m3'ünde üzerinde gerçekleşti. 
Benzer gerçekleşme, ocak ayında da yaşandı. Ocak 202102022 dönemi için barajlara gelen su miktarı da artış gösterdi. Ocak 2021 de 31,1 milyar m3 olan su miktarı Ocak 2022 döneminde 3,1 milyar m3'ün biraz üzerine çıktı. Ancak Ocak 2022 dönemi barajlara gelen su miktarı yıl ortalamasının gerisinde kaldı (Yıl ortlaması 4,9 milyar m3). 
 

Barajlı santrallere gelen su miktarı,
(Şubat 2021 - 2022 Dönemi)


Elektrik fiyatlarına yansır mı?

Barajlarda üretilen elektrik, son günlerin tartışma konusu olan elektrik birim fiyatları için önemli. Çünkü, barajlarda üretilen elektriğin birim maliyeti çok düşük ve barajlardaki elektrik üretim artışı da ortalama elektrik birim maliyetlerini düşürüyor. Buna göre barajlara gelen su bolluğu devam ederse, 1 Nisan itibariyle açıklanacak yılın '2. elektrik tarife dönemi elektrik birim fiyatları' için ciddi maliyet avantajı sağlayabilecek. 
Barajlara gelen su miktarı verileri için kaynak: TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim AŞ)
 

Özel Haber - Enerji Ekonomisi

Barajlara gelen su miktarı HES barajlar elektrik fiyatları elektrik birim üretim maliyeti TEİAŞ