Baraj manzaralı Yeni Yusufeli

TAKİP ET

Artvin'in Yusufeli ilçesinde inşası süren ve tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olma özelliğini taşıyacak barajın suları altında kalacak Yusufeli için, yeni bir şehir inşa ediliyor. İnşası süren yeni ilçe ise göl manzaralı olacak.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde inşası süren ve tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek barajı olma özelliğini taşıyacak barajın suları altında kalacak Yusufeli için, yeni bir şehir inşa ediliyor. İnşası süren yeni ilçe ise göl manzaralı olacak.

Baraj İnşaatı Yüzde 60 Seviyesinde

Daha önce çılgınca boşa akan Çoruh Nehri’ne Muratlı, Borçka ile Deriner Barajı ve HES’i inşa ederek halkımızın hizmetine sunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, şimdi ise Türkiye’nin en çılgın akan bu nehrine yeni bir gerdanlık daha takıyor. Çift eğrilikli ince kemer baraj tipinde inşa edilen Yusufeli Barajı, 275 metre yüksekliği ile kendi sınıfında Dünya’nın en yüksek 3., Türkiye’nin ise en yüksek barajı olacak. 540 MW kurulu gücü ile yılda 1 milyar 827 milyon kiloWatt.saat enerji üretecek baraj, ülke ekonomisine ise yılda 330 milyon TL katkı sağlayacak. Kendini 7 senede amorti edecek baraj, şu an itibariyle yüzde 60 fiziki gerçekleşmeye ulaştı.
 

Yeni Yusufeli Göl Manzaralı Olacak

Yusufeli ilçe merkezinin dev bir proje olan Yusufeli Barajı ve HES’in göl alanı içerisinde kalacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu sebeple yeni bir Yusufeli inşa ediyoruz. İlçe yeniden inşa edilirken orada yaşayan vatandaşlarımızın fikirlerini yok saymıyoruz. Onların da memnun olacağı şekilde Yansıtıcılar ve Sakut Deresi olarak belirlenen yeni yerleşim alanında göl manzaralı yeni Yusufeli için çalışmalarımız bütün hızıyla sürüyor” ifadelerini kullandı.

Kamulaştırma İşlerinde Yüzde 70 Gerçekleşme Sağlandı

Yeni Yusufeli’nin ekonomisiyle, ekolojisiyle, sosyal yapısının daha modern hale gelmesiyle bambaşka bir yerleşim yeri olacağının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2017 sonu itibarıyla yeniden yerleşim projesi genelinde kamulaştırılacak toplam 864 hektar alanın, 596 hektarını kamulaştırılarak, alan bazında yaklaşık yüzde 70’lik gerçekleşme sağladık. Ayrıca alt yapı işlerinde projenin ilk kısmının Haziran 2017’de geçici kabulünü yaptık” diye konuştu.

Yusufeli ilçesi yeniden yerleşim yeri altyapı çalışmaları 2. kısım kapsamında 1. bölgedeki altyapı çalışmalarını 2018 Şubat ayı içerisinde tamamlayacaklarını söyleyen Prof. Dr. Eroğlu, 2. bölgedeki altyapı çalışmalarının Nisan 2018’de, ek gelişme alanının ise Ağustos 2018’de tamamlanacağını belirtti.
 

3. Bölgede 334 Konut İnşa Ediliyor

Yeniden yerleşim çerçevesinde 3. bölgedeki işlerin 334 adet konut, 6 adet işyeri, 1 adet 24 derslikli lise, 1 adet sağlık ocağı ve ilçe jandarma komutanlığından oluştuğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ada içi düzenleme, temel kazıları ve beton dökme çalışmaları devam ediyor. 15 adet binanın temel kazısını tamamladık, 12 adet binanın temelini döktük, 8 adet binada ise katları tamamladık. Jandarma, sağlık ocağı ve 24 derslikli lise binalarının ise temel kazıları tamamlanmak üzere” açıklamasını yaptı.

8 Köy Yeni Yerine Taşınacak

Köyler için yeniden yerleşim çalışmalarının da sürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ön yer seçimi yapılan 8 köyün yeni yerleşim yerlerinin yerleşime uygunluğu için jeolojik-jeoteknik etüt raporları ve hali hazır harita alımları yapıldı. 7 köy yeri yerleşime uygun bulunarak onaylandı ve TOKİ bu köyler için imar planı çalışmalarına başlayacak. Ancak Meşecik köyünün yeri yerleşim yerinin ruhsatlı maden sahasına denk gelmesi sebebiyle alternatif 2 yeni yerleşim yeri daha tespit edildi ve çalışmalar sürüyor” dedi.
 

Netice itibarıyla yeniden yerleşim için çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü belirten Prof. Dr. Eroğlu “Yeniden yerleşim çalışmalarını ben de yakinen takip ediyorum. Yusufelili kardeşlerimiz için en güzel projeyi yapacağız. Yeni yerinde ve göl manzaralı Yusufeli’nde vatandaşlarımız daha modern bir yaşam sürecekler” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

elektrik yangın