Bankaların Temiz Enerji Finansmanı - ''Güneş yüzde 100 - Rüzgar yüzde 94 - HES yüzde 81...''

TAKİP ET

''Temiz enerji dönüşümü finansmanı kapsamında bankalar, çoğunlukla yenilenebilir enerji uygulamalarını desteklediğini ifade ederek %100 oranında güneş, %94 oranında rüzgâr ve hidroelektrik, %81 oranında biyokütle ve %75 oranında jeotermal enerji uygulamalarına yönelik finansman sağladığını ve ilave olarak elektrifikasyon, yeşil hidrojen ve gelgit enerjisini yatırımlarını da desteklediğini belirtmiştir.''

Bankacılık Sektöründe Sürdürülebilirlik: Sektör Görünüm Raporu

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 

İklim finansmanı...

Paris Anlaşması’nda belirtilen küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2°C’nin altında tutulması ve bu artışın 1,5°C ile sınırlandırılması amacıyla iklim değişikliği etkilerinin azaltılmasına ve iklim değişikliği uyumuna yönelik projelere ve yatırımlara finansman sağlanması iklim finansmanı olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda Birlik üyesi bankaların %80’i iklim finansmanını takip ettiğini ifade etmiştir. Bahse konu bankaların faaliyet gösterdiği iklim finansmanı uygulamaları Şekil 6’da gösterilmektedir. Buna göre bankalar, çoğunlukla temiz enerji geçişi, enerji verimliliği, düşük karbon ekonomisine geçiş, mavi finansman, döngüsel ekonomi ve atıklar, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği, yeşil teknolojiler ile ilgili alanlarda finansman uygulamalarına sahip olduğu bilgisini vermiştir. Ayrıca, biyoçeşitlilik, yeşil konutlar, kapsayıcı ve sürdürülebilir şehirler, atık su ve su yönetimi alanlarında da uygulamaları olduğunu vurgulamıştır.

Temiz enerji dönüşümü finansmanı kapsamında bankalar, çoğunlukla yenilenebilir enerji uygulamalarını desteklediğini ifade ederek %100 oranında güneş, %94 oranında rüzgâr ve hidroelektrik, %81 oranında biyokütle ve %75 oranında jeotermal enerji uygulamalarına yönelik finansman sağladığını ve ilave olarak elektrifikasyon, yeşil hidrojen ve gelgit enerjisini yatırımlarını da desteklediğini belirtmiştir. Çalışmaya katılan bankaların yaklaşık %80’i sanayide, %63’ü ulaşımda, %58’i binalarda ve %53’ü tarımda enerji verimliliğine yönelik finansman enstrümanlarına sahip olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca bazı bankalar, belediye hizmetleri, enerji arzı, enerji yönetimi ve etütleri kapsamında enerji verimliliği uygulamalarına finansman sağladığını da ifade etmiştir.

Bankacılık sektörünün gündeminde olan iklim finansmanı uygulamalarından birinin de kömür finansmanından çıkış tartışmaları olduğu izlenmektedir. Çalışmaya katılan bankalar arasında yeni kömür projelerine finansman sağlamadığını belirten bankalar bulunmaktadır. Katılımcı bankaların bazıları düşük karbon ekonomisine geçiş kapsamında yeni kömür projelerine finansman sağlamadığını beyan ederken bankaların ayrıca yenilenebilir enerji portföyünün geliştirilmesi, elektrikli ve hibrit araçların üretimi, elektrik dolum istasyonu gibi düşük karbonlu ulaşım metotların yaygınlaştırılması, sürdürülebilir tarımın desteklenmesi, proses verimliliğini artıran uygulamaların hayata geçirilmesi gibi çevre dostu projelere kredi sağladığı görülmektedir. Proje ve yatırım kredilerinde çevresel ve sosyal risk değerlendirmesini dikkate alan bazı bankalar, proje finansmanı süreçlerinde çevresel sosyal alandaki uluslararası kriterleri dikkate aldığını vurgulamıştır. Ayrıca bazı bankalar, enerji depolama, döngüsel ekonomi, alternatif yakıtlar, yeni teknoloji yatırımları, sürdürülebilir orman yönetimi ve biyogaz üretimi gibi uygulamaları desteklediklerini belirtmiştir.

 

Bankaların İklim Finansmanı Destekleme Oranları!

 

Raporu tamamı için linke tıklayın...

Bankacılık Sektöründe Sürdürülebilirlik

 

enerji ekonomisi

İklim finansmanı İklim ve enerji Türkiye Bankalar Birliği Paris Anklaşması Temiz enerji dönüşüm