Aylık doğal gaz faturalarını düşürmek için...

TAKİP ET

-Kombiyi 1 derece kısmak yüzde 7 tasarruf sağlıyor.

-Havalandırma menfezlerini açık tutmak yüzde 20 tasarruf sağlıyor.

-Kışın, ev ve işyerinde kışlık giyinmek aylık doğal gaz faturalarını düşürüyor

YAZININ AYRINTILARI

Gaz faturalarını düşürmek için...

ANALİZ HABER - ENERJİ EKONOMİSİ Son baharı tamamlayıp kışa resmen giriyoruz. Havalar son baharda mevsim normallerine göre sıcak gitse de kışın yaklaşmasıyla soğumaya başladı. Ve akla ilk gelen konu, ısınma giderleri. Bir diğer ifadeyle, yakıt (Doğal gaz, kömür vb) faturaları. Özellikle doğal gazın son yıllarda hızla yaygınlaşması sonucu, ısınma deyince ilk akla gelen yakıt, doğal gaz oluyor (Kombi ve merkezi ısıtma sitemleri).

Faturalar artacak
Evet kışın gelmesiyle doğal gaz faturaları da artacak. Kamu şirketi BOTAŞ'ın (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ) doğal gaza yaz döneminde yaptığı zamlar gaz tüketiminin arttığı bu dönemlerde faturalarda net görülecek. DODER'in hesaplamalarına göre 3+1 odalı konutların aylık gaz faturası 400-600 TL arası olacak. Bu nedenle, önümüzdeki 3-4 ay için yüksek doğal gaz faturalarına hazır olmak gerekiyor.

Basit tasarrufla faturalar yüzde 20-30 düşer
Evet, BOTAŞ doğal gaza zam yaptı ama, zamlar kadar doğal gazı tasarruflu kullanmakta önemli. Ve çok basit adımlarla, bunu herkes yapabilir. Mesela, dün Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bir örnek verdi: Ev ve iş yerlerinde ortam sıcaklığını 1 derece düşürmek, yüzde 7 tasarruf sağlıyor. Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) açıkladı: Ev ve iş yerlerindeki havalandırma menfezlerinin kapatılmaması yüzde 20 tasarruf sağlıyor (Ki; yanlış bilinen bir uygulamadır, genelde bu menfezler kapatılır soğuk gelmesin diye. Bunun zehirlenme tehlikesi ayrı bir konu). Evet, iki öneri ve doğal gaz faturasında yapılacak tasarruf yüzde 30'lara yaklaşıyor.

Kalın giyinmek lazım
Evet, kışın Türk insanının yaptığı en önemli hatalardan biriside akşamları (Gündüzlerde dahil buna) evde veya işte olunduğu sürece genelde ince giyinilir ve ısınmak içinde kombilerin veya ısı ölçerlerin ayarı açılır. Tabi, bu da aylık faturaları şişirir. Oysa kışın, kışlık giyinilmeli. Evde de olunsa kısa kol değil uzun kolu-kışlık elbiseler giyilmeli. Bu da ısınma ihtiyacını azaltır. Yoksa ince giyinip, kaloriferi - kombiyi açmak hem ev bütçesine ve hemde ülke bütçesine büyük zarardır. Evet, soğuk havalarda kışlık giyinmek tasarruftur ve faturayı düşürür. 

Sonuçta, enerji tasarruflu tüketilirse faturada düşük gelir. 

doğal gaz kış botaş zam tasarruf kombi kazan ısı ölçer