Aşırı sıcak günler başlıyor - Sağlıktan ENERJİYE herkese görev düşüyor!

TAKİP ET

Türkiye, aşırı sıcak günlere giriyor. Sağlıktan enerjiye herkese görevler düşüyor. İşte ayrıntılar!

Enerji nakil hatları: AFAD, orman yangınlarına neden olan en önemli etkenlerden birisnide 'Enerji nakil hatlarını' gösterdi. Evet, yaz dönemi. Başta klima olmak üzere sıcak havalarda enerji tüketimi artıyor. Gerek, aşırı tüketim ve iletim-dağıtım hatlarına yğklenmeler ve gerekse 'aşırı sıcaklar' nedeniyle enerji nakil-iletim hatlarındaki kopmalar, kıvılcımlar' orman yangınlarına neden olabiliyor. Bu konuda enerji dağıtım-iletim şirketlerinin ektra önlem almaları gerekiyor. 

 

Enerji nakil hatları da var - AFAD genelge yayınladı!

 

Aşırı sıcaklara dikkar: Hem sağlık ve hemde yangınlar için

Türkiye genel olarak mevsim normalleri civarı bir hava sıcaklığı yaşıyor. Bazı bölgelerde orman yangınları çıksa da henüz beklenen aşırı sıcakları yaşamadı, Türkiye. Ancak, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MG); Marmara, Kıyı Ege ve Akdeniz Bölgeleri için hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerine olacağı hatırlatması yaptı (23-29 Temmuz 2022 tarihleri arası). Bu nedenle; hem sağlık açısından ve hem de orman yangınları bakımından çok dikkatli olunması gerekiyor. 

 

Avrupa aşırı sıcaklarla boğuşuyor

Türkiye'de henüz yaşanmasa da Avrupa aşırı sıcak havalarla boğuşuyor. Sıcaklar nedeniyle ölü sayısı 2 binli rakamlara yaklaştı. Hastalananların sayısı çok daha fazla. Ve tabi, orman yangınları. Avrupa, aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan orman yangınlarıyla da büyük mücadele veriyor. 

 

AFAD uyardı

Türkiye, MGM'nin uyarsısı üzerine AFAD bir genelge yayınladı. AFAD ayrıca sosyal medya hesapları üzerinden de çok önemli hatırlatmalar yaptı; orman yangınlarına karşı. Bir diğer ifadeyle orman yangınlarını önlemek için.

 

Orman yangınlarını önlemek için... 
- Sigara izmaritleri kesinlikle yere atılmamalı. 
- Kıvılcım oluşturabilecek 'Pet ve cam şişeler' ormanlık alanlara atılmamalı. 
- Yaz ve tarım hasad dönemleri. Kesinlikle anız yakılmamalı. 
-Yine yaz dönemi ve piknik-tatil dönemleri. Kesinlikle ormanlık alanlarda 'Çoban, piknik ateşi vb' yakılmamalı.
- En önemlisi de, yangın ateşi-kıvılcım vb durumlarda mutlaka 112 Acil tel no aranıp bilgi verilmeli. 

 


Va tabi sağlık

Aşırı sıcaklar can ve mal güvenliği için büyük tehlike. Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşları; sıcak havalar için vatandaşlara önemli hatırlatmalar yapıyor: 
- Bol sıvı tüketilmeli.
- Aşırı sıcak saatlerde dışarı çıkılmamalı ve denize girilmemeli.
- Açık renkli, bol kiyafetler giyinilmeli. 
- Güneş gören pencereler, perdelerle gölgelenmeli. 
-Yağlı-kızartma gibi ağır yiyeceklere-besinlere uzak durulmalı. 
- Aşırı soğuk yiyecek-içecekler tüketilmemeli. 

 

Enerji nakil hatları

AFAD, orman yangınlarına neden olan en önemli etkenlerden birisni de 'Enerji nakil hatlarını' gösterdi. Evet, yaz dönemi. Başta klima olmak üzere sıcak havalarda enerji tüketimi artıyor. Gerek aşırı tüketim artışı nedeniyle elektrik iletim-dağıtım hatlarına aşırı  yüklenmeler ve gerekse, 'aşırı sıcaklar' nedeniyle enerji nakil-iletim hatlarındaki kopmalar, kıvılcımlar' orman yangınlarına neden olabiliyor. Bu konuda enerji dağıtım-iletim şirketlerinin de ekstra önlem almaları gerekiyor. 

Evet hem ormanlarımızı ve hem sağlığımızı korumak için herkesin 'bu sıcak günlerde' dikkatli olması gerekiyor. 

 

Analiz Haber - Enerji Ekonomisi

aşırı sıcaklarda enerji nakil hat arızaları aşırı sıcaklarda ne yapmalı orman yangınlarına karşı ne yapılmalı enerji ekonomisi avrupada aşırı sıcaklar avrupa da orman yangınları