Aşı bulundu - Petrol Artışa geçti

TAKİP ET

Petrol bu rakamlarda ...

ANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİ

Ham petrolün varil fiyatı, yeni yıla 50 doların üstü fiyatla başladı (Halen 52-53 dolar bandında). Bilindiği gibi petrolün v arili, pandeminin ilk ortaya çıktığı (Aralık 2029, Çin - Wuhan) günden kısa bir süre sonra hızlı bir düşüşe geçmiş ve 15-20 dolar bandana kadar gerilemişti. Nedeni ise, pandeminin sağlığın yanında dünya ekonomisini vurmasıydı.

Aşı bulundu - Petrol Artışa geçti

Başta İngiltere olmak üzere dünya pandemide (Koronavirüs) ikinci dalgayı yaşıyor. Ancak aynı dalga ile dünya, virüse karşı aşı kullanımınada başladı. Böylece, geleceğe yönelik hem sağlık ve hemde ekonomik açıdan ümitler yeşermeye başladı. Tam bu noktada da petrol piyasaları bu gelişmeye olumlu algıladı ve piyasalarda ham petrolün varil fiyatı kısa sürede 40 dolar rakamlarında 50 doların üstüne çıktı. Bu durum karşısında petrol ihraç eden ülkeler sevinirken ithalatçı ülkeler zorda. Çünkü, petroldeki artış ithalatçı ülkelerin enerji maliyetlerini artırıyor. 

Ne olacak?

Petrol fiyatlarındaki artış, bu seviyelerde kalır ve hatta daha da artarsa ilk etkisi akaryakıt fiyatlarına olacaktır. Tabi bu etki sadece akaryakıtla sınırla değil. Zincirleme olarak ulaşım - nakliye ve diğer petrol yoğun çalışan sektörleri etkileyecek. Bu etki tabi, yukarı doğru maliyet artışı şeklinde olacaktır. Bu durumda, petrolün ucuz olduğu dönemlerde petrol stok eden ülkeler (Yüksek Stok Kabiliyeti olonlar), bu stokları devreye sokup anormal artışın maliyetini düşürebilir. Ancak, stok kabiliyeti olan ğülkeler fiyat artışklarından annda etkilendiğinden şimdi ve gelecekteki olası yüksek petrol fiyatlarına karşı şimdiden konumlanmalarında fayda olacaktır (Hem şirket ve hemde devletler bazında). 

ham petrol fiyatları