Asgari Ücret ne demek? Ve yıllara göre Asgari Ücret!

TAKİP ET

Bugünlerin gündem başlığı, Asgari Ücret. Peki, Asgari Ücret ne demek? Yıllara göre Asgari Ücret tutarları. Ve Asgari ücret ne olmalı? İşte ayrıntılar.

Asgari Ücret ne demek?

Asgari ücret: 'İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret'

 

Asgari ücret ne kadar açıklanacak?

Evet, bu ayın ve özellikle bugünün en çok merak edilen konusu, Asgari Ücret. Ve cevabı en çok merak edilen soru da 'Asgari Ücret ne kadar açıklanacak ya da Asgari Ücret tutarı ne olacak? Bilgi olması bakımından, halen geçerli olan Asgari Ücret tutarı 2 bin 825 TL (Ocak 2021 itibariyle).
Ve Asgari Ücret; Enerji sektöründen gıdaya, toplumun A'dan Z'ye bütün kesimlerini ilgilendiren bir konu. 

Öncelikle vurgu yapmak gerekir ki; her birey evrensel kabul görmüş ilke ve şartlara göre asgari şartlarda bir refak yaşamalı. Bunun içinde, çalışmasının karşılığı olan ücretin de bu refahı karşılayacak tutarda olması gerekiyor. Bunun için Türkiye'de Her yıl başı (Daha önce 6 aylık dönemler halinde), çalışanlar için yeni Asgari Ücret Tutarı açıklanır ve uygulanır. Asgari Ücreti ise, Asgari Ücet Tesbit Komisyonu belirliyor. Komisyon, kamu ve özel sektör kesimlerinden- temsilcilerinden oluşuyor (Özel sektörü temsilen işçi ve işveren örgütleri var, komisyonda).
 

Asgari ücretle çalışan sayısı

Evet, Asgari Ücretle Çalışan Sayısı da 'Asgari Ücretle' ilgili önemli bir konu başlığıdır. Asgari Ücretli sayısını; Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında açıkladı: Türkiye'de Asgari Ücretle Çalışanların sayısı toplam 6 milyon civarı.
Bakan Bilgin'in Asgari Ücretle Çalışan sayısı konusunda verdiği rakam, bu konudaki tartışmaları da sonlandırmış oldu.   
 

Yıllara Göre Asgari Ücret

 Ay/Yıl Asgari Ücret Tutarı (Ay/TL)
 Ocak 2015 1.000,54 TL
 Ocak 2019 2.020,00 TL
 Ocak 2020 2,324,00 TL
 Ocak 2021 2.825,90 TL
 

Asgari Ücret Beklenti Tutarı

Asgari Ücret tutarı yani, 1 ay çalışan bir işçiye ödenecek aylık Asagari Ücret tutarı, bugün netleşecek. Beklentiler 3.500 - 4.000 TL civarı. Rakam yeterli olmasa da beklentilere cevap vermesi açısından önemli. Asgari Ücret Tesbit Komisyonu görüşmelerinde işçi temsilcileri rakamın daha da yukarı olmasını, işveren temsilcileri ise rakamın daha aşağı olmasını dile getirdiği ifade ediliyor. Ancak her iki kesimde, 'çalışanların rahat edebileceği bir ücret olmalı' görüşünde hem fikir. Burada, kamu kesiminin asgari ücret vergilerinde yapacağı iyileştirmeler (Hem çalışan ve hemde işceren lehine), asgari ücret tutarını yüksek tutacaktır. 
 

Asgari Ücretin Alım Gücü

Ve tabi asgari ücretin tutarı ile ilgili ve tabi alım gücü ile ilgili Türkiye ve dünyadan yoğun örneklemeler, kamuoyuna yansıyor. Bunlar önemli. Ancak burada en önemli olan konu; asgari ücretlilerin günlük tüketimleri, kira, gıda, ulaşım, enerji gibi ürünlerin yani yoğun tüketimlerin gündeme alınarak bir asgari ücret konuşulması ya da asgari ücretin alım gücü hesaplanamasının yapılması daha sağlıklı olacaktır. Bunların dışında bütün hesaplamalar, yanlış bilgilenmeye neden olacaktır. 


İşçi - İşveren

Sonuç olarak, Asgari Ücretin bugün netleşmesi ve çalışanların mutlu olacağı bir rakamamın açıklanması bütün kesimlerin beklentisi (İşçi ve işveren). Çünkü, mutlu bir çalışan, mutlu üretim demek. Mutlu üretim ise, kalite ve daha çok satış demek. Bu döngünün sonucu da, daha fazla ücret ve daha fazla üretim demek. Ve hem çalışan ve hem de işveren olarak daha fazla mutluluk demek. 

Çünkü; Asgari Ücret çalışanlar için, en az alınması gereken maaş ya da ücret demek. Bunun üzeri her ücret işçiyi-çalışanı daha fazla mutlu edecektir. Tabi, bunun için de işverenin mutlu olması gerekiyor.

Herkesin mutlu olacağı bir Asgari Ücret temennisiyle 

 

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi

asgari ücret asgari ücret ne demek asgari ücret ne kadar olacak enerji ekonomisi yıllara göre asgari ücret asgari ücretin alım gücü