Arçelik'in kurumsal markası olan ''beko'nun'' İSİM hikayesini biliyor musunuz?

TAKİP ET

Arçelik'in yeni kurumsal markası olan ''beko'nun'' hikayesini biliyor musunuz? - Bejerano'nın ''BE'si'' ve Koç'un ''KO'su'' (ilk iki harflar) birleşimi ile Beko markası doğdu. Peki, hikayesi ne? Ayrıntılar haberin içinde...

Arçelik'in yeni kurumsal markası olan ''beko'nun'' hikayesini biliyor musunuz? - Bejerano'nın ''BE'si'' ve Koç'un ''KO'su'' (ilk iki harflar) birleşimi ile Beko markası doğdu. Peki, hikayesi ne?

İşte beko'nun marka hikayesi...

 

Süreç 1950'li yıllara dayanıyor. Merhum Vehbi Koç, o yıllarda Musevi işadamı Bejerano ile salça fabrikası kurmaya karara veriyorlar. İki işadamı, Ankara'ya gelip, devlet yetkilileri ile görüşüyorlar. Ancak görüşmeler, istedikleri gibi gitmez. Bunun üzerine Bejerona salça işinden vazgeçer. Koç ise bu gelişme üzerine, şirket için yapılan masrafların boşa gitmesini istemez. Ve Beko şirketinin kapatılması yerine, yeni işler için hazır tutulmasını ister. Sonraki süreçte Koç Holding bünyesinde hazır utulan beko, holdingin yeni ticari faaliyetleriyle (aydınlatma-beyaz eşya ticareti vb) markası oldu. Günümüzde de beyaz eşya markası olarak, yurtiçi ve dışı faaliyet gösteriyor (ee).

 

ayrıntılar...

Koç Holding markalarından Arçelik, yeni bir yapılanmaya gitti. Ve şirket, yurtiçi ve dışı  kurumsal markası olarak beko'ya karar verdi. Yeni yapılanma ile Arçelik'in yurtiçi ce dışı kurumsal temsil markası beko oldu. 

 

BİLGİ...

 

beko - tarihçe

''Türkiye'nin yeni yeni sanayileşmeye başladığı 1950'li yıllarda, Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç, Türkiye'ye döviz kazandıracak bir ürün arayışındaydı. O yıllardaki ülke koşulları çerçevesinde, bir salça ve konserve fabrikası yatırımı için bu alanda tecrübe sahibi olan Bejerano ile ortaklık kurdu. 1955'te kurulan şirketin ismi, Bejerano'nun ve Koç'un ilk iki harflerinin birleşmesiyle Beko olarak tescil edildi. Ancak, ülkenin içinde bulunduğu durum nedeniyle, şirket faaliyete geçemedi.

O yıllarda, General Elektrik ampullerinin satış ve bayiliğini kurma fırsatı doğunca, konserve şirketinin ismi Beko Ticaret A.Ş. olarak değiştirildi. Böylece, Anadolu'da ilk kez bayilik sistemi kuran Vehbi Koç, Arçelik ürünlerini de bu sistemle tüketicinin evine kadar ulaştırdı.

1977 yılında Arçelik distribütörlüğünü Atılım'a devreden Beko Ticaret, 1983 yılından itibaren güçlü tecrübe birikimi ile Beko markası adı altında Türkiye beyaz eşya sektöründe faaliyet göstermeye başladı.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu'nun 1990'lı yıllardan itibaren yurt dışı faaliyetlerine yönelmesiyle, Beko ihracat markası olarak belirlendi.

2000 yılına gelindiğinde ise Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu'nun yeniden yapılanması sonucu Beko, Beko Ticaret A.Ş. bünyesinden çıkarak, Arçelik markası ile birlikte Arçelik A.Ş. çatısı altına girdi.

Yurt dışında satışa sunulan ilk Türk beyaz eşya markası olma özelliğini taşıyan BEKO, yola "Dünya Markası" olma hedefiyle çıktı. Türkiye pazarındaki başarının 90’lı yılların başından itibaren yurt dışına da taşınmasıyla birlikte BEKO markası dünyanın 100'den fazla ülkesinde 280 milyon tüketicinin günlük hayatının bir parçası haline geldi. Bugün dünyanın herhangibir yerinde her iki saniyede bir, bir BEKO markalı ürün satılıyor.''

 

Arçelik - Beko açıklaması...

''270 yıla yakın geçmişiyle Türkiye’de müşterilerini pek çok ilkle tanıştıran ev teknolojileri şirketi Arçelik A.Ş, faaliyetlerine 57 ülkede 121 iştiraki, 22 markası ve 55 bin çalışanı ile devam etmektedir. Halka açık şirketin yasal adı Arçelik A.Ş.’dir. Türkiye’de bugüne kadar olduğu gibi yasal şirketimiz Arçelik A.Ş ve Türkiye iştirakımız Arçelik Pazarlama A.Ş. (Arçelik Türkiye) ile faaliyetlerimize devam edeceğiz. Türkiye’deki lider tüketici markamız Arçelik başta olmak üzere yerel değer yaratan tüm tüketici markalarımızla (Arçelik, Beko, Grundig, Altus, Leisure)  Türkiye pazarında güçlü liderliğimizi ve yatırımlarımızı sürdüreceğiz.

Küresel markamızı güçlendirmek amacıyla stratejik bir karar alarak küresel operasyonlarımızı Beko kurumsal markası altında topladık. Bu dönüşümle globalde farklı isimlerle kurulmuş olan iştiraklerin isimlerinin Beko olarak dönüşmesi hedeflenmektedir. Dönüşüm sadece kurumsal markayı, yani şirket markasını kapsamaktadır, dünya genelinde sahip olduğumuz 22 tüketici markamız bu dönüşümden etkilenmeyecektir.  Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur''(tarihçe için kaynak: beko, arçelik).

 

(güncel önemli haberler)

güncel önemli haberler bekonun marka hikayesi arçelik beko tarihçesi