Araba nasıl boşa alınır? - Otomatik araçlarda vites nasıl boşa alınır?

TAKİP ET

Araba Nasıl Boşa Alınır? - Hareket Halindeki Araç Nasıl Boşa Alınır? - Otomatik Araçlarda Vites Nasıl Boşa Alınır?

- Araba Nasıl Boşa Alınır?

- Hareket Halindeki Araç Nasıl Boşa Alınır?

- Otomatik  Araçlarda  Vites  Nasıl  Boşa  Alınır?

(Citroen)

 

ayrıntılar...

Araba Nasıl Boşa Alınır?: Aracı çalıştırmak için boşa alacaksanız öncelikle debriyaj' a basıp vites topuzunun üstünde bulunan işarete göre vites topuzu ortada duracak şekilde araç boşa alınır.

 

Araba Nasıl Boşa Alınır ?

Vites topuzunu sağa sola 1 kez salladığınızda vites topuzunun herhangi bir yere çarpmadan sağa sola hareket ettiğini hissediyorsanız aracı boşa almışsınız demektir. Araba çalışmıyor dahi olsa el frenini çekmemişseniz ve bulunduğunuz yerde az da olsa eğim var ise araç hareket edecektir.

 

Hareket Halindeki Araç Nasıl Boşa Alınır?

80 km/h ile ilerliyorsunuz diyelim. Yavaşlayacaksınız ve yol müsait olsun. Bu durumda vitesi boşa atmak istediniz. Debriyaj pedalına basıp vitesi olduğu vitesten çıkartıp yine ortaya gelecek şekilde boşa alırsınız. Dikkat etmeniz gereken bir husus ise aracı uygun vitese tekrar takmak istediğinizde debriyaj pedalına basmanız gerekmektedir. Araba Nasıl Boşa Alınır Bilmelisiniz ki araç duruyor da olsa hareket halinde de olsa vites boştayken araç motor gücü ile hareket etmeyecektir. Bunun sebebi aracın herhangi bir vitese bağlı olmamasından ve dolayısıyla motordan güç almamasından kaynaklanır.

Aracı bulunduğu konumdan hareket ettirdiniz. Sonrasında aracın motorundan fazla ses gelmeye başladı ve bu demek oluyor ki vitesi büyültmemiz gerek. Debriyaj pedalına basıp ayağımızı gazdan çektik vites topuzuyla 1. vitesten çıkartıp 2. vitese taktık. Yani vites değiştirme işlemi sırasında aslında yine aracı boşa almış olduk. Aradaki fark ise boşa alınca debriyaj pedalından ayağımızı çekmedik ve direk 2. vitese geçiş yaptık.
 

Otomatik Araçlarda Vites Nasıl Boşa Alınır?

Otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı yoktur. Çünkü araç vitesleri hızınıza ve gaz pedalına basışınıza göre vitesi kendisi ayarlar. Peki otomatik araç boşa nasıl geçer? Otomatik araçlarda vites, manuel vitesli araçlara göre biraz farklı. Genel olarak vites topuzunun üstünde P - R - N - D harfleri yer alır. Kısaca açıklamak gerekirse P; park R; geri vites N; boş D; ileri vites olarak düşünebilirsiniz. Citroen Yedek Parça Araç duruyorken ya da hareket halindeyken vites topuzunu N konumuna getirirseniz otomatik aracı boşa almış olursunuz. Unutmayın ki araç otomatik de olsa el freni çekilmemiş ise ve eğim varsa araç hareket edecektir. 

Araba Nasıl Boşa Alınır Araç hareket halinde olsa bile eğer aracın vitesini N konumuna getirip boşa almışsanız gaz pedalına bassanız dahi motorun ürettiği güç tekerlere iletilmeyeceğinden dolayı motordan ses gelmesine rağmen araç hızlanmayacaktır (kaynak, citroen).

 

Vites boşa alınınca 'araç az mı yakar çok mu' yakar?

 

(sürcülere güvenli sürüş teknikleri)

güvenli sürüş teknikleri araba nasıl boşa alınır otomatik araba nasıl boşa alınır