Akkuyu Mükleer Santrali - Son durum!

TAKİP ET

Mersin'de yapımı devam eden Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali, (NGS) çevrimiçi olarak düzenlenen 'Açık Kapı Günü' etkinliğine ev sahipliği yaptı. Programda açılış konuşmasını AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva yaptı (Enerji Ekonomisi).

Akkuyu Nükleer Santrali


 

Anastasia Zoteeva
Akkuyu Nükleer Genel Müdürü 

'Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşaat sahasının kapılarını Türkiye’deki ilk nükleer santralinin inşasına ilgi duyan herkese açmaktan mutluluk duyuyorum. Bu, dünyadaki en büyük inşaatlardan biri. Çalışmalar, aynı anda dört güç ünitesinde birden yürütülüyor. Bu, nükleer güç santrallerinin inşası için kesinlikle eşsiz bir durumdur. Nükleer güç santralimiz güvenli, güvenilir ve moderndir. Santral, bu tür tesislerin inşasında 75 yıldan daha fazla deneyime sahip Rus nükleer uzmanlar ile yüksek profesyonelliğe sahip Türk inşaatçılar tarafından inşa ediliyor. Şu anda burada, %80’inden fazlası Türk vatandaşı olmak üzere 13.000’den fazla kişi çalışıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve özellikle de civarda yaşayan sakinlerin ilgisi, bizim için özel önlem taşıyor. Yaptığımız her şeyi sizler için yapıyoruz. Bunları yaparken bölgenin refahını artırıyoruz, nükleer teknolojiler kullanılarak en güvenli ve güvenilir yöntemlerden biriyle elde edilen istikrarlı elektrik enerjisi tedarikine çok uzun yıllar sahip olacak çocukların ve torunların, Türk halkının genç neslinin geleceğini temin ediyoruz.”

 


AKKUYU NÜKLEER A.Ş. - Son durum!

(Denis Sezemin - Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü)

'Sahamız çok hızlı bir şekilde değişiyor. Akkuyu NGS'nin tam kapsamlı inşaatına Nisan 2018'de başlamıştık. O zamanlar saha, çalışmaların yapılması için hazırlanan düz bir alan şeklindeydi, şimdi ise artık dünyanın en büyük nükleer inşaat merkezi. Üç yıl içerisinde Rus-Türk proje ekibi son üç yılda muazzam bir iş çıkardı. Şu anda üç güç ünitesinde paralel olarak çalışmalar yürütülmekte olup, bu yılın Ekim ayında 4 No'lu ünitenin inşaat lisansının alınmasıyla birlikte de dört üniteli santralimizin inşaat lisanslamasını tamamlayarak projenin zirve aşamasına yaklaştık.
-Akkuyu NGS, Türkiye'nin en büyük projelerinden biri ve Türk-Rus ilişkilerinde bugüne kadar yapılmış en büyük ortak proje olarak tarihe geçti bile.

-İnşaat sürecinden bahsedecek olursak 1. Ünite şimdi özellikle aktif olarak inşa ediliyor. Nükleer reaktör basınç kabı da dahil olmak üzere, teknolojik ekipmanın bazı ana bileşenleri kurulmuş durumda. Şu an, güç ünitesinin reaktör bölümünde duvarlar ve zeminler inşa ediliyor. Buhar üreteçlerini kurmaya hazırlıklarımızı yapıyoruz.

- İkinci ve üçüncü güç ünitelerinin inşaatı planlanan şekilde ilerliyor.

- 3. Ünite’nin inşaatı bu yılın 10 Mart tarihinde başladı. Burada da bir ilerleme gözle görülüyor artık: reaktör bölümü ve türbin binasının temel plakalarının betonlanması tamamlandı ve ünite binalarının duvarları inşa ediliyor.

- 4.Ünite’de, reaktör binası için hafriyat çalışmaları devam etmekte olup, türbin binası ve diğer tesislerin temelleri hazırlanmaktadır.

- NGS’nin ürettiği elektriği Türkiye elektrik şebekesine aktaracak elektrik dağıtım sistemini inşa ediyoruz. NGS işletimi için sahamızda 560 farklı bina inşa edilmesi gerekiyor. Bunlar, güç ünitesi santralinin yanı sıra kıyı ve deniz hidroteknik yapıları, elektrik şebekesi altyapısı, depolar, ofis binaları ve daha çok diğer binalar.
Projenin uygulanması Türk iş dünyasından giderek daha fazla ilgi görüyor. Şu aşamada bile inşaatta malzeme, ekipman, hizmet tedarik eden ve çeşitli çalışmalar yapan 400'den fazla Türk şirketi yer alıyor.

 

Akkuyu Nükleer Ortakları!

'AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’nin hissedarları, Rusya Federasyonu Hükümetinin ilgili kararnamesiyle yetkilendirilen şirketler'

Hissedar

Özkaynak oranı (%)

Atomstroyexport A.Ş.

2,267 %

Inter RAO A.Ş.

0,820 %

Concern Rosenergoatom A.Ş.

21,948 %

Atomtechenergo A.Ş.

0,025 %

Atomenergoremont AŞ.

0,025 %

Rusatom Energo International A.Ş.

74,915 %

TOPLAM

100 %

Kaynak: Akkuyu Nükleer AŞ
 

Enerji Ekonomisi

akkuyu nükleer santrali akkuyu nükleer enerji ekonomisi akkuyu nükleer ortakları