'Akıllı ev enerji yönetim sistemi' - Hager Group Türkiye geliştirdi!

TAKİP ET

Hager Group Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör: (Akıllı ev enerji yönetim sistemi) Hane halkı dışardayken dahi, evini kontrol edebiliyor. Işığı, ısıtma-soğutma sistemini, perde, panjur sistemlerini ve alarm sistemini rahatlıkla kontrol edebilme imkanına sahip oluyorlar.'

- ‘Hager Enerji İzleme Sistemi’ ile kullanıcılara verilerin yorumlanmasına yardımcı olacak şekilde akıllı raporlar sunuyoruz. Sistem farklı üretim ve tüketim kaynaklarının aylık veya haftalık karşılaştırılmasını da otomatik olarak gerçekleştiriyor. Kullanıcı sistemde yapılan değişikliklerin sonuçlarını otomatik olarak görebiliyor. Böylelikle de kısa süre içerisinde potansiyel tasarruf tespit ediliyor ve maliyetler azalmaya başlıyor.
 

İlker İşgör
Hager Group Türkiye Genel Müdürü

Röportaj - Enerji Ekonomisi


- Hager’i bize kısaca anlatır mısınız?

Hager Group olarak konut, ticari ve endüstriyel binalarda elektrik tesisatı alanında önde gelen çözüm ve hizmet tedarikçileri arasında yer alıyoruz. Çözüm ve hizmetlerimiz enerji dağıtımından kablo yönetimine ve güvenlik sistemlerinden bina otomasyonuna kadar uzanıyor. Dünya genelinde 24 fabrika ve 136’dan fazla ülkede binalarda enerji yönetimi ve yaşam konforu alanında entegre çözümler sunuyoruz. Dünya genelinde 11 bini aşkın çalışanımız ile akıllı bina otomasyonu, güvenlik sistemleri ve bina kablo aksesuarları ile enerji yönetim ve dağıtım sistemleri alanlarında faaliyet gösteriyoruz.
Bununla birlikte bünyemizde 760’ın üzerinde Ar-Ge çalışanımız bulunuyor. Toplam bin 700 adet patente sahibiz. Hager Group olarak her yıl ciromuzun yüzde 7’sini araştırma ve geliştirme çalışmaları için ayırıyoruz. Şirket olarak dijital çözümler çerçevesinde yaşam alanlarına daha fazla konfor sunabilmek için yenilikçi çözümlere odaklanıyoruz.

- Hager enerji maliyetlerine tasarruf anlamında nasıl alternatifler sunuyor?

Enerji maliyetlerini azaltmak için sürdürülebilir çözümler geliştiriyoruz. Enerji tüketiminin yaşandığı noktalarda geçmişe ait ayrıntılı bilgiler, enerji tüketimini kontrol altına almada anahtar rol üstleniyor. Biz de bu bilgileri kullanarak, sistemde yapılacak olan iyileştirmelerle ne kadar tasarruf sağlandığını ve sisteme nasıl bir etkisi olduğu rahatlıkla anlayabiliyoruz. Tasarruf yapılırken tesisin konfor şartlarından ve normal çalışma standartlarından uzaklaşılmaması büyük önem taşıyor.
 

- Hager Enerji İzleme Sistemi nasıl kuruluyor?

Hager, söz konusu sistemi dizüstü bilgisayar, tablet veya mobil cihazlar aracılığıyla 5-10 dakika gibi kısa bir sürede yapılandırıyor. Bu kadar kısa sürede devreye alınmasına karşın standart akıllı cihaz ekleme sihirbazları ile çok faydalı raporlar anında oluşmaya başlıyor. Sistem ayrıca Hager’in enerji koruma cihazları ile entegrasyon sağlayarak, sistemdeki uyarı ve arızaları otomatik olarak bilgilendiriyor. Bu sayede de konuttan ticari binalara ve endüstriyel tesislere kadar birçok alanda kullanıcılara geniş çözümler sunuluyor.

- Enerji maliyetlerinin düşürülmesinde, TL tasarruf yanında döviz kuru üzerinden tasarruf sağlanıyor mu? Tasarrufun döviz cinsi üzerinde oranı nedir?

Enerji izleme ve düzeltici aksiyonlar sayesinde sağlanan enerji verimliliği, dolayısı ile tasarruf KW/Saat cinsinden yani tüketimden sağlanıyor. Ülkemizdeki elektrik enerjisi, ısıtma ağırlıklı olarak dövize bağlı kaynaklardan elde edildiği için tasarrufu aslında dövizden ve döviz cinsinden de yapmış oluyoruz. Yaptığımız çalışmalarla enerji verimliliği sağladığımız birçok binada enerji maliyetlerinden tasarrufta çok rahat yüzde 30 ve üzeri oranlara ulaşabildiğimizi gördük.

- Enerji maliyetlerinin düşürülmesinde teknoloji çok önemli yer tutuyor. Tasarruf için uygulanan proje ve teknolojilerde, gelişen teknoloji entegrasyonu nasıl sağlanıyor?

Biz teknolojiyi ürünlerimizin her anına entegre ediyoruz. Geliştirdiğimiz akıllı cihazlar, gün içerisindeki enerji tüketimini rahatlıkla kontrol ediyor ve enerjiyi en çok tüketen cihazları denetliyor. Enerji tüketimini ihtiyaç olan her alanda görüntüleyerek gerekli kadarını kullanıyor. Bu sayede de enerji potansiyeli daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmış oluyor. Enerji tasarrufuna uygun çözümlerimizi aydınlatmanın yönlendirilmesini ve kişi sayısına göre aydınlatma kullanımını da teknolojiyi kullanarak rahatlıkla kontrol edebiliyoruz. Biz birbirinden değerli teknolojik ürünlerimiz ile gün ışığından daha iyi yararlanmayı mümkün kılıyoruz. Bu sayede de enerjiden maksimum düzeyde tasarruf sağlamış oluyoruz.

 

- Hager tarafından geliştirilen,
“Akıllı ev enerji yönetim sistemi” nedir? Neden önemlidir?


Pandemi koşulları nedeniyle insanların son iki yıldır evde daha fazla zaman geçirmesi; harcanan enerjiyi konfora dönüştürme isteğini de beraberinde getirdi. Enerji ve zamandan tasarruf etmek isteyen kullanıcılar da akıllı bina sistemlerine gözle görülür bir şekilde ilgi göstermeye başladı. Biz kurmuş olduğumuz sistemde, tek bir ekran ve/veya birkaç anahtar ile yaşam alanlarının IQ’sunu yükseltip, kendi kendini yönetmesini sağlıyoruz. Aydınlatma, jaluzi kontrolü gibi işlevlerin kolayca çalıştırılmasının yanı sıra iklimlendirme kontrollerini de termostatlı anahtarlar üzerinden yapabiliyoruz. Hane halkı dışardayken dahi evini kontrol edebiliyor. Işığı, ısıtma-soğutma sistemini, perde, panjur sistemlerini ve alarm sistemini rahatlıkla kontrol edebilme imkanına sahip oluyorlar.

- Enerji tasarrufu anlamında otomasyon sistemleri nasıl çözümler sağlıyor?

Hager tarafından geliştirilen ve tek dokunuşla enerji tasarrufu sağlayan otomasyon sistemlerimiz sayesinde enerji potansiyelini çok daha verimli şekilde kullanabiliyoruz. Akıllı ürünlerimiz ile kullanıcılar hem bütçelerine katkı sağlıyor hem de fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltıyor. Geliştirdiğimiz akıllı, sağlıklı ve geleceğe yönelik çözümler ile enerji giderlerini en aza indiriyoruz. Bunu sağlarken de ilk olarak bir işletmenin ya da tüketicinin ne kadar enerji tükettiğini görmek için belirli noktalara ölçüm cihazları yerleştiriyoruz. Otomasyona bağlanan ölçüm cihazları ile ölçülen parametreler bir yazılım ortamında kullanıcının kendi maliyet analizlerini görecek şekilde raporlanıyor. Bu şekilde de kullanıcı gizli maliyetlerini keşfediyor. Bu aşamadan sonra ise tüketim zamanları ayarlanarak ya da yeni nesil enerji tasarrufu yapan cihazlarla değiştirilerek enerji maliyetlerini minimize edebiliyoruz.

 

BİLGİ

Hager Group - Tarihçe
1955 yılından bu yana Akıllı Evler, Bina Otomasyonu, Güvenlik Sistemleri ve Bina Kablo Aksesuarları ile enerji yönetim ve dağıtım sistemlerine öncülük eden Hager Group, enerji dağıtım sektörünün lider şirketlerinden biridir.

Almanya'da kurulan Hager Group, endüstrinin inovasyon liderlerinden biri olup, 11.500 çalışana ve 2.3 milyar Euro yıllık ciroya sahiptir. Ürünleri ve sistemleri dünya üzerinde 24 farklı noktada üretilmekte ve yine dünya üzerinde 136'den fazla ülkede Hager markasına güvenen müşterilere iletilmektedir.

Hager’in çözüm ve servis çeşitliliği, enerji dağıtımından kablo yönetimine, güvenlik sistemlerinden bina otomasyonuna kadar uzanmaktadır. 
Kaynak: Hager Group

Hager Group Türkiye Akıllı ev enerji yönetim sistemi Enerji İzleme Sistemi Elektrik Enerji Ekonomisi Hager Group